Do's en don'ts sollicitatiegesprek: zo kom jij goed voor de dag!

De do´s en don´ts tijdens een sollicitatiegesprek

Do's en don'ts sollicitatiegesprek: een vrouw op gesprek

Het moment is daar… Je zit aan tafel voor je sollicitatiegesprek. Gieren de zenuwen door je lijf? Ben je goed voorbereid op de vragen die ze je mogelijk kunnen stellen? Weet je genoeg over je gesprekspartner? Voordat je zo’n gesprek ingaat wil je natuurlijk dat je je geen zorgen meer hoeft te maken om dit soort vragen. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Wij helpen je met een aantal superhandige tips. Met deze do’s en don’ts voor sollicitatiegesprekken kom jij goed voor de dag!

 

Maak gebruik van de kennis van een recruiter

Als je via een recruiter op sollicitatiegesprek gaat, dan weet die jou veel te vertellen over de vacature en het bedrijf. Een duidelijke do voor sollicitatiegesprekken is daarom: maak gebruik van de kennis over de organisatie en gesprekspartners waar de recruiter over beschikt.

  • Vraag aan de recruiter of hij of zij je informatie kan geven over je gesprekspartner.

Voorbeeld: stel, de manager waarmee jij het sollicitatiegesprek hebt, is zelf nog niet lang werkzaam bij het bedrijf. Benoem dat tijdens het gesprek en geef aan dat je op bijvoorbeeld LinkedIn hebt gezien dat diegene er ook nog niet zo lang werkt. Vraag dan waarom hij of zij voor dit bedrijf heeft gekozen. Zo toon je interesse in je gesprekpartner én kom je iets te weten over het bedrijf.

  • Vraag aan de recruiter of er onlangs binnen het bedrijf bepaalde prestaties zijn behaald.

Voorbeeld: stel, een bedrijf heeft het afgelopen jaar heel goed gepresteerd. De recruiter kan dit bij jou aangeven, zodat jij er naar kan vragen. Bijvoorbeeld: wat zijn de doelen van dit bedrijf of de afdeling en in hoeverre behalen jullie die doelen ook? Vraag ook aan je gesprekspartner of hij of zij onlangs persoonlijke doelen heeft behaald en op welke prestatie hij of zij het meest trots is. Zo toon je interesse en kom je goed voorbereid over tijdens je sollicitatiegesprek.

 

Zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek

Nog een belangrijke als we het hebben zijn over do’s en don’ts bij sollicitatiegesprekken: zenuwen. Zenuwachtig zijn voor je sollicitatiegesprek is normaal en helemaal niet erg. Iedereen heeft daar last van. Als je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek, geef dat dan aan het begin van het gesprek eventueel één keer aan. Op die manier zijn je gesprekspartners op de hoogte en kunnen ze daar rekening mee houden. Laat het daar wel bij. Wanneer je vaker gaat benoemen dat je zenuwachtig bent, komt dat minder professioneel over. Een don’t dus, voor je sollicitatiegesprek.

 

Welke vragen kun je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens je sollicitatiegesprek maak je kennis met de organisatie en de organisatie met jou. Logisch dat zij een aantal vragen voor je hebben om je beter te leren kennen. Toch komt het regelmatig voor dat kandidaten zich niet goed inlezen in het bedrijf en niet goed weten te antwoorden op bepaalde vragen. Een goede voorbereiding is daarom hierbij ‘the key’. Zorg dat je je antwoorden op een aantal basisvragen thuis al eens voor jezelf doorgenomen hebt. Op die manier heb je deze vragen al helder voor jezelf en ga je zekerder een gesprek in. Hieronder geven we je graag een aantal voorbeelden die je zeker niet moet vergeten in je oefen-Q&A.

  • Waarom pas jij binnen de organisatie waar je solliciteert?
  • Wat is jouw toegevoegde waarde aan het bedrijf? Wat kan jij ze brengen?
  • Wat zijn je zwakke punten?
  • Wat voor persoon ben jij binnen groepsverband?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  • Waar zie je jezelf binnen vijf jaar?
  • Wat zoek je precies bij een nieuwe werkgever?
  • Kun jij iets vertellen over de organisatie en dienstverlening? Deze vraag wordt vaak gesteld zodat de organisatie kan zien of de kandidaat zich goed heeft voorbereid en het bedrijf begrepen heeft. Het komt regelmatig voor dat kandidaten zo gefocust zijn op het voorbereiden van antwoorden over zichzelf, dat ze het bedrijf vergeten en deze vraag niet goed kunnen beantwoorden. Zorg dus dat jij dat wel kunt!

Ook belangrijk om goed voor te bereiden: het arbeidsvoorwaardengesprek. In de meeste gevallen spreek je daar pas uitgebreid over in een tweede of derde gesprek, maar de kans is groot dat je op zijn minst naar een salarisindicatie wordt gevraagd in het eerste gesprek. Zorg dat je ook daar vast over hebt nagedacht. Meer informatie lees je ook in onze blog over arbeidsvoorwaarden.

 

Hoe ziet het vervolg eruit?

De laatste do. Je bent bijna op het einde van je sollicitatiegesprek gekomen, tijd om af te spreken hoe het nu verder gaat. Mocht je gesprekspartner er niet mee komen, vraag dan vooral zelf wat handig is om af te spreken. Hoelang duurt het bijvoorbeeld voor je een terugkoppeling kunt verwachten? Stel, jij wil er zelf ook nog over nadenken, bijvoorbeeld omdat je andere procedures hebt lopen, dan kun je ook aangeven dat jij je tijd nodig hebt. Zo zijn de gesprekspartners op de hoogte en zijn alle verwachtingen vanuit beide partijen helder. Op die manier weten zowel jij als de organisatie waar jullie aan toe zijn en kan er geen verwarring ontstaan.

 

Nog een paar belangrijke do’s en don’ts op een rijtje

Do’s: wat doe je beter wel bij een sollicitatiegesprek?  

  • Wees punctueel: kom op tijd voor het gesprek. 
  • Toon enthousiasme: laat zien dat je interesse hebt in de functie. 
  • Wees beleefd en respectvol: toon goede manieren tijdens het gesprek. Geef je gesprekspartner een hand bij binnenkomst bijvoorbeeld en doe dat ook weer bij afscheid. 
  • Stel vragen: toon interesse en stel relevante vragen over de functie en het bedrijf. 

 

Don’ts: wat moet je niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek? 

Vermijd dit soort zaken tijdens je sollicitatiegesprek:

  • Negatieve opmerkingen over voormalige werkgevers of collega’s. 
  • Te persoonlijke informatie die niet relevant is voor de functie. 
  • Een gebrek aan motivatie voor de functie. 
  • Liegen over je vaardigheden of werkervaring. 
  • Vragen stellen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden in te een vroeg stadium. De eerste vraag die je stelt is niet: wat ga ik verdienen of wat voor bonusregeling hebben jullie? Als er niets in de vacaturetekst staat, kun je wel prima aan het eind van je sollicitatiegesprek een vraag stellen over je salaris.

 

Do’s en don’ts sollicitatiegesprekken: meer weten?

Heb je zelf een sollicitatiegesprek voor de boeg of ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? De recruitment consultants van Werving op Maat hebben nog veel meer do’s en don’ts bij sollicitatiegesprekken voor je. Die delen ze graag met je. Neem contact met ons op via 0262067001 of mail je cv naar info@wervingopmaat.nl. Dan kijken we samen welke nieuwe uitdaging bij jou past.

Ilse Hendriks
Content marketeer

23 februari 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?