Werkstress verminderen? Gebruik onze handige tips!

Werkstress verminderen: hoe doe je dat?

Werkstress verminderen en voorkomen

Werkstress verminderen: dat is voor veel werkende mensen in Nederland een grote uitdaging. Velen hebben namelijk last van (te) hoge werkdruk, onzekerheid over bijvoorbeeld werkzekerheid, te weinig ondersteuning van collega’s of leidinggevenden, lange werktijden of conflicten op de werkplek. Hoe ga je ermee om? En vooral: hoe kun je die werkstress verminderen? In dit artikel vind je handige tips & tricks! 

 

Werkstress verminderen: gebruik deze tips

Voor werkstress verminderen zijn er verschillende zaken die werknemers en werkgevers kunnen implementeren. Hier zijn enkele tips voor werkstress verminderen: 

 1. Neem pauzes. Een voor de hand liggende oplossing, maar we blijven het zeggen: het is belangrijk om 3 keer per dag een moment voor jezelf te pakken. Een korte wandeling of een lunchbreak met collega’s zorgt ervoor dat je even uit je routine komt en andere prikkels krijgt.  
 2. Blijf communiceren. Maak bespreekbaar waarmee je zit of waar je tegenaan loopt. Dat is de enige manier om samen tot oplossingen te komen. 
 3. Stel prioriteiten. Wat is voor jou het belangrijkste op dit moment? Stel realistische doelen, maak het klein en focus je daar op. 
 4. Bij prioriteiten stellen hoort ook: grenzen stellen. Zeg nee als het te druk wordt en je agenda vol zit bijvoorbeeld.
 5. Organiseer je taken. Mogelijk werk je al met een takenlijst, maar heb je wel eens goed gekeken wat je hierop zet? Door alleen op je takenlijst te zetten wat je echt moet doen, zul je minder afleiding hebben en productiever te werk gaan. Met als resultaat: Een minder hoge werkdruk. En… minder stress. 
 6. Zoek ontspanning buiten het werk om: doe dingen die je leuk vindt! Of dat nu hobby’s, meditatie, sporten of andere dingen zijn. Zo kun je af en toe ook echt even helemaal je gedachten van je werk afhalen en een gezondere balans behouden. Lees ook ons artikel over een goede werk-privébalans!

 

Clichés zijn waar: zoek de juiste balans!

Zoek de juiste balans tussen werk en privé. Misschien zoek je de oorzaak van je werkstress alleen op je werk, maar ook een onrustige of onprettige thuissituatie kan flink van invloed zijn op hoe het gaat op je werk. En stress op je werk kan natuurlijk ook invloed hebben op je privéleven. Wees je bewust van de relatie tussen je werk- en privéleven. Schrijf op wat je belangrijk vindt en maak samen met je leidinggevende, of juist met je partner/familie, een plan. 

 

Werkstress verminderen lukt alleen samen

Mogelijk heb je het gevoel dat jij, als medewerker, degene bent die met een oplossing moet komen om je werkstress te verminderen. Wij zijn van mening dat dit niet helemaal het geval is. Want, oplossen kan pas als je samen aan een verbetering werkt. Vergeet dus niet: werkgevers kunnen maatregelen treffen om de werkstress te verminderen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan trainingen, het creëren van een goed werkklimaat en flexibele werktijden. Al deze zaken hebben invloed op hoe jij je als medewerker beweegt, voelt en presteert! Maak daarom, we zeiden het al bij de tips, jouw problemen en uitdagingen bespreekbaar bij je leidinggevende!

Het belangrijkste is uiteraard dat je op je plek zit. Wil je uitzoeken wat jou drijft en waar jij energie van krijgt op werkgebied? Ook dan staan wij voor je klaar. Wij gaan graag vrijblijvend het gesprek aan en onderzoeken samen met jou waar jouw wensen en behoeften liggen.  

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

20 maart 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?