Evaluatiegesprek voorbereiden? Handige tps & adviezen!

Evaluatiegesprek voorbereiden? Zo zorg je dat het gesprek goed verloopt

Heb jij binnenkort een evaluatiegesprek op de planning staan? Als je dat nog niet eerder hebt gehad, kan dat best spannend lijken. Wat kun je verwachten? Hangt er veel van af? Hoe kun je een evaluatiegesprek voorbereiden? Om jou op weg te helpen vind je in dit artikel alles wat je nodig hebt.

 

Wat is een evaluatiegesprek?

Een evaluatiegesprek is een periodiek gesprek dat jij samen met jouw werkgever/leidinggevende hebt. Tijdens zo’n gesprek bespreken jullie samen je prestaties, doelen en ontwikkelingskansen.

Het is belangrijk om zo’n gesprek goed voor te bereiden. Die gesprekken worden namelijk voor jouw leidinggevende gebruikt om je prestaties te beoordelen en om aan het eind van het jaar bijvoorbeeld in gesprek te kunnen gaan over of je al dan niet salarisverhoging of bijvoorbeeld een bonus gaat krijgen. Daarnaast is zo’n gesprek natuurlijk bij uitstek interessant voor jezelf om te zorgen dat jij goed op je plek zit en blijft zitten: dit is hét moment om aan te geven wat je nog wil leren, waar je tegenaan loopt, wat jouw doelen zijn en waar uitdagingen voor jou liggen of waar je hulp bij nodig hebt.

Door een evaluatiegesprek goed voor te bereiden kun je er zo veel mogelijk uithalen!

 

Een evaluatiegesprek voorbereiden: gebruik deze tips

Voordat je een evaluatiegesprek in gaat, is het goed om even de tijd te nemen om dat voor te bereiden. Denk bij een evaluatiegesprek voorbereiden aan het volgende:

  • Reflecteer op je prestaties. Wat ging de afgelopen tijd goed? Wat kan beter? Wat vond je moeilijk en waar ben je juist trots op? Zorg dat je dat weet, zodat je daar samen met je leidinggevende over kunt praten.
  • Verzamel bewijs. Deze ligt in lijn met de eerste tip. Vind je dat bepaalde dingen goed gingen? Zorg dat je dat kunt laten zien! Toon bijvoorbeeld de resultaten van projecten die je hebt opgepakt of positieve feedback en complimenten die je van collega’s hebt ontvangen.
  • Denk na over je doelen. Wat wil je de komende maanden bereiken? En wat heb je daar voor nodig? Je leidinggevende zal ook bepaalde verwachtingen hebben, maar het is goed om hier zelf ook over na te denken. Door zelf richting te geven aan je doelen, kun je je werk natuurlijk zelf ook zo leuk mogelijk maken.
  • Bedenk vragen. Wat wil jij zelf nog weten? Waar heb je hulp bij nodig? Je kunt ook vragen naar bijvoorbeeld de verwachtingen van jouw leidinggevende. Dit is hier het perfecte moment voor.

 

Tips voor tijdens je evaluatiegesprek

  • Feedback hoort er nu eenmaal bij. Probeer daar zo veel mogelijk voor open te staan. Vat het niet te persoonlijk op en probeer rustig te blijven. Feedback is bedoeld om jou te helpen beter te worden in je werk of om je beter te laten presteren, dus jij wordt er zelf ook beter van. Neem ook rustig de tijd om je antwoord te formuleren en schiet niet gelijk in de verdediging.
  • Schrijf mee. Bepaal je samen met je leidinggevende bepaalde doelen, dan is het handig om die op te schrijven, zodat je na afloop van het gesprek niets vergeet.

 

Conclusie

Een goede voorbereiding op je evaluatiegesprek is essentieel voor een succesvolle uitkomst. Neem al onze tips mee en haal er zo veel mogelijk uit! We wensen je veel succes. Voor vragen kun je ons altijd een berichtje sturen via het formulier onderaan deze pagina.

Laura van Moolenbroek
Copywriter

15 september 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

Sluiten

Stuur ons je CV!

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Jouw gegevens

Voeg een cv toe
Sluiten

Upload hier jouw vacature

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Direct contact?