Open sollicitatie: dit moet je weten! Tips & adviezen

Een open sollicitatie versturen? Dit moet je weten!

Open sollicitatie brief schrijven

Is er een bedrijf waar jij altijd al hebt willen werken? Maar staat er geen vacature open die precies bij jou past? Dan kun je een open sollicitatie versturen! Wie weet heeft dat bedrijf tóch ruimte voor jou! Alles wat je daarom moet weten over open solliciteren, zoals antwoord op de vraag ‘Hoe stuur je een open sollicitatie’, tips voor hoe je een open sollicitatiebrief maakt en open sollicitatie voorbeelden, vind je in dit artikel!

 

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie stuur je naar een bedrijf dat geen vacatures open heeft staan of dat niet precies de vacature open heeft staan die jij er zou willen vervullen. Dit is een proactieve benadering, waarin jij de kans grijpt om uit te leggen wie jij bent en waarom je graag bij dit bedrijf wil werken. Je kunt hiermee de aandacht trekken en mooie kansen creëren voor jezelf.

 

Hoe stuur je een open sollicitatie?

Voor een open sollicitatie heb je een open sollicitatiebrief nodig, waarover hieronder meer. Als je die brief hebt gemaakt, zoek je uit bij wie je precies moet zijn. Kies een HR-verantwoordelijke en/of de manager van het team waarin je mogelijk terecht zou komen. Richt je brief aan hen. Je kunt je open sollicitatiebrief prima via de mail versturen. Bij sommige bedrijven vind je zelf op de website informatie of een invulformulier met betrekking tot open sollicitaties. Zij staan er dan dus al helemaal voor open!

 

Een open sollicitatiebrief maken

Voor je open sollicitatiebrief kun je grotendeels dezelfde tips gebruiken als die we hebben gegeven in ons artikel over sollicitatiebrieven.

Open sollicitatie openingszin

Voor wat betreft je open sollicitatie openingszin, gaven we in dat artikel de tip om origineel te zijn. Dat geldt hier zeker ook! Een vrij droge zin als ‘Bij deze stuur ik graag een open sollicitatie in’, blijft waarschijnlijk niet echt hangen. En goede open sollicitatie openingszin gaat bij uitstek om de reden dat je solliciteert. Blijkbaar wil jij hier zo graag werken dat je niet wil wachten tot er een vacature komt. Gebruik die motivatie als opening!

Open sollicitatiebrief middenstuk

Vertel na je motivatie meer over jouw werkervaring en wat je graag wil gaan doen bij dit bedrijf. Dat hoeft niet heel concreet te zijn (als in ‘Ik wil graag taak A, B en C doen), maar je hebt wel een richting nodig. Geef aan wat je interesses zijn, waar je goed in bent en hoe jij denkt dat dit het bedrijf goed kan helpen.

Afsluiting open sollicitatiebrief

Gebruik je laatste alinea om krachtig samen te vatten waarom jij de ideale kandidaat bent. Een goede afsluiting van een open sollicitatiebrief heeft een uitnodigende toon, bijvoorbeeld: “Ik kijk ernaar uit om mijn enthousiasme en vaardigheden persoonlijk met u te delen in een gesprek en kijk uit naar uw reactie.” Hiermee laat je zien dat je klaar bent voor verdere stappen in het sollicitatieproces. Vergeet in je afsluiting uiteraard ook niet om te checken of je je contactgegevens hebt gedeeld, zodat ze contact met je kunnen opnemen. Je kunt bijvoorbeeld bovenaan of onderaan je brief je telefoonnummer en mailadres zetten voor de zekerheid.

 

Open sollicitatie tips

Om jouw kansen op een succesvolle open sollicitatie te vergroten hebben we nog een paar handige tips voor je:

  • ‘Persoonlijk’ is het sleutelwoord. We benoemden het net al in het stukje over goede open sollicitatie openingszinnen, maar we herhalen het graag omdat het zo belangrijk is: personaliseer je open sollicitatie zo veel mogelijk. Juist omdat ze niet precies op zoek zijn naar iemand, moet je het bedrijf ervan overtuigen dat jij als persoon toch een onmisbare aanvulling bent. Zorg daarom dat jouw brief heel persoonlijk is, met voorbeelden, persoonlijke anekdotes en emotie.
  • Stuur je cv mee. Ook die kan de lezer laten zien wat voor waardevolle aanvulling je bij dit bedrijf kan zijn.
  • Geen reactie? Bel! Hoor je na een paar dagen nog niets, bel dan gerust. Vraag of je sollicitatie is aangekomen, of je het naar de juiste persoon hebt verstuurd en wanneer je een reactie kunt verwachten. Benadruk in je belletje nogmaals hoe gemotiveerd je bent.
  • Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Als ze jou naar aanleiding van je sollicitatie op LinkedIn opzoeken, is het belangrijk dat ze daar de juiste informatie vinden. Zo kunnen ze nog meer over je te weten komen of bevestiging vinden dat jouw profiel klopt.

 

Open sollicitatie: aan de slag!

Vind je een open sollicitatie doen spannend? Dat is logisch. Onthoud dat je het misschien wel je droombaan kan opleveren en dat het dus de moeite waard is. Niet geschoten is altijd mis, dus probeer het gewoon!

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

02 februari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?