Professionele ontwikkeling: welke kant wil jij op groeien?

Professionele ontwikkeling: welke kant wil jij op groeien?

Professionele ontwikkeling: klaar voor de volgende trede?

Professionele ontwikkeling is ontzettend waardevol voor jou en je carrière. Het zorgt ervoor dat je kunt blijven groeien, leren en verbeteren, zodat je beter wordt in je werk, je werk leuker vindt of dat je de carrièrestap waar je altijd al van gedroomd hebt, kunt zetten! In dit artikel gaan we daarom dieper in op professionele ontwikkeling. Wat is het? Hoe ga je ermee aan de slag? En wat zijn persoonlijke ontwikkeling voorbeelden? Je leest het allemaal.

 

Wat is professionele ontwikkeling?

Professionele ontwikkeling draait erom dat je jezelf op het vlak van je carrière ontwikkelt en verbetert. Je gaat aan de slag met zaken die ervoor zorgen dat je in je huidige functie of bij je huidige werkgever beter presteert, of dat je stappen zet om een toekomstige carrière mogelijk te maken.

Het is heel waardevol om hier mee bezig te zijn. Het zorgt ervoor dat jij beter wordt in je werk, het kan jou helpen om je werk leuker te vinden of het kan ervoor zorgen dat je jouw droomcarrière eindelijk waar kunt maken. Daarnaast is professionele ontwikkeling die je afstemt met je werkgever ook goed als basis voor een gesprek over bijvoorbeeld salarisverhoging.

 

Hoe werkt professionele ontwikkeling?

 1. De basis van professionele ontwikkeling (en trouwens ook van persoonlijke ontwikkeling) is dat je in kaart brengt wát je wil verbeteren. Waar liggen jouw sterke punten en wat kan beter? Als je dat weet, kun je, bijvoorbeeld in samenspraak met je leidinggevende of HR, bepalen wat je moet gaan doen.
 2. Stel doelen. Weet je eenmaal in welke richting je je wil ontwikkelen, maak dat dan concreet met doelen. Zo kun je na verloop van tijd ook daadwerkelijk vaststellen of je iets hebt bereikt.
 3. Maak een leerplan of ontwikkelingsplan. Nu je weet waar je naartoe gaat, is het tijd om de route uit te stippelen. Hoe ga je het aanpakken? Wat heb je nodig? Stel zo veel mogelijk in detail vast welke stappen je moet gaan zetten. Dat geeft je houvast.
 4. Aan de slag! Dit deel is natuurlijk voor iedereen anders. De een gaat terug de schoolbanken in, de ander loopt mee met een collega die hem of haar dingen kan leren. Het kan handig zijn om een begeleider te zoeken, één duidelijk aanspreekpunt aan wie je vragen kunt stellen en die jou kan helpen. Ook boeken lezen, podcasts luisteren, oefenen in de praktijk of gesprekken met coaches kunnen onderdeel zijn van je plan.

 

Professionele ontwikkeling: voorbeelden

Om het nog wat concrete voor je te maken hebben we een aantal professionele ontwikkeling voorbeelden voor je.

 • Wil je aan de slag in de wereld van IT? Dan kun je bijvoorbeeld een cursus programmeren volgen.
 • Wil jij een stap maken naar management of een meer leidinggevende functie? Dan kun je managementrainingen volgen.
 • Wil je graag weten waar op het vlak van persoonlijke ontwikkeling verbeterpunten liggen? Doe dan een DISC- en drijfverenanalyse. Zo krijg je inzicht in jouw eigen persoonlijkheid en zie je waar jij sterk in bent en waar je nog kunt verbeteren.
 • Wil je graag op de hoogte blijven van wat er speelt in jouw vakgebied? Ga dan naar congressen, volg webinars en neem deel aan conferenties. Dit zijn vaak ook uitgelezen momenten om je netwerk te vergroten. Leren van anderen is ook een belangrijk onderdeel van professionele ontwikkeling!
 • Zit je niet helemaal op je plek en weet je niet zo goed wat je wel echt leuk zou vinden? Er zijn heel veel interessante boeken en podcasts te vinden online die daarover gaan. Lees of luister die en laat je inspireren. Of heb je wel vast een idee van de sector maar niet de precieze functie. Ga dan in gesprek met een loopbaancoach of recruiter.
 • Oefen in de praktijk. Zoek situaties op waarin je wat te leren hebt, zodat je ook echt in de gelegenheid komt om er iets mee te doen. Verbetering ligt net zoals veel dingen vaak net buiten je comfortzone. Door jezelf uit te dagen kun je beter worden en dingen leren!

 

Aan de slag met jouw professionele ontwikkeling?

Wil jij je graag (blijven) ontwikkelen? Ga dan vooral het gesprek aan met je leidinggevende. Die is eigenlijk altijd blij als je zelf initiatief neemt, want als jij beter wordt, wordt het bedrijf dat ook. Kom met voorstellen en vraag om hulp waar nodig. En wil jij je wel ontwikkelen, maar kan dat in je huidige functie niet? Neem dan eens een kijkje in onze vacaturebank.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

15 november 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?