Bovenwettelijke vakantiedagen, alles wat jij erover moet weten

Alles wat je moet weten over bovenwettelijke vakantiedagen

Blog bovenwettelijke vakantiedagen

Bij het bekijken van je huidige of nieuwe arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om niet alleen te focussen op het salaris, maar ook op andere aspecten van de arbeidsvoorwaarden. Eén van die belangrijke aspecten zijn vakantiedagen en verlofregelingen. Naast de wettelijke regelingen bestaan er ook bovenwettelijke vakantiedagen. In deze blog duiken we dieper in op deze termen en leggen we uit wat ze betekenen voor jou als werknemer.

 

Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra dagen die je boven op de wettelijk vastgestelde vakantiedagen krijgt. In Nederland heb je volgens de wet recht op een minimum aantal vakantiedagen per jaar, meestal uitgedrukt in uren (4 keer het aantal uren dat je per week werkt). Deze dagen zijn bedoeld om te ontspannen, bij te tanken en even weg te zijn van je werk.

Echter, veel werkgevers bieden meer vakantiedagen aan dan het wettelijke minimum. Deze extra dagen noem je bovenwettelijke vakantiedagen. Ze worden vaak gebruikt om je extra flexibiliteit te bieden in het plannen van je vakanties of om jou te belonen voor loyaliteit en ervaring binnen het bedrijf.

 

Het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Het belangrijkste verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is dat de wettelijke dagen wettelijk zijn vastgelegd, terwijl de werkgever de bovenwettelijke vakantiedagen toekent als extraatje boven op de wettelijke verplichting.

 

Hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen heb ik?

De hoeveelheid bovenwettelijke vakantiedagen die je hebt, kan variëren afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je werkgever en het beleid van het bedrijf waar je werkt. Vaak staan deze dagen in arbeidsovereenkomsten of de cao. Het is belangrijk om deze overeenkomst goed door te nemen om te begrijpen hoeveel extra vakantiedagen je hebt boven op de wettelijk vastgestelde dagen.

 

Wat gebeurt als ik ziek ben tijdens mijn vakantie?

Het is natuurlijk nooit leuk om ziek te zijn, vooral niet als het tijdens je welverdiende vakantie gebeurt. Gelukkig zijn er regels die bescherming bieden in dergelijke situaties. Als je ziek wordt tijdens je vakantie, heb je in principe recht op ziekteverlof in plaats van vakantiedagen. Dit betekent dat de dagen waarop je ziek bent tijdens je vakantie niet als vakantiedagen worden afgetrokken van je totale vakantiesaldo. Je kunt deze dagen later opnieuw plannen om van je vakantie te genieten.

Mocht dit jou overkomen, dan is het is belangrijk om je werkgever zo snel mogelijk hiervan op de hoogte te stellen. Hierdoor kan je werkgever je ziekteverlof correct behandelen en kunnen eventuele administratieve procedures soepel verlopen. Als je vragen hebt over je rechten en verantwoordelijkheden bij ziekte tijdens je vakantie, raadpleeg dan de HR-afdeling van je bedrijf voor advies en begeleiding.

 

Bovenwettelijke vakantiedagen verplicht opnemen

Sommige werkgevers kunnen eisen dat werknemers hun bovenwettelijke verlofdagen opnemen binnen een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor het einde van het kalenderjaar. Dit kan zijn om te voorkomen dat werknemers te veel dagen opsparen, wat een negatieve invloed kan hebben op de bedrijfsvoering. Het is belangrijk om de regels van je eigen bedrijf te kennen met betrekking tot het opnemen van vakantiedagen, zowel wettelijk als bovenwettelijk.

 

Wil jij meer weten over andere arbeidsvoorwaarden?

Naast bovenwettelijke vakantiedagen staat er nog veel meer interessants in jouw arbeidsvoorwaarden. Wil je daar meer over weten? Lees dan vooral onze blog over arbeidsvoorwaarden. Of ben je misschien op zoek naar een baan met betere arbeidsvoorwaarden en meer bovenwettelijke vakantiedagen? Neem dan vooral een kijkje in onze vacaturebank.

Jesper Arends
Marketingmedewerker

19 februari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?