Een onboarding-programma is belangrijk! Ontdek er alles over

Een goed onboarding-programma: laat nieuwe medewerkers succesvol integreren

Onboarding-programma: zo zorg je dat je nieuwe medewerkers snel op hun plek zitten

In de huidige arbeidsmarkt, waar de concurrentie hoog is, moet je als organisatie meer dan ooit investeren in het aantrekken en behouden van talent. Een effectief hulpmiddel hierbij is het onboarding-programma. Door middel van een onboarding-programma krijgen nieuwe medewerkers de juiste kennis en tools om hun carrière bij jouw organisatie te starten en te laten groeien. Maar wat is onboarding eigenlijk? En wat zijn de voordelen hiervan?

 

Wat is onboarding?

Laten we eerst even bij het begin beginnen: wat is onboarding? Onboarding is een belangrijk proces dat gaat over het inwerken en integreren van nieuwe medewerkers in een organisatie. Het omvat alle activiteiten en programma’s die erop gericht zijn nieuwe medewerkers te helpen bij het aanpassen aan hun nieuwe rol, het ontmoeten van hun nieuwe collega’s, de bedrijfscultuur en het leren kennen van de normen en waarden van de organisatie en het bieden van de middelen en tools die hen helpen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Dankzij zo’n programma zitten je nieuwe medewerkers zo snel mogelijk goed op hun plek, voelen ze zich thuis én kunnen ze zo snel mogelijk effectief en efficiënt aan het werk.

 

Voordelen van aan goed onboarding-programma

Een goed onboarding-programma is belangrijk omdat het verschillende voordelen heeft zoals:

 • Snelle integratie. Met zo’n programma bouwen nieuwe medewerkers snel een goede relatie op met de organisatie en leren ze de bedrijfscultuur, collega’s, processen en systemen snel goed kennen. Onboarding-programma’s maken het voor nieuwe medewerkers mogelijk om snel aan te sluiten bij een organisatie en te begrijpen hoe alles werkt. Door hun kennis van de bedrijfscultuur, systemen en processen te vergroten, voelen nieuwe medewerkers zich vrijer om meer te leren en te delen met de rest van de organisatie.
 • Efficiëntie en productiviteit. Een goed onboarding-programma is gestructureerd. Het is een efficiënte manier om nieuwe medewerkers vertrouwd te maken met de organisatie. Door het proces gestandaardiseerd uit te voeren, zullen medewerkers sneller zelfstandig en productief worden. Het kost het jou of je leidinggevende collega’s bovendien minder tijd om telkens weer opnieuw uit te volgen hoe je iemand zo goed mogelijk aan het werk helpt. Door je huidige medewerkers daarnaast te betrekken bij het onboardingsproces, zullen zij zich ook weer meer verbonden voelen met de organisatie, wat een positieve invloed heeft op hun algehele motivatie en productiviteit.
 • Draagt bij aan je employer branding. Een goed onboarding-programma levert een belangrijke bijdrage aan je employer branding. Door medewerkers een goede, persoonlijke ontvangst te bieden, voelen zij zich direct verbonden aan de organisatie. Dit heeft een positieve invloed op de manier waarop zij over je organisatie denken én spreken met de buitenwereld.

 

Hoe ziet een onboarding-programma eruit?

Een goed onboarding-programma omvat alles wat je nieuwe medewerker nodig heeft om bekend te worden met je organisatie, culturele waarden en verwachtingen. Zorg de eerste dagen voor een warm welkom en zorg dat je de organisatie goed voorstelt. Daarnaast is het introduceren van de bedrijfsprocessen, procedures, systemen en andere belangrijke informatie essentieel. Het is handig om alle belangrijke documenten, programma’s, links en wellicht zelfs een overzicht van de planning voor de eerste week op te nemen in je onboarding-programma. Zo heeft je nieuwe medewerker alle benodigde informatie in één overzicht.

Het is ook belangrijk om de nieuwe medewerker voor te stellen bij het team en te ondersteunen bij het creëren van een netwerk binnen de organisatie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een meeting in te plannen met het team of de gehele organisatie waarin iedereen zich kort voorstelt, door één-op-ééngesprekken in te plannen met directe collega’s of op een andere manier die bij jouw organisatie past.

Koppel je nieuwe medewerker in het begin ook aan een mentor of buddy. Dat kan de leidinggevende zijn, een directe collega of iemand anders. Zo heeft hij of zij een duidelijk aanspreekpunt, kan de mentor/buddy zelf ook goed in de gaten houden hoe het onboarden gaat en of er verbeterpunten zijn. Dankzij deze begeleiding kan de nieuwe medewerker zich sneller aanpassen aan zijn nieuwe omgeving en taken.

 

Ga aan de slag met je onboarding-programma!

Als organisatie is het belangrijk om te investeren in een goed onboarding-programma. Een goede onboarding helpt je medewerkers om zich beter aan te passen aan hun werkomgeving, waardoor hun productiviteit, betrokkenheid en loyaliteit stijgen. Dit zorgt er dan uiteindelijk weer voor dat je organisatie in het algemeen succesvoller kan zijn. Zet dus de stap naar een succesvolle integratie van nieuwe medewerkers en investeer in een goed onboarding-programma!

Wil je meer informatie over onze onboarding-programma’s of wil je dat wij meedenken met je organisatie? Neem dan gerust contact met ons op of vul het formulier hieronder in. Wij helpen je graag verder met het optimaliseren van je onboarding-processen.

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?