Uitgebreide DISC- en drijfverenanalyse laten afnemen?

DISC-analyse

Twijfel je over de geschiktheid van een sollicitant? Wil je een goed beeld krijgen van teamdynamieken of ben je benieuwd naar je eigen motivatoren en gedragsstijlen? Dan biedt een DISC-analyse inzicht!

Foto Famke DISC pagina achter computer van voren

Wat is een DISC-test?

Of je het nu DISC-analyse, DISC-persoonlijkheidstest of DISC-assessment noemt, het komt op hetzelfde neer. Bij ons krijg je een zeer uitgebreide DISC-test, omdat we die combineren met een drijfverenanalyse. Wat is een DISC-test dan precies? Een DISC- en drijfverenanalyse gaat uit van 4 verschillende gedragsstijlen (die gaan om het hoe) en 6 innerlijke motivatoren (die gaan om het waarom). Samen geven ze een waardevol en compleet beeld van een individu of compleet team.

 

Ondanks dat we het een DISC-test noemen, wat misschien het idee wekt dat je kunt slagen of zakken, zijn er alleen maar goede antwoorden. Het gaat tenslotte om wie je bent. De uitkomst van de test bespreekt onze recruitment- en assessment consultant Famke met zowel de kandidaat als opdrachtgever voor een diepgaander begrip van de uitkomsten. Dit assessment kun je namelijk heel goed inzetten als werkgever om een nog completer beeld te krijgen van een kandidaat en de match op de vacature (daarover ook hieronder meer).

DISC-analyse: de vier kleuren bij elkaar in een rondje

DISC-kleuren: zo zit het

DISC heet niet voor niets DISC: de letters staan voor Dominant, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Dat zijn de kernwoorden die de vier verschillende richtingen het best beschrijven. Die vier richtingen zijn ook gekoppeld aan kleuren. Hoe je ze ook ziet, of je het nu hebt over de kernwoorden of praat over kleuren, de vier mogelijke uitkomsten van een DISC-analyse zijn als volgt (en regelmatig bestaat iemands profiel uit een combinatie van meerdere):  

logo

Dominant (D): rood

Mensen met een rood profiel zijn resultaatgericht, veeleisend, wilskrachtig, proactief, direct, vastbesloten en volhardend.

logo

Invloed (I): geel

Mensen met een geel profiel zijn enthousiast, spontaan, aanstekelijk, expressief, emotioneel en openhartig. 

logo

Stabiliteit (S): groen

Mensen met een groen profiel zijn ontspannen, kalm, hartelijk, bescheiden, verdraagzaam, stabiel en dienstbaar. 

logo

Conformisme/consciëntieus (C): blauw

Mensen met een blauw profiel zijn nauwkeurig, perfectionistisch, detailgericht, voorzichtig, bedachtzaam en systematisch. 

Voor wie of wat is een DISC- en drijfverenanalyse geschikt?

Heb je voor een vacature een of meerdere kandidaten waarvan je twijfelt hoe geschikt ze zijn voor de functie, het team of de organisatie? Dan biedt een DISC- en drijfverenanalyse veel inzicht. Je ontdekt wat voor profiel iemand heeft en of dat past in je organisatie en team. Heb je bijvoorbeeld een functie waarbij nauwkeurig en secuur werken heel belangrijk is, dan wil je het liefst iemand met een blauw profiel. Met een DISC- en drijfverentest ontdek je of je kandidaat de juiste competenties heeft voor de functie. 

Ook op grotere schaal kun je de DISC-analyse toepassen. Door je hele team deze analyse te laten maken, krijg je een goed beeld van de verschillende profielen in een team. Het geeft je inzicht in hoe goed dat team zal samenwerken en bijvoorbeeld ook welk type profiel goed zou zijn ter uitbreiding. 

Uiteraard kun je ook voor jezelf een DISC- en drijfverenanalyse afnemen. Je eigen profiel in kaart brengen geeft je veel inzichten. Waarom reageer je op een bepaalde manier? Wat voor functie- of carrièrerichting past bij je? En waar liggen je verbeterpunten?  

Zelf een DISC- en drijfverenanalyse doen of laten afnemen?

Femke Nieuwland is onze recruitment- en assessmentconsultant. Zij is gecertificeerd in het afnemen van uitgebreide DISC- en drijfverenanalyses. Wil je dus zelf een professionele DISC- analyse doen of wil je deze laten afnemen voor een van je huidige of mogelijk toekomstige medewerkers/teams? Dan ben je bij haar aan het juiste adres. Neem contact met hem op voor advies en meer informatie, of om direct een afspraak te maken.  

Neem contact op met Famke

Neem contact op

Vul hier je gegevens in, dan neemt Famke zo snel mogelijk contact met je op.

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?