Je baan opzeggen: alles over op een goede manier ontslag nemen

Je baan opzeggen? Zo neem je op een goede manier ontslag 

Je baan opzeggen? Zo doe je dat

Je baan opzeggen: daar zijn honderden redenen voor. Een carrièreswitch, een vervolgstap, betere arbeidsvoorwaarden, een verhuizing, (tijdelijk) helemaal stoppen met werken, niet (meer) op je plek zitten… Wat jouw reden ook is, hoe pak je de opzegging van je baan aan? Alles wat je moet weten over je baan opzeggen lees je in dit artikel.

 

Je baan opzeggen: hoe doe je dat?

Je hebt besloten dat je ontslag gaat nemen. Wat nu? Hoe werkt je baan opzeggen? Er zijn verschillende manieren waarop je je baan kunt opzeggen.

Tijdens een gesprek

Hoewel een gesprek waarschijnlijk spannender en lastiger voelt dan bijvoorbeeld een mail sturen, is dat wel de meest vriendelijke en professionele eerste stap. Je kunt het er dan samen met je werkgever over hebben, jouw beweegredenen uiteenzetten en je werkgever eventueel helpen om je keuze te begrijpen.

Bereid je goed voor op dat gesprek. Zet voor jezelf goed op een rijtje waarom je jouw keuze hebt gemaakt, zodat je dat ook helder aan je werkgever kunt uitleggen. Wees daarbij eerlijk, maar wel respectvol en professioneel. Niet alle redenen voor vertrek zijn even leuk. Als je eerlijk bent over de redenen waarom je vertrekt, kan je werkgever daar wellicht in de toekomst iets mee. Tegelijkertijd is het voor iedereen fijner om netjes uit elkaar te gaan. Wie weet kom je elkaar in de toekomst nog eens tegen of kun je je werkgever als goede referentie gebruiken bij het vinden van een latere baan.

Schriftelijk

Je baan opzeggen per mail: dat is dus eigenlijk de volgende stap. Je hebt met je werkgever gezeten en mondeling je baan opgezegd. Dan is het belangrijk dat je dat vervolgens ook nog een keer op de mail of in een brief zet. Zo heb je bewijs van de opzegging van je baan, mocht dat later nodig blijken. Dit is zelfs verplicht: alleen mondeling opzeggen is niet voldoende!

Je baan opzeggen per mail of met een ontslagbrief?

Vroeger was het gebruikelijk om je ontslag in te dienen per brief. Tegenwoordig kan dat ook prima met een mail. Let er dan wel goed op dat je een persoonlijke ontvangstbevestiging krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een antwoord op je mail. Alleen dan is je ontslag geldig! Ga je toch voor een brief? Verstuur die dan aangetekend, zodat je ook op die manier bewijs van ontvangst hebt.

Je baan opzeggen per mail of brief? Dit zet je erin:

  • Je eigen naam en adres
  • De naam en het adres van je werkgever
  • De datum waarop je de brief verstuurt (in de mail staat dat er altijd automatisch in)
  • Aanhef
  • Geef duidelijk aan dat je ontslag neemt per [datum] en dat je daarbij rekening houdt met je opzegtermijn (benoem daarbij dan ook wat je laatste werkdag is)
  • Als je het wat persoonlijker wil maken, kun je eventueel nog iets van een bedankje toevoegen
  • Vraag om een schriftelijke bevestiging van deze opzegging
  • Een nette afsluiting (in ieder geval je naam en handtekening)

 

Wanneer je baan opzeggen?

Het is per situatie anders hoe het precies zit met je opzegtermijn. Op de website van de Rijksoverheid lees je: “Uw opzegtermijn hangt af van de duur van uw contract. En of u nog in uw proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werkgever.” 

Voor wanneer je baan opzeggen geldt dus het volgende? Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, geldt in principe dat je een opzegtermijn van 1 maand hebt, tenzij je met je werkgever andere afspraken hebt gemaakt. Je opzegtermijn gaat altijd in vanaf de eerste van de volgende maand. Als je dus opzegt op 15 februari, gaat je opzegtermijn in op 1 maart en treed je in principe uit dienst per 1 april. Het staat je overigens vrij om met je baas af te spreken dat je pas later uit dienst treedt. 

Bij een contract met bepaalde tijd geldt in principe de afgesproken einddatum van dat contract als je laatste werkdag. Wil je eerder stoppen? Dan spreek je dat af met je werkgever en is het afhankelijk van wat er in je contract staat hoe lang de opzegtermijn van je baan is.  

Als je in je proeftijd opzegt, mag je per direct stoppen. 

Samenvattend geldt dus als antwoord op de vraag ‘wanneer baan opzeggen?’ dat het per situatie verschillend is.

 

Baan opzeggen, contract nog niet getekend?

Het is natuurlijk verstandig om je baan pas op te zeggen als je je nieuwe contract hebt getekend. Mocht je nieuwe baan dan onverhoopt toch niet doorgaan, zit je niet ineens helemaal zonder baan. Ons advies rondom je baan opzeggen, contract nog niet getekend, is dus: wachten!

 

Vragen over je baan opzeggen?

Bij Werving op Maat vind je een grote vacaturebank vol interessante vacatures op het gebied van IT, HR, finance en sales. Ga je via ons een nieuwe uitdaging aan? Dan helpen onze recruitment consultants je graag met het gehele proces. Ook over het opzeggen van je baan geven ze je dus goed advies. Dat is wel zo prettig, zo sta je er niet alleen voor.

Mogen we jou helpen met jouw nieuwe uitdaging? Neem dan eens een kijkje in onze vacaturebank voor een baan die bij jou past.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

15 maart 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?