Tweede sollicitatiegesprek: zo haal je je droombaan binnen

Mag je op tweede sollicitatiegesprek komen? Dit moet je weten!

Tweede sollicitatiegesprek

Yes, het eerste gesprek is goed gegaan en je mag op tweede sollicitatiegesprek komen. Maar wat nu? Wat houdt zo’n tweede gesprek in? Hoe bereid je je voor? Alles wat je moet weten om goed voorbereid je tweede sollicitatiegesprek in te gaan lees je in dit artikel.

 

Verschil eerste en tweede sollicitatiegesprek 

Het verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek: het is lastig om te zeggen waar dat precies in zit. Want: elk gesprek verloopt anders. Het kant zo zijn dat je na het eerste gesprek al helemaal overtuigd bent dat je de baan wilt. Het kan ook dat je nog twijfelt en graag nog een keertje langskomt om een beter beeld te krijgen. Het kan zijn dat jij overtuigd bent, maar dat juist de organisatie graag nog wat aanvullende vragen stelt. Wie weet heb je in het eerste gesprek al uitgebreid gesproken over arbeidsvoorwaarden, of is daar juist het tweede sollicitatiegesprek het uitgelezen moment voor.  

Het verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek zit vooral vaak in het volgende in het eerste gesprek maak je meer algemeen kennis. Het tweede gesprek is bedoeld voor verdieping.

 

Voorbereiden tweede sollicitatiegesprek 

Hoe bereid je je goed voor op je tweede sollicitatiegesprek? Denk aan bijvoorbeeld de volgende zaken:  

 • Gebruik het vorige sollicitatiegesprek. Wat ging daar goed en waar kun je nog verbeteren? Wellicht hebben jullie het gehad over je verbeterpunten of zijn er zaken naar boven gekomen waarop jij misschien niet de perfecte match bent. Gebruik dan het tweede gesprek om daarop terug te komen en te vertellen hoe je dit toch gaat kunnen oplossen. Je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek, dus er is duidelijk genoeg interesse. Gebruik dit tweede gesprek om je gesprekspartners over de streep te trekken.  
 • Onderzoek het bedrijf opnieuw. Zorg dat je ook dit keer goed weet bij wat voor bedrijf je op gesprek gaat. Kijk ook of er in de tussentijd nog nieuwsupdates, persberichten of andere dingen zijn geweest waar je op kunt inhaken.  
 • Stel alle vragen die je nog hebt. Zijn er vragen waar je nog niet een duidelijk genoeg antwoord op hebt gekregen of vragen die je vergeten bent te stellen? Zijn er zaken waarover jij het gevoel hebt dat je nog niet genoeg hebt verteld? Noteer dit soort zaken voor het tweede sollicitatiegesprek. Deze gesprekken zijn niet alleen bedoeld voor de organisatie om te kijken of zij jou willen aannemen, maar zeker ook voor jou om te ontdekken of je hier wilt werken. En dat weet je alleen als je een compleet beeld hebt. 

Lees ook eens onze blog over ‘Sollicitatiegesprekken voorbereiden’ voor extra informatie.

 

Tips tweede sollicitatiegesprek 

Als laatste nog een paar tips voor het tweede sollicitatiegesprek, voor als je daadwerkelijk aan tafel zit. Hier gelden dezelfde tips als bij het eerste sollicitatiegesprek. Zorg bijvoorbeeld dat je netjes gekleed gaat. Je hebt tijdens het eerste gesprek al gezien wat voor bedrijf het is en wat daar gangbaar is. Pas jouw kleding daarop aan. Blijf uiteraard wel bij jezelf, kies iets uit waar je je prettig in voelt. En algemeen geldt natuurlijk: wees jezelf. Zo kom je eerlijk en authentiek over. Bovendien: jezelf kunnen zijn is belangrijk. Als je dat niet kunt, ga je waarschijnlijk niet erg gelukkig zijn op je nieuwe werkplek.  

Let tijdens het gesprek ook op je lichaamstaal en houding. Zorg dat je rechtop zit, frunnik niet. Het is niet gek als je zenuwachtig bent, maar hou je handen rustig in de schoot of op tafel.  

Lees ook nog eens onze ander artikelen door over sollicitatiegesprekken, zoals over do’s en dont’s tijdens sollicitatiegesprekken, over hoe je omgaat met je zwakke punten en algemene handige tips bij sollicitatiegesprekken.

 

Tweede sollicitatiegesprek: ben jij er klaar voor? 

Je bent nu goed voorbereid op je tweede sollicitatiegesprek. Vergeet niet om de ervaringen en feedback van het vorige gesprek te gebruiken om jezelf te verbeteren en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie. Onthoud dat het tweede gesprek niet alleen bedoeld is voor de organisatie om jou te beoordelen, maar ook voor jou om te bepalen of dit de juiste werkplek voor jou is. Nu is het aan jou om te laten zien dat je de perfecte kandidaat bent. Veel succes met je tweede sollicitatiegesprek! 

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

12 juni 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?