Ziek tijdens je vakantie, hoe zit dat met werk?

Ziek tijdens je vakantie, hoe zit dat met werk?

Ziek melden bij verlof

Je hebt je vakantie of verlof gepland, misschien al lang van tevoren, en je keek er zo naar uit. Maar opeens word je ziek tijdens de vakantie. Wat zijn je rechten en plichten in deze situatie? In deze blog leggen wij jou uit wat jij het beste kunt doen in deze situatie en waar je recht op hebt als werknemer! 

Ik ben ziek tijdens vakantie, wat nu?  

Het kan ons allemaal wel eens overkomen: ziek worden tijdens je vakantie. Het is ontzettend vervelend, maar het is belangrijk om te weten wat je moet doen. Ten eerste, meld je ziek bij je werkgever. Hierdoor kun je mogelijk je vakantiedagen terugkrijgen of op een ander moment opnemen. Daarnaast is het belangrijk om wel altijd bereikbaar te blijven. Kijk of je waar mogelijk persoonlijk bereikbaar kan zijn. Mocht dit niet kunnen, zorg er dan voor dat jouw verblijfadres bekend is of de contactgegevens hiervan. Laat tot slot ook direct weten als je weer beter bent. 

 

Mag ik tijdens ziekte op vakantie? 

Het kan natuurlijk gebeuren dat je plots ziek wordt nét voordat je op vakantie gaat. Mag je eigenlijk wel op vakantie als je ziek bent? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van je ziekte en de risico’s voor het herstel. In het algemeen geldt: zolang het op vakantie gaan jouw herstel niet belemmert kan jij gewoon op vakantie gaan. Als jouw werkgever denkt dat het op vakantie gaan jouw herstel wel kan belemmeren, dan kan de werkgever de bedrijfsarts om advies vragen. Op basis van de medische kennis van de bedrijfsarts kan die advies geven aan de werkgever. Vervolgens beslist de werkgever of het verstandig is dat jij op vakantie gaat of niet. 

 

Ziek tijdens jouw verlof, wat moet je weten?  

Het is natuurlijk ongelofelijk balen: je had je verlof zorgvuldig gepland, maar nu ben je ziek. Wat betekent dit voor je vrije dag en je verlof? Volgens de wet heb je recht op doorbetaling van je loon tijdens ziekte, maar hoe zit als je ziek bent tijdens vakantiedagen? Als jij een verlofdag opneemt en je wordt zo ziek dat jij jezelf ook had ziekgemeld als het een werkdag was geweest, dan mag jij jezelf ziekmelden. In dit geval heb jij recht op omzetting van jouw verlof- of vakantiedagen naar ziektedagen zo lang als jij ziek bent. Dit betekent dat jij jouw verlof op een ander moment in kan halen.  

 

Vakantiedagen tijden ziekte  

Als je ziek bent, blijf je recht houden op je vakantiedagen. Ziekte is geen reden om je vakantiedagen te verliezen. Dit betekent dat je vakantiedagen gewoon blijven staan, zelfs als je tijdens je verlof ziek wordt. Sterker nog, als je ziek bent bouw je zelfs over deze periode wettelijke vakantiedagen op. Het verschilt per arbeidsovereenkomst of CAO of jij ook nog bovenwettelijke vakantiedagen opbouwt. Wil je meer weten over bovenwettelijke vakantiedagen? Lees dan vooral deze blog 

 

Ziekmelden tijdens vakantie  

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, is het belangrijk om je zo snel mogelijk ziek te melden bij je werkgever. Dit kan via de gebruikelijke kanalen, zoals telefonisch of per e-mail. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert over je situatie en wat er van je wordt verwacht. Als je in het buitenland bent, informeer dan ook bij je reisverzekering. Probeer waar nodig ook aan te tonen aan jouw werkgever dat je daadwerkelijk ziek bent. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een ziekteverklaring aan te vragen vanuit een organisatie vergelijkbaar aan het UWV.  

Jesper Arends
Marketingmedewerker

07 maart 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?