Competenties ontwikkelen? Maak gebruik van dit stappenplan!

Wil jij je competenties ontwikkelen? Gebruik dit 4-stappenplan!

Competenties ontwikkelen stappenplan WOM

Competenties ontwikkelen: hoe pak je dat aan? Als je gaat solliciteren of als je op je huidige werk gesprekken hebt over jouw ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden, gaat het hoogstwaarschijnlijk op een gegeven moment over jouw competenties. Waar ben je goed in? En wat kan nog beter? Voor een nieuwe baan, om beter te worden in je huidige werk of op persoonlijk vlak, wil je competenties ontwikkelen. Maar welke dan? En hoe? Laten we daar samen induiken! In dit artikel lees je alles wat je hierover wil weten.

 

Te ontwikkelen competenties: welke zijn er?

We hebben allemaal unieke talenten. Dat is mooi, want zo zijn we allemaal anders. Tegelijkertijd betekent het dat je soms (nog) niet beschikt over een competentie die je wel ergens voor nodig hebt, zoals een nieuwe baan. Denk aan communicatieve vaardigheden om effectiever te communiceren, probleemoplossend vermogen om uitdagingen het hoofd te bieden, time-management om productiever te zijn, en veerkracht om met veranderingen om te gaan.

 

Competenties ontwikkelen: voorbeelden

Er zijn ontzettend veel competenties die je kunt ontwikkelen. Denk aan de zojuist al genoemde communicatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen en veerkracht, maar ook leiderschap, samenwerken, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, creativiteit, netwerken, conflicthantering, klantgerichtheid… Competenties ontwikkelen? De voorbeelden zijn eindeloos!

 

Competentie-ontwikkelplan: aan de slag met deze 4 stappen

Gebruik dit competentie-ontwikkelplan met vier duidelijke stappen.

1. Bepaal welke competenties je gaat ontwikkelen

Breng voor jezelf in kaart waar je nu al goed in bent en wat nog te verbeteren competenties zijn voor jou. Het is afhankelijk van je doel wat prioriteit heeft. Heb je een baan en vraagt jouw leidinggevende je om een competentie te ontwikkelen? Wil je zelf een competentie verbeteren of ontwikkelen om je baan beter te kunnen uitvoeren? Of wil je bijvoorbeeld graag een carrièreswitch maken en heb je daarvoor andere competenties nodig?

Je kunt je beter per keer richten op één of enkele competenties en niet tien tegelijk. Zo wordt de kans op succes een stuk groter!

2. Doe onderzoek

Bepaal wat er nodig is om jouw competentie(s) te kunnen ontwikkelen en breng in kaart wat er voor mogelijkheden zijn om je te helpen. Zijn er boeken die je kunt lezen, (online) cursussen, workshops of kun je bijvoorbeeld een mentor aanwijzen die jou gaat helpen? Onderzoek wat er allemaal mogelijk is en kies de opties die het best bij jou passen.

3. Maak een actieplan en ga aan de slag

Als je in kaart hebt welke competentie(s) je wil ontwikkelen en je weet hoe je dat het beste doet, is het tijd om een concreet actieplan te maken. Stel doelen en leg de stappen vast. Zo wordt het makkelijker om je daar aan te houden. Blijf consistent en hou vol!

4. Vraag om feedback en blijf evalueren

Heb je in samenspraak met je leidinggevende afspraken gemaakt over te ontwikkelen competenties? Bespreek je voortgang dan regelmatig met hem of haar! Pas je actieplan aan waar nodig en sta open voor feedback. Zo kom je tot een resultaat waar iedereen tevreden mee is.

 

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Competenties verbeteren of ontwikkelen is misschien soms moeilijk, maar vooral heel interessant, leerzaam en leuk! Met dit artikel over competenties ontwikkelen en het maken van een competentie-ontwikkelplan kom je al een heel eind. Wie weet wat jouw verbeterde competenties je nog allemaal gaan brengen!

Heb je hulp nodig? Wil je advies of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan helpen wij je graag! Neem eens een kijkje in onze vacaturebank of neem contact met ons op!

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

12 januari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?