Wil jij een HR-carrière? Dit moet je weten!

Overweeg jij een HR-carrière? Dit moet je weten!

Recruitment HR Werving op Maat: wil jij een HR-carrière?

Overweeg jij een HR-carrière? We vroegen onze recruitment specialist op HR-gebied Eline Christ de oren van het hoofd. Zij vertelt je alles wat je moet weten!

 

HR: een vakgebied vol afwisseling

De afgelopen jaren is er in veel bedrijven steeds meer aandacht gekomen voor onderwerpen als het welzijn en behoud van medewerkers. Dat is ook logisch: de arbeidsmarkt is ontzettend gespannen. Bedrijven kunnen lastig nieuwe mensen vinden en willen de medewerkers die ze al in dienst hebben heel graag behouden.

Daarvoor zijn zeker bij de jongere generatie andere dingen nodig dan vroeger: het gaat niet alleen meer om hard werken en daar een prima salaris voor terugkrijgen. Het gaat om bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden, een passende bedrijfscultuur en zeker voor generatie Z ook om normen en waarden die moeten passen. Een positieve impact maken, diversiteit en inclusie, duurzaamheid… De HR-afdeling van een organisatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Eline: “Dat maakt werken als HR-professional zo leuk! Je beweegt constant mee met wat er in de samenleving gebeurt. Van corona en hybride werken tot thema’s als diversiteit en inclusie die nu steeds belangrijker worden. Denk ook aan employer branding inzetten omdat de arbeidsmarkt nu zo krap is en je met HR een belangrijke rol speelt in het behouden én aantrekken van medewerkers…. Het zijn allemaal mooie uitdagingen voor een HR-professional.”

 

Wat heb je nodig voor een succesvolle HR-carrière?

“Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de precieze functie, maar sowieso zijn communicatieve vaardigheden en empathie heel belangrijk. Ook moet je kunnen schakelen tussen alle verschillende afdelingen die er in een organisatie zijn. Op tactisch niveau heb je daarnaast ook zeker overtuigingskracht nodig.”

 

Hoe zit het met doorgroeimogelijkheden?

Over het algemeen is het doorgroeipad binnen HR vrij duidelijk. Als je direct na je studie aan de slag gaat, begin je vaak in een functie als HR-medewerker en groei je daarna door naar (junior) HR-adviseur en zo verder. Als je al wat langer aan het werk bent en een carrièreswitch overweegt, stap je misschien dankzij de ervaring die je meebrengt al direct wat hoger in. Verder is het natuurlijk afhankelijk van waar jouw interesses en krachten liggen. Misschien groei je door naar een allround HR-manager of specialiseer je je juist in een bepaald vlak van HR.

Eline: “HR is binnen elk bedrijf anders. Doorgroeien heeft niet per se iets te maken met een andere functietitel (want die worden per bedrijf soms weer anders gebruikt), maar zeker ook met in hoeverre HR (al) op de kaart staat binnen een organisatie en welke bijdrage je daarin kan leveren.”

 

De toekomst van HR

Niets is zo constant als verandering, ook in het HR-vakgebied. Wat staat er daar te gebeuren? Eline: “Je ziet op dit moment natuurlijk in vrijwel alle branches dat er steeds meer wordt geautomatiseerd. De rol van nieuwe AI-toepassingen speelt daar ook een belangrijke rol in. HR blijft daarentegen wat mij betreft toch echt altijd mensenwerk. Administratieve taken kunnen misschien worden overgenomen, maar voor de rest heb je die menselijke touch altijd nodig. Genoeg werk voor HR-professionals om te blijven doen dus!”

 

Ook aan de slag als HR-professional?

Wil jij ook aan de slag als HR-professional? Of je nou pas net van school bent of al jaren ervaring hebt met HR of juist heel iets anders, wij helpen je graag. Je vindt bij ons interessante HR-vacatures op alle niveaus en we denken graag met je mee. Neem eens contact op met Eline! Zij bespreekt graag alle mogelijkheden met je voor jouw nieuwe HR-carrière.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

07 september 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?