Het verschil tussen werving & selectie en executive search

Wat is het verschil tussen werving & selectie en executive search?

Werving & selectie/executive search Werving op Maat

Wat is het verschil tussen werving & selectie en executive search? Deze termen worden losjes gebruikt of weleens door elkaar gehaald, maar er is een groot verschil. Weten hoe het zit? In dit artikel ontdek je de belangrijkste verschillen.

 

Functieniveau

In veel gevallen wordt de term executive search gekoppeld aan het functieniveau. De top van de topposities. Denk hierbij aan DT- of MT-posities (commercieel directeur, sales director, manager finance, marketing manager etc.) of C-suite level (CEO, COO, CTO, CFO etc.).

 

Het jaarsalaris

Een functie met een jaarsalaris boven de € 80.000 valt over het algemeen onder executive search. Echter, iedere partij heeft hier zo zijn eigen definitie bij. Sommige bureaus nemen bijvoorbeeld een executive search-rol pas aan bij minimaal een jaarsalaris van € 100.000.

 

De discrete werkwijze

Executive search heeft ten opzichte van werving & selectie een geheel andere aanpak. Executive search richt zich op het ‘grijze gebied’ van de markt. Dat betekent dat de focus ligt op het benaderen van mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe rol, maar die, wanneer ze een mooie opportunity aangeboden krijgen, wel een nieuwe stap overwegen. Waar bij werving & selectie de vacature via verschillende kanalen actief onder de aandacht wordt gebracht, is bij executive search netwerken het belangrijkste medium. Meer weten over deze werkwijze? Bekijk de whitepaper.

 

Latent oriënterend

De hoofdreden dat executive search bestaat: de beste mensen of medewerkers zijn meestal al in dienst en zijn óf passief óf latent oriënterend. Zoals eerder benoemd is het daarom van belang om enerzijds een connectie met die persoon in je netwerk te hebben en hem of haar anderzijds discreet en met aandacht te benaderen. Een discrete aanpak is de sleutel in executive search.

 

Resource-intensief

Executive search is erg resourc- intensief. Hierbij ga je namelijk de diepte in en er komt grondig onderzoek aan te pas. Dit geeft klanten een grondig inzicht in wat ze precies nodig hebben om de rol te vervullen. Werving- & selectie-procedures gaan daarentegen vaak sneller van start.

 

Netwerk

Netwerken is bij Executive Search, maar ook zeker bij werving & selectie, is ontzettend belangrijk. Alleen op die manier weet je op slimme wijze de juiste ingang te vinden om opdrachtgever en kandidaat met elkaar te verbinden.

 

Werving & selectie/executive search: hulp nodig?

Heb je een executive rol openstaan waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Binnen de vakgebieden IT, HR, sales en finance hebben de recruitment consutants van Werving op Maat uitgebreide netwerken. Zij helpen je graag om ook voor jou rol de perfecte kandidaat te vinden. Neem eens een kijkje op onze executive search-pagina voor meer informatie!

Birgit van Herk
Marketing manager

28 juli 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?