Welke soorten assessments zijn er? Ontdek welke opties je hebt.

Welke soorten assessments zijn er?

Soorten assessments: krijg inzicht in wie je bent

Ben je door je huidige of een potentiële werkgever gevraagd om een assessment te doen? Of overweeg je een assessment als investering in jezelf of (toekomstige) werknemer? Dan is het fijn om te weten wat voor soorten assessments er zijn. Wat kun je verwachten? Wat levert het op? Alles wat je wilt weten over het waarom van assessments en de verschillende soorten lees je hier.

Waarom een assessment?

Laten we beginnen bij het begin: waarom zou je eigenlijk een assessment (laten) uitvoeren? Dankzij een officieel assessment (dat wil zeggen: uitgevoerd door iemand die daarvoor is gecertificeerd) krijg je heel goed inzicht in wie je bent als persoon, of wie een voor jou mogelijk interessante werknemer is. Je brengt in kaart wat iemand voor persoonlijkheid heeft, wat iemand drijft en waar kansen en uitdagingen liggen. Zo krijg je, afhankelijk van het soort assessment (waarover hieronder meer), zicht op wat wel en niet bij iemand past, zoals een bepaalde baan of een bepaald ontwikkelingstraject.

De drie belangrijkste soorten assessments

Je kunt grofweg drie soorten assessments onderscheiden:

 • Loopbaan-assessments: hiermee ontdek je welke beroepen en organisaties goed bij iemand passen. Dit is interessant voor mensen die aan het begin van hun carrière staan of bijvoorbeeld niet gelukkig zijn met of op hun plek zitten bij hun huidige werkgever of in hun huidige functie. Wat past echt bij jou?
 • Selectie-assessments: hiermee ontdek je of je voor een specifieke vacature geschikt bent. Heb je de juiste competenties en drijfveren, ga je op je plek zitten als je die baan aanneemt? Als in de sollicitatiegesprekken nog niet helemaal duidelijk is of een kandidaat goed past bij de openstaande vacature of als je twijfelt tussen meerdere kandidaten kan een assessment heel zinvol zijn.
 • Ontwikkel-assessment: hiermee ontdek je op welke manier je je kunt ontwikkelen als je eenmaal aan een baan bent begonnen. Wat kun je nog leren, in welke richting wil je doorgroeien? Waar liggen onbenutte kansen? Zie het als een soort nulmeting.

Assessment-methodes

Er zijn allerlei assessment-methodes. Het is onder andere afhankelijk van het soort assessment, maar ook van het type organisatie, welke methode wordt gebruikt. Enkele van de meestgebruikte analyses zijn de Management Drives en DISC- en drijfverenanalyse. Die gebruiken we ook bij Werving op Maat.

Van de DISC- en drijfverenanalyse heb je misschien wel eens gehoord. Deze is namelijk bekend van de verschillende kleuren waarmee gedragsstijlen worden gedefinieerd: rood, blauw, groen en geel. Iemand die heel ‘rood’ is, is bijvoorbeeld dominant en erg gericht op presentaties en doelen bereiken. Iemand die ‘groen’ is, is bescheiden, rustig, begripvol en gevoelig. Dankzij een DISC-analyse krijg je zicht op hoe iemand keuzes maakt en wat iemand motiveert. De bijbehorende drijfverenanalyse vertelt je meer over het waarom, je innerlijke motivatoren.

Dankzij Management Drives krijg je inzicht in het persoonlijkheidsprofiel en de leiderschapsstijl van iemand. Je brengt met behulp van zes kleuren (die staan voor drijfveren) het persoonlijkheidsprofiel en iemands persoonlijke leiderschapsstijl in kaart. Hoe gedraagt iemand zich in normale en stressvolle situaties? Hoe gedraagt iemand zich in een team en wat is zijn of haar manier van handelen?

Soorten assessments voor recruitment

Zoals gezegd, bij Werving op Maat kun je terecht voor de Management Drives en DISC- en drijfverenanalyse. Die zetten we voornamelijk in als selectietool. Als je voor een bepaalde vacature bijvoorbeeld twijfelt tussen meerdere kandidaten en/of er in de gesprekken (nog) niet helemaal van overtuigd bent dat iemand past op een vacature, kan zo’n assessment een uitkomst bieden. Zo brengen wij helder voor je in kaart of het een goede match is of krijg je net iets meer houvast tijdens een vervolggesprek.

Heb jij interesse in een assessment? Neem dan contact op met onze recruitment- en assessment consultant Pauline! Vul het formulier hieronder in en zij neemt contact met je op.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

25 november 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?