Veelgestelde vragen over assessments  | Werving op Maat

Veelgestelde vragen over assessments 

Veelgestelde vragen assessments

Steeds vaker nemen wij assessments bij kandidaten af om zo een organisatie te helpen bij het ondervinden en herkennen van talent. Toch krijgen we regelmatig vragen over assessments. Want wat voor soorten assessments zijn er en wat zijn nu precies de voordelen? In dit blog geven we antwoorden op veelgestelde vragen over assessments. 

Wat is het doel van een assessment? 

Je gebruikt een assessments  om inzicht te krijgen in de competenties, vaardigheden en kennis van een medewerker of team. Assessments brengen sterke en ontwikkelpunten in kaart, maar geven je vooral inzage in de manier waarop je het beste met elkaar communiceert. Dat betekent dat je met een assessmentrapport van te voren weet waar iemand behoefte aan heeft en hoe je hem/haar het beste kunt aanspreken en motiveren.  

Welke soorten assessments zijn er? 

Er zijn verschillende soorten assessments, zoals prestatie-, vaardigheids- en persoonlijkheidsassessments. Elk type richt zich op verschillende aspecten, zoals kennisniveau, vaardigheden, gedrag, attitudes en motivatie. Bij Werving op Maat maken wij gebruik van 2 soorten assessments: DISC- en drijfverenanalyse en Management Drives. Deze twee assessments richten zich op persoonlijkheid, leiderschapsstijl, motivatie en drijfveren. Je leest hier meer over verschillende soorten assessments. 

Wat zijn de voordelen van assessments? 

De belangrijkste voordelen van assessments op een rij: 

 • Assessments geven inzicht en meer zekerheid tijdens het werving- en selectieproces 
 • Ze geven onderbouwd inzicht in de drijfveren, competenties, communicatiestijlen, kwaliteiten en ontwikkelpunten 
 • Ze bieden organisaties en leidinggevenden handvaten hoe te acteren op diverse communicatiestijlen 
 • Het zorgt voor meer grip op de professionele ontwikkeling  
 • Het is een waardevolle toevoeging aan je werving- en selectieproces waarmee je de juiste kandidaten weet te selecteren 

Wanneer is een assessment interessant om af te nemen? 

Assessments zijn voor ieder bedrijf interessant, maar het is vooral interessant wanneer: 

 • Je een kwaliteitslag wil maken in je werving- en selectieproces 
 • Je de kwaliteiten van je huidige team in kaart wil brengen om ze zo in hun kracht te zetten 
 • Je de ontwikkeling van je medewerkers wilt waarborgen en assessments wilt gebruiken als meetinstrument 

Hoe worden assessmentresultaten geïnterpreteerd? 

Assessment consultant Pauline de Boer geeft na ieder assessment altijd een uitgebreidde toelichting zodat je de resultaten op een goede manier weet te interpreteren. De interpretatie van assessmentresultaten is afhankelijk van het doel van het assessment en de context waarin deze wordt gebruikt. Resultaten kunnen worden vergeleken met normen, criteria of eerdere prestaties om inzicht te krijgen in de voortgang, ontwikkeling en prestaties van werknemers of kandidaten. Eén tip die we bedrijven altijd meegeven: plaats de resultaten in context en houdt rekening met de situatie en persoonlijke verschillen.  

Hoe kan iemand zich het beste voorbereiden op een assessment? 

De voorbereiding op een assessment hangt af van het type assessment en het doel ervan. Echt oefenen voor een assessment is niet noodzakelijk, maar het helpt je wel om een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Assessment consultant Pauline de Boer zorgt altijd voor een juiste briefing zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Assessment uitproberen 

Nieuwsgierig? Om je een beeld te geven van de tool kun je een proef-assessment bij ons aanvragen. Zo ervaar je zelf de voordelen van een assessment. Neem voor meer informatie gerust contact op met Pauline de Boer: pauline@wervingopmaat.nl of 06- 28346667. 

Birgit van Herk
Marketing manager

03 mei 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?