Cv met foto: wel of geen foto op je cv zetten - advies

Cv met foto – een eerste indruk die telt

wel of geen cv-foto?

Een cv met foto of zonder: als je gaat solliciteren en een cv nodig hebt, is dit voor veel mensen een prangende vraag. Bij Werving op Maat snappen we dat dit best verwarrend kan zijn. In deze blog gaan we dieper in op de ‘wel of geen foto op cv?’discussie en delen we handige tips voor het kiezen van de perfecte cv-foto. 

 

Wel of geen foto op cv? Jij beslist! 

Of je nu wel of geen foto aan je cv wilt toevoegen, het hangt af van wat jij prettig vindt en de soort job waarvoor je gaat. Er zijn geen officiële regels die stellen dat een foto op je cv verplicht is. Daarom is de keuze helemaal aan jou. Om hierin een afweging te maken is soms een referentiekader wel fijn. Daarom hebben wij onze database doorgespit en gekeken hoeveel procent van onze sollicitanten nou een foto toevoegt aan het cv: 

56% van onze sollicitanten heeft een foto toegevoegd aan het cv. Dit is dus net iets meer dan de helft. Over het algemeen zie je dus geen uitgesproken voorkeur in of mensen wel of geen foto op hun cv zetten. Wat wij nog wel een interessante bevinding vonden, was dat 63% van de finance-professionals géén foto toevoegde aan het cv, terwijl 63% van de HR-professionals dit juist wél deed. 

Tip! Het kan dus goed zijn om eens rond te vragen binnen jouw sector wat gebruikelijk is. Hier kan nog wel eens wat verschil zitten. 

 

Cv foto tips – voor de beste eerste indruk 

Heb je besloten om een foto toe te voegen aan jouw cv? Dan is het goed om deze cv-foto tips in gedachte te nemen: 

 • Type foto: kies een recente foto waarop je gezicht duidelijk te zien is. Zorg ervoor dat jij écht het onderwerp van de foto bent en dat er geen afleidende elementen in de foto zitten. Dit betekent dus geen vakantiekiekjes (tenzij je op een tropisch eiland solliciteert 😉). 
 • Kledingkeuze: kleed je zoals je zou doen voor de baan waar je naar solliciteert. Zoek een outfit die jouw stijl laat zien en die past bij de job waar je voor gaat. 
 • Achtergrond: kies een simpele achtergrond voor zo min mogelijk afleiding. Dit kan bijvoorbeeld een effen muur zijn. 
 • Houding: neem een houding aan die voor jou natuurlijk voelt en proactief overkomt (dus niet onderuitgezakt of ingedoken). 
 • Zorg dat de foto vanaf ooghoogte gemaakt is. Dit betekent geen foto’s die té erg vanaf onderen zijn gemaakt of vanaf boven (dus ook géén selfies). 

 

Cv-foto voorbeeld 

Benieuwd naar wat goede en minder goede cv-foto voorbeelden? Bekijk deze hieronder!

cv foto voorbeeld

Links: goed cv-foto voorbeeld – Tom is écht het onderwerp van de foto; effen achtergrond, natuurlijke houding.
Rechts: minder goed cv-foto voorbeeld – Tom is niet écht het onderwerp, vanwege de kat op zijn schouder; de achtergrond is vrij druk; onnatuurlijke houding. 

cv-foto voorbeeld

Links: goed cv-foto voorbeeldLaura is écht het onderwerp van de foto; effen achtergrond; geen afleidende elementen en een natuurlijke houding.
Rechts: minder goed cv-foto voorbeeldVeel afleiding waardoor Laura niet het onderwerp van de foto is; drukke achtergrond; de houding voelt niet helemaal natuurlijk; niet vanaf ooghoogte gemaakt.

 

Meer tips nodig?

Wij bij Werving op Maat geloven dat jouw cv jouw verhaal vertelt, dus voel je vrij om je cv met foto of juist zonder te doen en onthoud: een foto op jouw cv is een klein onderdeel van het totaal. Ben je op zoek naar meer tips voor de rest van jouw cv? Bekijk dan eens onze blog ‘Een opvallend cv: val echt op als kandidaat waarin je handvatten vindt voor bijvoorbeeld de titel of de lengte van jouw cv. 

Natasja van Hummel
Marketing manager

18 januari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?