Onbetaald verlof uitgelegd: wat je moet weten

Onbetaald verlof

Stel je voor: je hebt even behoefte aan een pauze, misschien voor een belangrijke gebeurtenis, een dagje om op te laden, of gewoon omdat je het nodig hebt. Maar… je vakantiedagen zijn op. Wat nu? Veel mensen vragen zich af of ze zonder betaald te worden verlof kunnen opnemen en hoe dat eigenlijk werkt. Want hoe neem je zomaar een dag vrij zonder dat je ervoor betaald krijgt? Geen zorgen, na het lezen van deze blog weet je alles over onbetaald verlof! Ik leg je uit wat het precies inhoudt, of je er recht op hebt, en hoe je bijvoorbeeld één dag aanvraagt.

Wat is onbetaald verlof?

Onbetaald verlof is precies hoe het klinkt: je bent tijdelijk niet aan het werk en ontvangt daar ook geen salaris voor. Deze dagen kun je gebruiken als je even een dag voor jezelf wilt. Het kan gaan om een langere periode, maar ook om een enkele dag. Het belangrijkste is: je hebt vrij, maar je wordt er niet voor betaald.

Heb ik recht op onbetaald verlof?

In tegenstelling tot vakantiedagen of betaald verlof bij ziekte, is dit verlof in Nederland niet wettelijk vastgelegd als een recht. Het is dus geen standaard onderdeel van je arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat je altijd moet overleggen met je werkgever. Alleen als er in je contract of in de cao iets over is opgenomen, heb je er officieel recht op.

Toch zijn er situaties waarin je werkgever wat flexibeler moet zijn. Denk aan persoonlijke omstandigheden zoals de zorg voor een ziek familielid, rouwverlof of andere dringende privézaken. In zulke gevallen wordt dit verlof vaak wel toegestaan, maar ook dan is het belangrijk om goed af te stemmen.

Wat als je één dag vrij nodig hebt?

Soms is het niet nodig om voor een langere periode onbetaald verlof aan te vragen. Het kan ook zijn dat je maar één dag onbetaald verlof wilt nemen, bijvoorbeeld voor een belangrijke afspraak, privéomstandigheden of gewoon om een dag voor jezelf te hebben. Het aanvragen van één dag onbetaald verlof is vaak eenvoudiger dan voor een langere periode, maar het is altijd goed om dit tijdig te bespreken met je werkgever.

Hoe vraag je onbetaald verlof aan?

Het aanvragen van dit soort verlof kan per bedrijf en arbeidscontract verschillen. In de meeste gevallen moet je een schriftelijk verzoek indienen bij je werkgever. Dit kan via e-mail of met een speciaal formulier dat binnen het bedrijf beschikbaar is. In je verzoek geef je aan hoe lang je op wilt nemen en waarom. Het is slim om dit ruim van tevoren te doen, zodat je werkgever genoeg tijd heeft om over je verzoek na te denken.

Heeft onbetaald verlof gevolgen voor mij?

Onbetaald verlof kan invloed hebben op je pensioensopbouw, vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Omdat je geen salaris ontvangt, wordt de periode van onbetaald verlof meestal niet meegerekend voor de opbouw van vakantiedagen of pensioen. Dit is iets om in gedachten te houden bij het aanvragen van onbetaald verlof. Je kunt altijd van tevoren een gesprek aangaan met je werkgever om hier duidelijkheid over te krijgen.

Vrij zijn? Regel het op tijd

Onbetaald verlof is geen automatisch recht, maar het is wel een handige optie als je een vrije dag nodig hebt. Of je nu één dag vrij wilt voor iets persoonlijks of een langere pauze plant: bespreek het tijdig met je werkgever en maak duidelijke afspraken. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Ben je benieuwd naar andere manieren om vrij te nemen, maar dan mét behoud van loon? Neem dan ook een kijkje in ons blog over bovenwettelijke vakantiedagen; misschien heb je meer recht op vrije dagen dan je denkt!

Lisette Beek
Marketing assistente

13 mei 2025

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?