Assessment sollicitatie: antwoord op al jouw vragen

Assessments bij sollicitatiegesprekken: antwoord op al jouw vragen

Assessment sollicitatie: welke kleur ben jij?

Assessment sollicitatiegesprekken: steeds meer bedrijven zetten assessments bij sollicitatiegesprekken in. Dat is logisch: in een krappe arbeidsmarkt is het lastig om medewerkers te vinden die precies aansluiten bij de harde eisen van een functie. Bedrijven kiezen daarom vaker voor mensen met misschien niet het juiste papiertje, maar met wel de juiste zachte vaardigheden, persoonlijkheid en ambities. Om wat zekerder te zijn bij zo’n keuze, maar ook om allerlei andere redenen (waarover hieronder meer) kiezen die werkgevers voor een assessment. Wat kun je verwachten van zo’n assessment bij een sollicitatie? Welke soorten assessments zijn er? En hoe bereid je je goed voor? Alles wat je wilt weten lees je in dit artikel.  

 

Wat is een assessment? 

Een assessment is een tool die je gebruikt om de vaardigheden, persoonlijkheid en capaciteiten van een kandidaat te beoordelen. Het is niet alleen interessant voor een werkgever om te zien wat voor sollicitant ze voor zich hebben en of die bijvoorbeeld goed bij de functie en het team gaat passen. Het is ook voor jezelf als sollicitant interessant omdat het je meer inzicht geeft in wie je zelf bent, wat je krachten en valkuilen zijn. 

 

Waarom een assessment bij sollicitaties? 

Op de vraag ‘waarom een assessment bij sollicitatie inzetten?‘ hebben we net al gedeeltelijk antwoord gegeven: om te ontdekken of een kandidaat goed bij een functie past. Ook als een werkgever twijfelt tussen twee kandidaten kan een assessment veel duidelijkheid bieden in het bepalen welke kandidaat het beste past bij de functie, de bedrijfscultuur en de missie van het bedrijf. 

 

Welke soorten assessments zijn er? 

Er zijn verschillende soorten assessments die kunnen worden gebruikt in sollicitatiegesprekken. Bij Werving op Maat neemt onze gecertificeerde recruitment en assessment consultant Finn de DISC-analyse af en kun je bij assessment-expert Pauline de Boer terecht voor een Management Drives-analyse. Zij geven je inzicht in respectievelijk iemands drijfveren en persoonlijkheidsprofiel of iemands leiderschapsvaardigheden.  

 

Hoe bereid je je voor op een assessment? 

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op een assessment. Het is belangrijk om de instructies van het assessment zorgvuldig te lezen en ervoor te zorgen dat je begrijpt wat er van je wordt verwacht. Het is ook slim om voorbeeldvragen te bekijken en te oefenen met vergelijkbare testvragen. Kijk daarvoor gewoon eens op Google wat je al kunt vinden. Daarnaast is het belangrijk om goed uitgerust en ontspannen te zijn op de dag van het assessment. 

 

Wat moet je doen tijdens een assessment? 

Blijf tijdens je assessment geconcentreerd en volg de instructies zorgvuldig op. Zorg dus ook dat je op een rustige plek zit waar je niet gestoord wordt. Neem de tijd om elke vraag zorgvuldig te lezen en te begrijpen voordat je antwoord geeft. Als je vastzit bij een vraag, sla hem dan over en ga verder met de volgende. Zorg ervoor dat je voldoende tijd overhoudt om alle vragen te beantwoorden. 

 

Hoe interpreteer je de resultaten van een assessment? 

Onthoud goed: assessments zijn slechts een onderdeel van het sollicitatieproces. Het gaat om wie jij bent en er zijn dus geen goede of foute antwoorden en uitkomsten. Blijkt uit het assessment dat deze functie of dit bedrijf toch niet helemaal bij jou passen? Dan is dat ook voor jezelf alleen maar gunstig. Zonder die uitkomst had je misschien wel gekozen voor een baan waar je dan dus niet op je plek zou zitten. Dan had je na een paar maanden waarin je flink energie investeert in je draai vinden, alsnog weer op zoek moeten gaan naar iets nieuws.

Bovendien heb je ook altijd een sollicitatiegesprek waarin je de uitkomsten kunt bespreken. Ben je er toch van overtuigd dat deze baan en het bedrijf iets voor jou zijn? Dan kun je daar in het gesprek samen over verder praten.  

 

Assessment sollicitatie: laten afnemen? 

Ben je als werkgever op zoek naar een gecertificeerde afnemer van assessments? Wil je graag advies over welk type assessment geschikt is voor jouw vraagstuk? Of kun je als kandidaat wel wat advies gebruiken omdat je een assessment voor de deur hebt staan? Waarom je dan ook een assessment bij sollicitatie overweegt, onze recruitment en assessment consultant Pauline helpt je graag met alles wat met assessments te maken heeft. Neem contact met haar op!  

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

28 april 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?