We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Offboarding: net zo belangrijk als onboarding!

Een nieuwe medewerker begint bij jouw bedrijf. Dan weet je waarschijnlijk wel dat het belangrijk is dat je die persoon goed verwelkomt en wegwijs maakt. Niet alleen zodat hij of zij zo snel mogelijk aan je bedrijf kan bijdragen, maar ook omdat een goede start zorgt voor een blije medewerker, die wellicht langer in dienst blijft. Dit noem je ook wel onboarding. Maar wist je dat het offboarding-proces minstens net zo belangrijk is? Hoe ga je om met een medewerker die vertrekt? Dat goed aanpakken biedt interessante voordelen, dat niet goed aanpakken heeft meer gevolgen dan je wellicht denkt. Alles over offboarding lees je daarom in dit artikel!
Wat is offboarding?
Laten we beginnen bij het begin: wat is offboarding? Offboarding noem je ook wel exitmanagement. Het gaat om het proces waarbij een werknemer de organisatie verlaat en om hoe je daar als werkgever mee omgaat.
Waarom is offboarding belangrijk?
Er zijn allerlei redenen voor waarom iemand vertrekt. Een verhuizing, een beter passende uitdaging, een nieuwe carrièrestap, conflicten… Sommige redenen liggen buiten je bedrijf, sommige helaas niet. Maar wat de reden voor vertrek ook is, hoe jij als werkgever omgaat met dat vertrek heeft veel invloed op je imago. En dat imago, met andere woorden je employer brand, is in de huidige krappe arbeidsmarkt ontzettend belangrijk in het aantrekken van nieuw personeel!
Een zeer ontevreden medewerker die zich niet gehoord voelt bijvoorbeeld, kan dat aan vrienden en familie vertellen of zelfs online delen. Dat is natuurlijk niet goed voor hoe jij als werkgever wordt gezien. Deelt die medewerker zijn frustraties met collega’s, dan worden zij daar misschien ook negatief door beïnvloed. Wie weet gaan zij ook wel een overstap overwegen…
Handel je het dienstverband netjes af, geef je een leuk afscheidscadeau of –feestje of zorg je dat alles goed uitgepraat is, dan gaat je werknemer met een veel beter gevoel weg. Ook daar zal hij of zij over vertellen. En dat is dus juist interessant voor jouw employer brand.
Hoe zet je een goed offboarding-proces op?
Het offboarding-proces omvat verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- De reden van vertrek. Zoals gezegd, dat kunnen allerlei redenen zijn. Zorg in ieder geval dat het voor beide partijen duidelijk is waarom jullie wegen gaan scheiden.
- Feedback. Zelfs als de reden van vertrek bijvoorbeeld een verhuizing is en je niet het idee hebt dat de werknemer vertrekt omdat hij of zij niet tevreden is, is het goed om te vragen om feedback. Wie weet heeft deze medewerker nog interessante punten waar je iets mee kunt.
- Administratieve zaken. Zorg dat je alles netjes regelt, zoals het stopzetten van de salarisbetaling en het verrekenen van eventueel overgebleven verlofdagen.
- Het beëindigen van toegang tot bedrijfsinformatie en –systemen.
- Afscheid. Neem op de laatste dag of in de laatste week op een goede manier afscheid van de werknemer. Organiseer een borrel, schrijf een kaartje, regel een afscheidscadeau… Het maakt niet zo veel uit wat je doet, zolang het past bij jouw bedrijf en de persoon. Het belangrijkste is dat de werknemer zich gewaardeerd voelt en dus met een goed gevoel weggaat!
Versterk je bedrijf met onboarding en offboarding
Onboarding en offboarding: ze zijn eigenlijk allebei even belangrijk. Een goede start zorgt voor meer loyaliteit en medewerkers die langer in dienst blijven. En als ze dan toch op enig moment vertrekken, bescherm en versterk je zelfs je werkgeversmerk met een goede offboarding. Meer weten over offboarding? Of heb je bijvoorbeeld een medewerker die vertrekt en ben je daarom op zoek naar vervanging? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina!
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.