Zwakke punten sollicitatie: handige tips en voorbeelden!

Zwakke punten sollicitatiegesprek: hoe ga je ermee om?

Zwakke punten sollicitatie: buig ze om en laat er iets moois uit groeien

Het is een door velen gevreesde vraag tijdens sollicitatiegesprekken: wat zijn je zwakke punten? Of je gesprekspartner je dit nu letterlijk vraagt of meer bedekte termen gebruikt, bijna iedere sollicitant krijgt er tijdens een sollicitatiegesprek mee te maken. Hoe ga je om met zo’n vraag? Wat zijn goede antwoorden? Wat zijn voorbeelden van ‘goede’ zwakke punten? Sollicitatiegesprekken zijn al spannend genoeg. Haal dus met behulp van dit artikel eventuele stress weg over dit onderwerp en ga goed voorbereid het gesprek in!

 

Belangrijke algemene tips voor zwakke punten sollicitatiegesprekken

  • We hebben het hier dan wel over ‘zwakke punten’, maar eigenlijk noemen we ze liever niet zo. Want dat je op dit moment ergens misschien niet zo goed in bent, wil nog niet zeggen dat je dat niet kunt worden. Noem jouw ‘zwakke punten’ daarom liever ‘ontwikkelpunten’ of ‘verbeterkansen‘!  
  • Bekijk ook de positieve kant van jouw zwakke punten tijdens de sollicitatie. Als je benoemt dat je soms te kritisch bent, kun je daarbij wel aangeven dat het uiteindelijk leidt tot goede verbeteringen bijvoorbeeld. Verderop in dit artikel vind je nog meer ombuigingen. 
  • Lukt het je niet om je zwakke punt om te buigen naar iets positiefs? Ook dat is geen probleem. Zorg dan dat je vast hebt nagedacht over hoe je dit kunt verbeteren. Je ergens van bewust zijn is vaak al de helft van de oplossing. Geef aan dat je erop let, dat je wellicht al verbeteringen hebt gezien sinds je erop let of welke tools/tips/trainingen je wilt gebruiken om dit punt aan te pakken. 
  • Wees eerlijk. Je kunt een makkelijk voorbeeld kiezen uit bijvoorbeeld het rijtje hieronder, maar het moet wel bij je passen. Stel dat je aangeeft dat je niet goed bent in presenteren. Dan kan het maar zo zijn dat je baas direct voorstelt om daar een training in te volgen. Als dat eigenlijk geen verbeterpunt voor je is, maar je gewoon nog een derde punt zocht om te benoemen tijdens het sollicitatiegesprek, zal dat in zo’n geval snel genoeg blijken en val je door de mand. 
  • Richt je op de functie waar je voor komt. Als je niet goed bent in samenwerken met anderen, maar dat hoef je voor deze baan ook nooit te doen, dan schiet je gesprekspartner eigenlijk niets op met die informatie. Kijk daarom goed naar wat er in de vacaturetekst wordt gevraagd en probeer daar linkjes mee te zoeken. Door die verbeterpunten wel om te buigen naar iets positiefs, voorkom je dat je jezelf zo diskwalificeert voor de functie. 

 

Voorbeelden van zwakke punten sollicitatie

Wat zijn goede zwakke punten voorbeelden? Lees onderstaande voorbeelden van zwakke punten bij sollicitatiegesprekken eens door. Laat je inspireren en bedenk vervolgens welke punten bij jou passen. Extra tip: blijf hier niet te lang in hangen en vergeet ook zeker je positieve eigenschappen niet: het moet nog wel een beetje leuk blijven! Neem ook eens een kijkje bij ons artikel over goede eigenschappen sollicitaties voor de leukere kant van de gesprekken. 

Voorbeelden zwakke punten sollicitatie: laat ze in je voordeel werken

 

Wat zijn valkuilen bij sollicitaties?

Valkuilen bij sollicitaties zijn belangrijk om op te letten, ook als het gaat om je zwakke punten. Een belangrijke valkuil is bijvoorbeeld te veel focus leggen op zwakke punten in plaats van sterke punten. Zoals je in de tips hierboven al hebt kunnen lezen, is het goed om je zwakke punten positiever te formuleren en ze in ieder geval verbeterkansen of ontwikkelpunten te noemen. Dat helpt al. Heb je antwoord gegeven op de vraag van je gesprekspartner, begin dan later niet zelf weer opnieuw over je zwakke punten. Dat is nergens voor nodig!

Zwakke punten sollicitatie: genoeg inspiratie? 

We hebben je tips gegeven voor hoe je het beste omgaat met je zwakke punten bij sollicitatiegesprekken en je hebt voorbeelden van zwakke punten gekregen. Heb je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan? We wensen je alvast veel succes met je aankomende sollicitatiegesprek. Blijkt de baan toch niets voor jou te zijn of ben je om een andere reden op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij Werving op Maat vind je heel veel interessante uitdagingen binnen IT, finance, HR en sales. Neem eens een kijkje!

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

03 mei 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?