Afwijzing sollicitatie: zelf nee zeggen of omgaan met een afwijzing

Afwijzing sollicitatie: alles wat je als sollicitant hierover moet weten

Afwijzing sollicitatie voor werkzoekende

Krijg je een afwijzing na een sollicitatie of wil je zelf na een sollicitatiegesprek afzeggen? Solliciteren is een beetje zoals daten: je spreekt met elkaar af en soms is er van beide kanten een klik, soms maar van één kant. Soms is het eerste afspraakje leuk en de tweede minder, soms leidt het tot een dienstverband/relatie en soms niet. Wat doe je als je zelf je sollicitatie wil afwijzen na een gesprek? Of als je afgewezen wordt door het bedrijf? Pak het aan alsof het een date was: hou het netjes en professioneel, leg kort uit hoe het zit of vraag gerust om verheldering, maar maak het ook niet zwaarder dan dat het is. Het was tenslotte pas een eerste of tweede gesprek/date, geen huwelijk! Wij leggen je uit hoe je dat doet!

 

Zelf een sollicitatie afwijzen na gesprek(ken)

Je bent op sollicitatiegesprek geweest en ziet jezelf toch niet werken bij dit bedrijf of in deze functie. Dat kan natuurlijk gebeuren. Hoe geef je dat netjes aan? Deze tips helpen je:

  • Laat altijd wat horen. Dat klinkt misschien logisch, maar, om nog maar even in de datingmetafoor te blijven, ghosten is not done.
  • Bellen is beter, maar een mailtje kan ook. De meest gebruikelijke gang van zaken is dat een bedrijf de sollicitant belt voor een terugkoppeling. Meestal spreek je bij het weggaan na je gesprek af wanneer dat moment ongeveer gaat zijn. Je kunt prima wachten tot dat belletje en dan telefonisch jouw keuze toelichten. Wil je daar niet op wachten? Dan kun je gerust ook zelf eerder bellen. Telefonisch is beter, omdat je dan samen kunt bespreken wat jouw redenen voor afwijzing na de sollicitatie zijn en omdat je gesprekspartner dan nog eventuele extra vragen kan stellen. Wil je echt niet bellen? Stuur dan een nette mail.
  • Hou het netjes, professioneel en kort. Dat je het bedrijf vreselijk vond of dat je je gesprekspartner een naar mens vond, kan natuurlijk de reden zijn dat je afziet van de baan, maar dat zijn niet erg nette dingen om te zeggen. Hou het altijd professioneel. Geef dan bijvoorbeeld aan dat je niet voldoende een klik voelde, dat je bij nader inzien het bedrijf of de functie niet bij je vindt passen. Wees eerlijk, maar vriendelijk. Er is geen enkele reden om mensen te kwetsen of beledigen in je afwijzing van de sollicitatie. Aan de andere kant hoef je ook niet in 4 kantjes uit te leggen wat al je beweegredenen waren en wat je allemaal hebt overwogen. Daar schiet het bedrijf ook weinig mee op. Zoek de balans tussen efficiëntie en voldoende uitleg.

 

Je krijgt een afwijzing na een sollicitatiegesprek

Zag jij het bedrijf wel zitten, maar willen ze niet met jou verder? Dat is natuurlijk erg jammer. Geef jezelf gerust wat tijd om het te verwerken voordat je weer verder gaat zoeken en neem deze tips mee:

  • Reageren op een afwijzing na sollicitatie: niet vanuit je emotie. Het kan echt heel jammer zijn als je je droombaan niet krijgt, maar ook hier geldt vooral: hou het netjes en professioneel. Ben je heel geëmotioneerd, geef dan aan dat je het nieuws even moet verwerken en vraag of je op een later moment mag terugbellen. Dan kun je er even over nadenken en eventuele uitleg later rustig uitvragen. Reageer op een afwijzing na een sollicitatie nooit vanuit je emotie. Wie weet komt er later een andere functie beschikbaar en onthouden ze jou wel als je het nu netjes afrondt.
  • Vragen waarom mag. Begrijp je de keuze niet of is de uitleg nogal summier? Vraag gerust naar de reden van afwijzing na je sollicitatie.
  • Vragen om advies mag ook. Je kunt je gesprekspartner gerust vragen naar tips of adviezen. Had je iets wellicht anders kunnen aanpakken? Wie weet kun je dat meenemen voor de volgende keer dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat je die baan dan wel binnensleept!

 

Afwijzing sollicitatie: wij helpen je om wél je droombaan te vinden

Of je nu zelf besluit om een sollicitatie af te wijzen omdat het niets voor je is of dat je een afwijzing na een sollicitatiegesprek krijgt dat jij wel zag zitten, het eindresultaat is hetzelfde: nog even geen nieuwe baan. Niet getreurd, wij kunnen je helpen! Ben je op zoek naar een nieuwe baan op het gebied van finance, IT, HR of sales, dan hebben wij heel veel interessante kansen voor je! Bovendien leren wij jou goed kennen, zodat we goed kunnen inschatten wat wel en niet bij je past en begeleiden we je gedurende de hele procedure. Zo maken we samen de kans op een match zo groot mogelijk. Interesse? Neem eens een kijkje in onze vacaturebank of reageer via het formulier onderaan deze pagina.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

15 februari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?