Durf jij een carrièreswitch te maken? | Werving op Maat

Durf jij een carrièreswitch te maken?

Uit een recent onderzoek van het UWV blijkt dat Nederlanders tegenwoordig vaker een carrièreswitch maken. Toch is en blijft dit voor velen een spannende opgave. Er komen natuurlijk veel vragen bij kijken. Ga ik de zekerheid bij mijn huidige werkgever opgeven? Krijg ik de nieuwe functie wel snel in de vingers? Krijg ik wel een eerlijke kans als ik geen relevante opleiding heb afgerond? Of juist: ik wil een carrièreswitch, maar wat? Hoewel het dromen over een andere baan vaak gemakkelijk gaat, is de stap van het daadwerkelijk maken van een carrièreswitch dus soms wat lastiger. Welke carrièreswitch nu voor jou ook de juiste is, in deze blog nemen wij jou graag mee in hoe je een carrièreswitch het beste aanpakt. Op die manier maak ook jij de juiste carrièrestap!

 

Carrièreswitch in de huidige markt

Je baan verdwijnt, je bent op zoek naar meer flexibiliteit of je wil simpelweg iets nieuws proberen; er zijn allerlei redenen om een overstap te maken. Gelukkig is dit in de huidige arbeidsmarkt goed te doen. De banen liggen in veel sectoren momenteel voor het oprapen en er zijn veel tekorten. Daardoor is het ook gemakkelijker om met goede voorwaarden over te stappen. Dit is daarom het moment om de sprong in het diepe te wagen. Mocht je carrièreswitch het uiteindelijk toch net niet zijn, dan kun je in sommige gevallen weer terug naar je oude werkgever of stuit je snel weer op een andere vacature. Dat maakt het risico om zonder werk te komen zitten kleiner.

 

Wat wordt mijn volgende uitdaging?

Je weet dat dat wat je nu doet, je niet meer gelukkig maakt. Tijd voor een carrièreswitch dus, maar wat? Want wil je meer de richting op van accountancy? IT? Het onderwijs? Journalistiek? Advocatuur? Bouwkunde? De zorg? Er zijn heel veel carrièreswitch-voorbeelden te bedenken en dat maakt het dan ook moeilijker om een keuze te maken. Daarom zijn er handige tests ontwikkeld die je helpen bij het in kaart brengen van je interesse en ontdekken waar jij energie uithaalt. Ga ook eens een gesprek aan met een loopbaanadviseur, zoals onze recruitment en assessment consultant Pauline. Zij helpt jou graag bij het maken van de juiste keuzes, zodat jij meer duidelijkheid krijgt over jouw verdere carrière. Neem contact met haar op via 06-28346667 of pauline@wervingopmaat.nl.

 

Een carrièreswitch zonder opleiding

Je wil een carrièreswitch maken, maar beschikt niet over het juiste diploma. Is dat een probleem? Tegenwoordig is dat niet altijd even erg meer. De arbeidsmarkt is krap, dus werkgevers stellen vaak wat minder strenge eisen. Ook zien steeds meer bedrijven in dat een papiertje niet alles zegt. De juiste motivatie en persoonlijkheid zijn net zo belangrijk, soms nog wel belangrijker. Bovendien: er zijn heel veel mogelijkheden om je te laten om- of bijscholen. Is een bepaald diploma toch essentieel, dan kun je wellicht een interne opleiding volgen. Wil je je kans op een baan nog meer vergroten? Dan is het STAP-budget een mooie optie die jou kan helpen.  Met al deze opties is een carrièreswitch zonder opleiding, of in ieder geval zonder de juiste opleiding, vaak zeker toch mogelijk.

 

Carrièreswitch op latere leeftijd

Of je nu op je veertigste, vijftigste of zestigste nog wil switchen van baan, het kan allemaal. Vaak zien we dat deze doelgroep zich zorgen maakt over of ze dan nog wel ergens aan de slag kunnen. Ben ik niet te oud of te duur als ik een carrièreswitch na mijn 50ste wil maken? Die zorgen zijn vaak nergens voor nodig, want juist de praktijkervaring (van je huidige functie) die jij als werknemer meebrengt of je grote netwerk is heel waardevol voor een bedrijf. Daarnaast brengen deze werknemers ook vele andere voordelen met zich mee naar kantoor. Zo bieden ze over het algemeen meer stabiliteit in het team en jobhoppen ze vaak niet meer. Bovendien zijn er tegenwoordig veel bedrijven die juist op zoek zijn naar medewerkers die al een lange tijd actief zijn op de arbeidsmarkt, dus kansen genoeg voor een carrièreswitch op latere leeftijd.

 

Hulp bij carrièreswitch?

Wil jij nu graag de stap zetten, advies van een sparringpartner of meer duidelijkheid over je loopbaan? Bel ons via 0262067001 of mail naar info@wervingopmaat.nl voor hulp bij carrièreswitches, zodat we samen jouw carrièrepad kunnen uitstippelen.

Ilse Hendriks
Content marketeer

31 januari 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

Sluiten

Stuur ons je CV!

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Jouw gegevens

Voeg een cv toe
Sluiten

Upload hier jouw vacature

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Direct contact?