Wat maakt iemand een goede recruiter? Je leest er hier alles over

Het verschil tussen een recruiter en een goede recruiter: alles wat je wilt weten!

Een goede recruiter: waar voldoet die aan?

Er is op dit moment enorme krapte op de arbeidsmarkt. Veel meer bedrijven zoeken werknemers dan dat er mensen zijn die een nieuwe baan willen. Dat betekent dat er voor recruiters heel veel werk is. Overweeg jij een baan als recruiter, maar twijfel je of dat wel bij jou past? Ontdek de belangrijkste recruiter-competenties en meer. Want het verschil tussen een geschikte recruiter in theorie en een echt goede recruiter in de praktijk zit ʻm ook in andere zaken. Welke dat zijn? We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Lees ze hier en ontdek of het recruitmentvak iets voor jou is!

 

De belangrijkste competenties voor recruiters

Laten we beginnen bij de competenties van een recruiter. Enkele van de belangrijkste zijn:

 • Je bent goed in samenwerken. De perfecte kandidaat vinden doe je samen met je klant, om zijn wensen en eisen boven water te krijgen. Samen met je recruitmentcollegaʼs, om te sparren en van elkaars netwerk gebruik te maken. Samen met je marketingcollegaʼs, om andere kanalen in te zetten. Samen bereik je resultaat en dat betekent dat je goed moet kunnen samenwerken.
 • Je kunt goed luisteren. Wat zoekt je opdrachtgever nu echt precies? Pas als je dat duidelijk hebt, kun je een geschikte kandidaat vinden. Ook naar potentiële kandidaten luister je goed: wat zoeken zij precies? Mensen aandragen die het toch niet worden, daar heeft niemand wat aan.
 • Je bent resultaatgericht. Jouw doel is helder: voor werkgevers de perfecte kandidaat vinden en voor werkzoekenden hun droombaan. Daar ga je voor.
 • Je kunt goed switchen tussen taken. Op één dag ben je bezig met allerlei verschillende dingen. Van taken op het vlak van HR en sales tot strategie en marketing. Die afwisseling vind je leuk.

Met alleen de juiste competenties ben je er nog niet. Wat maakt nou dat iemand echt goed is in zijn werk?

 

Een echt goede recruiter…

Is eerlijk over de functie

Komt er bij een bepaalde functie veel overwerken kijken? Vindt een potentiële kandidaat thuiswerken belangrijk maar kan dat eigenlijk niet? Wees daar eerlijk over! Anders is de door jou geplaatste nieuwe werknemer zo weer vertrokken. Dat laat een nare nasmaak achter bij die werknemer én de werkgever. Die moet weer opnieuw op zoek. Als je eerlijk bent over alle aspecten van de functie zorg je voor een zo goed mogelijke match. En een tevreden werkgever en werknemer op de lange termijn!

 

Een echt goede recruiter…

Kiest de juiste functietitel

Een voorbeeld: een opdrachtgever klopt bij jou aan met een vacature die hij niet vervuld krijgt. Het gaat om de functie ʻRegisseur vastgoedbeheerʼ. Regisseur wat? Die term is misschien intern bij dat bedrijf heel helder, maar voor de rest van de wereld niet. Dat blijkt wel als je de zoekwoordplanner van Google erbij pakt. Daarin zie je dat er geen zoekverkeer op deze functietitel zit. Met andere woorden: geen enkele werkzoekende is op zoek naar een baan als regisseur vastgoedbeheer.

Nadat je de vacaturetekst heb gelezen en de klant hebt gesproken, realiseer je je dat het eigenlijk gaat om een vastgoedmanager. En wat blijkt: op ʻvastgoedmanagerʼ en ʻvacature vastgoedmanagerʼ wordt wel gezocht! Dat is dus een veel betere functietitel.

Een goede recruiter adviseert over de juiste benaming. Je stelt alternatieven voor en kan, bijvoorbeeld met tools als de zoekwoordplanner van Google, goed uitleggen waarom bepaalde benamingen wel of niet handig zijn.

 

Een echt goede recruiter…

Vergeet ook de afvallers niet

Het is heel vervelend als je na een sollicitatiegesprek niets meer hoort of als je alleen een generieke afwijzing krijgt. Waarom ben je het niet geworden? Iemand met een slechte ervaring vertelt daarover aan vrienden en familie. Dat is niet erg bevorderlijk voor jouw employer brand of die van je opdrachtgever. Iemand met een goede ervaring vertelt daar ook over. Dat heb je natuurlijk veel liever! En als je met de afvaller goed contact onderhoudt, kun je hem of haar wellicht later een andere functie voorstellen. Ook dat is interessant. Een goede recruiter vergeet dus ook de afvallers niet.

 

Een goede recruiter…

Werkt bij Werving op Maat!

Herken jij jezelf in bovenstaande aspecten? Zie jij jezelf wel sparren met opdrachtgevers en collega’s, slimme functiebenamingen uitkiezen en wil je een baan vol afwisseling? Dan is een baan als recruiter bij Werving op Maat iets voor jou. We zijn op zoek naar een recruitment consultant IT, een recruitment consultant sales en een recruiter. Bekijk de vacatures en solliciteer. We horen graag van je!

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

20 december 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?