Een goede werk-privébalans: zo krijg je 'm voor elkaar!

Een goede werk-privébalans: essentieel voor een gelukkig leven, maar hoe krijg je het voor elkaar?

Goede werk-privébalans: zo krijg je dat voor elkaar

Dat het belangrijk is om een goede werk-privébalans te hebben, weet iedereen wel. Van je helemaal kapot werken en geen tijd meer hebben voor jezelf, je vrienden, familie of andere bezigheden wordt niemand gelukkig. Maar een goede balans tussen werk en privé creëren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je het voor elkaar? Hoe kun je je werk-privébalans verbeteren? Maak gebruik van deze handige uitlegpagina met antwoord op de belangrijkste vragen en praktische balans werk-en-privé-tips!

 

Belangrijke vragen over de werk-privébalans beantwoord

Wat is een werk-privébalans?

Balans tussen werk en privé verwijst naar het evenwicht tussen de tijd en energie die je besteedt aan je professionele verplichtingen en je persoonlijke leven. Heb je een goede werk-privébalans, dan lukt het je om je werkuren, taken en verantwoordelijkheden effectief uit te voeren, terwijl je nog steeds genoeg tijd en aandacht hebt voor dat wat je buiten je werk om belangrijk vindt. Denk aan je familie, vrienden, hobby’s en ontspanning.

Een goede werk-privébalans is heel belangrijk voor je welzijn. Je bent minder gestrest, loopt minder kans op bijvoorbeeld een burn-out en je bent in staat om op alle vlakken beter te presteren.

 

Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans?

Om jouw werk-privébalans te verbeteren, is het essentieel dat je prioriteiten stelt, nee durft te zeggen tegen overbelasting en tijd voor jezelf neemt. Flexibiliteit op het werk kan ook helpen om een betere balans te bereiken. Uitgebreidere uitleg vind je ook bij de balans werk-en-privé-tips hieronder!

 

Hoe weet je of (g)een goede werk-privébalans hebt?

Een verstoorde balans tussen werk en privé herken je aan allerlei factoren. Dat is per persoon ook weer wat verschillend. Maar herkenningspunten zijn bijvoorbeeld dat je je werk niet meer leuk vindt, dat je je constant gestrest voelt of dat je veel ruzie en irritaties hebt in je gezin of met je vrienden, bijvoorbeeld omdat ze aangeven dat je er te weinig bent of dat je, als je er bent, niet echt mentaal aanwezig bent… Kijk ook eens in de factsheet van de overheid voor meer informatie!

 

Waarom een goede werk-privébalans, wat zijn de voordelen?

Een goede balans tussen werk en privéleven zorgt ervoor dat je op alle vlakken van je leven, zowel op werk als thuis, gemotiveerder en productiever bent. Op je werk zorgt het bovendien voor minder verzuim en hogere retentie. Mensen die goed op hun plek zitten, veranderen minder snel van baan.

 

Hoe beïnvloedt je werk-privébalans je gezondheid?

Een evenwichtige balans tussen werk en privé draagt bij aan zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het helpt stress te verminderen en voorkomt burn-outs.

 

Balans werk en privé: tips

Met deze balans werk-en-privé-tips lukt het ook jou om beter evenwicht te creëren tussen je werkende leven en je privéleven.

1. Stel prioriteiten

Wat vind jij echt belangrijk? Waar hecht je het meeste waarde aan of welke doelen wil jij het liefst bereiken? Identificeer die zaken en geef ze de aandacht die ze verdienen. Dat doe je door er bijvoorbeeld in je agenda echt tijd voor te blokken. Probeer je werk ook zo veel mogelijk binnen de afgesproken tijden te houden. Of dat nu de tijden zijn die je met je baas hebt afgesproken of met jezelf. Door duidelijke afspraken te maken over je uren, wordt het makkelijker om je eraan te houden.

 

2. Durf nee te zeggen

Er is zo veel te doen. Er zijn zo veel mensen die om jouw hulp of inzet vragen. Als je overal ja op zegt, hou je geen tijd meer over voor de dingen die jij wil doen of voor de mensen die ook belangrijk zijn, maar die niet zo snel durven te vragen. Leer om grenzen te stellen en prioriteit te geven aan jouw welzijn. Vind je dat moeilijk? Er zijn allerlei handige boeken en trainingen voor! Het kan ook helpen om aan je leidinggevende aan te geven dat je nee zeggen moeilijk vindt. Hij of zij kan jou daar dan bij helpen.

 

3. Onderzoek flexibiliteit op het werk

Werkgevers realiseren zich steeds meer dat flexibiliteit cruciaal is voor het welzijn van hun werknemers. Onderzoek daarom ook eens de mogelijkheden van flexibele werkuren, thuiswerken of deeltijdwerk. Zo kun je werk en persoonlijke verplichtingen beter in evenwicht brengen.

 

4. Maak tijd voor jezelf vrij

Neem regelmatig de tijd om te ontspannen en op te laden. Maak gebruik van jouw vrije tijd om activiteiten te ondernemen die je gelukkig maken en stress verminderen. Een evenwichtige balans tussen werk en privé begint bij het zorgen voor jezelf.

In de factsheet die gemaakt is door TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je nog veel meer handige tips!

 

Wil jij jouw werk-privébalans verbeteren?

Met de antwoorden en tips uit dit artikel kun je de eerste stappen zetten om jouw werk-privébalans te verbeteren. We wensen je veel succes!

En kom je er nou achter dat jouw baan een goede werk-privébalans niet toelaat en zoek je daarom naar een nieuwe uitdaging? Neem dan eens een kijkje in onze vacaturebank!

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

31 juli 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?