Carrièreswitch naar IT maken? Dit moet je weten!

Carrièreswitch naar IT: zo pak je dat aan

Carrièreswitch IT: ons IT-team helpt je

Overweeg jij een carrièreswitch naar IT? Deze branche verandert continu, nieuwe (technologische) ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en het is dus een ontzettend interessant vakgebied om in te werken! Het wordt hier nooit saai. Tegelijkertijd maakt dat een carrièreswitch naar IT ook juist best ingewikkeld. Waar moet je rekening mee houden? Wanneer past het bij je? Alles wat je moet weten over een carrièreswitch naar IT, inclusief advies van onze eigen IT recruitment consultants, lees je in dit artikel. 

  

Waarom een carrièreswitch naar IT? 

Voordat we de inhoud induiken staan we nog even stil bij de vraag: waarom zou je überhaupt een carrièreswitch naar IT willen?  

 1. Banen genoeg. Er is ontzettend veel vraag naar IT-professionals. Er staan dus veel vacatures open, keuze genoeg.  
 2. Hoge salarissen. De salarissen die IT-professionals verdienen liggen gemiddeld best hoog. Dat komt onder andere omdat de vraag zo hoog is: om personeel te winnen van concurrenten bieden bedrijven vaak meer salaris.  
 3. Voldoende uitdaging. Omdat het vakgebied IT zo snel en zo vaak verandert, is het hier nooit saai. Ben je op zoek naar een uitdagende carrière waarin je constant scherp moet blijven en waarin altijd nieuwe dingen te leren zijn, dan is dit een hele interessante carrièrerichting. 

 

Hoe maak je een succesvolle carrièreswitch naar IT?  

Goed, nu we helder hebben waaróm een carrière in IT interessant is, is de volgende vraag natuurlijk: hoe dan? Met deze tips bereid je je goed voor op een carrièreswitch naar IT. 

 

 1. Breng in kaart welke skills je al hebt

Uit welke sector je nu ook komt, je hoeft natuurlijk niet helemaal opnieuw te beginnen. Je hebt vast allerlei vaardigheden die ook in de IT-sector van pas komen. Denk aan projectmanagement-vaardigheden, je analytische vaardigheden, probleemoplossend vermogen, communicatievaardigheden… Het zijn vaak gewoon algemene sterke vaardigheden, die je dus ook in de IT-wereld kunt gebruiken. 

IT recruitment consultant Finn Vullings: “Kijk waar je sterke punten liggen en hoe je deze kan inzetten om te groeien!”

 

 1. Bepaal wat je precies voor IT-functie wil

Er zijn ontzettend veel IT-functies beschikbaar. Verdiep je eens in deze rollen en kijk wat bij jou past. 

IT recruitment consultant Laurens Schraa: “Zoek bedrijven die echt investeren in de groei van de medewerkers zodat je zeker weet dat je de kans krijgt om door te groeien. Ideaal is een bedrijf met een eigen academy, zodat je inhouse zowel kunt werken als kunt leren wat je nodig hebt.” 

  

 1. Zorg dat je andere relevante vaardigheden opdoet en dat je beschikt over de juiste diploma’s

Voor sommige functies is het belangrijk dat je beschikt over bepaalde diploma’s of certificaten.  

IT recruitment consultant Anna Esselink van Werving op Maat: “Voor een carrièreswitch naar IT is het belangrijk om een sterke basis te leggen en een zelfstudie of extra opleiding te doen. Kies hierin vooral een specialisatie en begin bijvoorbeeld op detacheerbasis/bij een consultancypartij om veel praktijkervaring op te doen. Het vergt vooral toewijding en doorzettingsvermogen.” 

  

 1. Netwerken

Iemand aannemen die nog helemaal geen ervaring heeft binnen IT kan voor sommige bedrijven best een spannende keuze zijn, zeker als ze jou verder niet kennen. Maak daarom gebruik van je netwerk of ga naar netwerkbijeenkomsten om nieuwe connecties op te doen. Wellicht kunnen die (nieuwe) connecties je helpen aan een baan, je aanraden bij anderen en je het voordeel van de twijfel geven. 

  

 1. Zorg voor een up-to-date cv en LinkedIn-profiel

Of je nu een carrièreswitch naar IT wil doen of een ander soort nieuwe baan wil vinden, een up-to-date cv en LinkedIn-profiel zijn daarbij onmisbaar. Voeg alle relevante informatie toe over je achtergrond, ervaring, certificaten, interesses en ambities. Zo kunnen werkgevers en recruiters jou ook zelf vinden en vergroot je de kans dat je een passende baan vindt. 

 

 1. Sta open voor junior posities

Misschien heb je al wel jaren gewerkt in een hele andere branche. Starten als junior voelt dan misschien een beetje gek, maar als je nog geen ervaring hebt, is dit dé positie om te beginnen. Je kunt ervaring opdoen. Dankzij jouw eerdere werkervaring weet je op andere vlakken (zoals professionaliteit op de werkvloer bijvoorbeeld) al veel meer dan een junior in de zin van iemand die net van school komt. Wellicht kun je daardoor sneller doorgroeien. Hard werken hoort erbij, laat jezelf daardoor niet uit het veld slaan. Pak alle kansen die je tegenkomt en groei zo door naar de functie die je echt wil vervullen! 

IT recruitment consultant Ilona Rhijnsburger van Werving op Maat: “Kijk naar traineeships, zoals bij Akkodis of opleidingen/cursussen via Vijfhart. Op die manier doe je goede kennis en ervaring op die je vervolgens kunt inzetten bij je nieuwe IT-baan.” 

 

Conclusie 

Overweeg jij een carrièreswitch naar IT? Met alle informatie die je in dit artikel hebt gekregen, heb je vast een hoop stof tot nadenken. Het is een hele interessante sector met veel baankansen en interessante uitdagingen. Heb je hulp nodig? Kun je wel wat advies gebruiken of ben je al helemaal voorbereid en is het nu tijd om echt een IT-baan te vinden? Dan staan de IT recruitment consultants van Werving op Maat voor je klaar! Neem eens een kijkje in onze vacaturebank of neem contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina.  

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

14 november 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?