Reistijd, werktijd: hoe zit het? Antwoord op al jouw vragen

Reistijd & werktijd: antwoord op al jouw vragen!

Reistijd werktijd: wat is goede maximale reistijd?

Alles wat je moet weten over reistijd en werktijd: hoe ver is té ver reizen voor je werk? Wat kun je het best als maximale reistijd naar werk aanhouden? En telt de tijd die je onderweg bent naar een klantafspraak eigenlijk ook als werktijd of moet je dat in je eigen tijd doen? Met andere woorden: wanneer is reistijd werktijd? Hoe zit het met de arbeidstijdenwet en reistijd? Je vindt hier alle antwoorden.

 

Wat is een goede maximale reistijd naar werk? 

De maximale reistijd naar werk is een belangrijk onderwerp om over na te denken. Wanneer is ver té ver? Er is niet één duidelijk antwoord te geven op de vraag wat een goede maximale reistijd naar werk is, want dat is per persoon verschillend. Als richtlijn adviseren we je wel om van deur tot deur maximaal 45-60 minuten enkele reis aan te houden. Het belangrijkst is dat je bij jezelf nagaat wat jij nog te doen vindt. Hoe je dat doet? Denk na over de volgende zaken:

 • Een belangrijke factor die bepaalt wat voor jou een acceptabele reistijd naar werk is, is wat je buiten je werk om belangrijk vindt. Wil jij altijd sporten om 17.30 uur en werk je tot 17.00 uur, dan kun je natuurlijk beter geen baan aannemen met een uur reistijd. Vind je reizen juist echt een rustmoment, waarin je bijvoorbeeld een boek kunt lezen of iets anders voor jezelf kunt doen? Dan is een wat langere reistijd waarschijnlijk minder erg. 
 • Bedenk hoe je reist: in het ov kun je je ogen dicht doen of iets anders doen, maar heb je vaak wel te maken met drukte. In de auto bepaal je zelf wanneer je wegrijdt, maar ben je wel enkel en alleen bezig met autorijden. Heb je alleen een fiets, dan is 45 minuten reistijd waarschijnlijk al pittig en kun je beter voor een wat kortere reistijd gaan. 
 • Neem verder in je overweging mee hoe vaak je naar je werk moet. Ga je twee à drie keer per week naar kantoor en werk je de rest thuis, dan is een wat langere reistijd waarschijnlijk ook weer minder vervelend dan als je vijf dagen per week meer dan een uur enkele reis onderweg bent. 

Het zijn allemaal zaken om mee te nemen als je nadenkt over wat voor jou een goede maximale reistijd naar werk (en dus ook je maximale reisafstand naar werk) is. Heb je eenmaal een acceptabele reistijd voor woon-werkverkeer bepaald, dan kun je gerichter op zoek!  

 

Is 3 uur reistijd per dag te veel? 

3 uur reistijd per dag betekent dat je twee keer anderhalf uur onderweg bent. Als je onze adviezen zou opvolgen, is dat eigenlijk te veel. Maar zoals gezegd: als je bijvoorbeeld slechts 2 keer per week naar kantoor gaat of het heerlijk vindt om in de trein een boek te lezen, films te kijken, te borduren of wat dan ook te doen, voelt het misschien helemaal niet vervelend. Je moet dus echt voor jezelf bepalen of 3 uur reistijd per dag te veel is of niet. 

 

Wanneer is reistijd werktijd? 

Reistijd is werktijd is in sommige gevallen, maar niet altijd. Ingewikkeld he? Daarom hebben we hieronder vast de twee belangrijkste vragen voor je beantwoord.

 

Telt woon-werkverkeer als werktijd? 

Nee, de tijd die jij kwijt bent om van huis naar werk te komen, telt niet als werktijd. Daarom is het zo belangrijk om goed na te denken over wat jij een goede maximale reistijd naar werk vindt. Want dat is dus eigenlijk jouw ‘vrije tijd’ die je daarvoor gebruikt. 

Er zijn wel uitzonderingen. Denk aan dat je in opdracht van jouw werkgever onderweg naar werk een collega ophaalt of als jij zelf met je werkgever afspreekt dat je onderweg naar werk in de trein al actief aan het werk bent.  

 

Is reistijd van huis naar de klant werktijd?  

Ja, meestal wel. Reis je direct vanuit jouw huis naar het adres van een klant, dan mag je in principe die reistijd als werktijd rekenen. Ga je daarentegen eerst naar kantoor en daarna naar de klant, dan telt alleen de tijd vanaf kantoor naar de klant als werktijd.  

Er zijn daarnaast nog een aantal speciale gevallen wanneer iets juist wel of niet als werktijd wordt gezien. Daarvoor verwijzen we je graag door naar de website van de Rijksoverheid.  

  

Reistijd Arbeidstijdenwet: wat staat erin? 

In de Arbeidstijdenwet is niet specifiek iets vastgelegd over hoe het zit met reistijd en werktijd. Je zult wat dat betreft dus af moeten gaan op de regels zoals we die hierboven hebben uitgelegd. Bij vragen denken we natuurlijk graag met je mee.

 

Op zoek naar een baan met goede reistijd?  

Heb je voor jezelf ondertussen helder wat voor jou een goede maximale reistijd is? En sta je open voor een nieuwe baan in IT, finance, HR of sales? Dan helpen wij jou graag! Je vindt bij ons een uitgebreide vacaturebank vol interessante rollen door heel Nederland. 

Weet je nog niet precies wat voor jou een goede reistijd naar werk is? En zoek je iemand om daarover te sparren? Ook dan helpen onze experts je graag. Vul gewoon het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

25 juli 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?