Solliciteren via LinkedIn: hoe doe je dat? Slimme aanpak onthuld!

Solliciteren via LinkedIn: hoe werkt dat?

Solliciteren via LinkedIn: foto van iemand die het inlogscherm van LinkedIn op zijn telefoon bekijkt

LinkedIn is een heel interessant platform als je op zoek bent naar nieuwe carrièrekansen. Met meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd vind je op LinkedIn een uitgebreid netwerk van potentiële werkgevers en connecties. Een effectieve manier om de aandacht van werkgevers te trekken en jezelf zichtbaar te maken, is door te solliciteren via LinkedIn. In deze blogpost ontdek je hoe je op de juiste manier solliciteert via LinkedIn en geven we je waardevolle tips om je kansen op succes te vergroten.

 

Hoe werkt solliciteren via LinkedIn?

Hoe werkt solliciteren via LinkedIn? Het is heel eenvoudig. Om te kunnen solliciteren moet je natuurlijk wel eerst een vacature hebben gevonden die interessant genoeg is. Dat doe je bijvoorbeeld met de zoekfunctie of via mailalerts die je binnenkrijgt van LinkedIn met vacatures die je mogelijk interessant vindt. Je kunt via je profiel allerlei filters toepassen en informatie toevoegen zodat je meer gerichte voorstellen krijgt.

Als je eenmaal een interessante vacature hebt gevonden, zijn er twee opties. Soms staat er ‘Eenvoudig solliciteren’. Dan vertelt LinkedIn precies wat je moet doen, vaak is dat niet meer dan je cv of soms een motivatiebrief toevoegen. Soms staat er ‘solliciteren’. Dan word je doorgestuurd naar de website van het bedrijf van wie de vacature is. Daar volg je dan vervolgens de benodigde stappen.

Je hebt hoe dan ook vrijwel altijd minimaal een cv nodig. Lees in ook onze blog over cv maken hoe je een goed cv opstelt.

 

Solliciteren via LinkedIn tips

Om je sollicitaties via LinkedIn effectief te maken, zijn hier enkele handige tips voor wie wil solliciteren via LinkedIn:

  1. Optimaliseer je LinkedIn-profiel: zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel volledig en professioneel is. Gebruik relevante zoekwoorden in je samenvatting (zoals je functietitel + locatie), werkervaring en vaardigheden. Zo maak je een sterk LinkedIn-profiel om beter vindbaar te zijn voor werkgevers.
  2. Bouw een sterk netwerk op: breid je professionele netwerk uit door relevante mensen, bedrijven en recruiters te volgen op LinkedIn. Stuur mensen die je ontmoet connectieverzoeken. Neem actief deel aan discussies en deel waardevolle content om jezelf te profileren als een expert in jouw vakgebied.
  3. Vraag om aanbevelingen: verzamel aanbevelingen van voormalige collega’s, managers of klanten op je LinkedIn-profiel. Dit vergroot je geloofwaardigheid en kan werkgevers helpen een beter beeld van jou te krijgen.
  4. Houd je profiel up-to-date: zorg ervoor dat je je LinkedIn-profiel regelmatig bijwerkt met je recente werkervaring, vaardigheden en prestaties. Dit toont aan dat je actief bent en jezelf blijft ontwikkelen.
  5. Pas je status aan: bovenaan je sterke LinkedIn-profiel kun je instellen dat je actief op zoek bent naar een baan, dat je beschikbaar bent voor recruiters of dat je niet op zoek bent. Recruiters of andere mensen met een recruiter-account kunnen die status zien. Uiteraard probeert LinkedIn er daarbij wel voor te zorgen (als je dat aanvinkt) dat mensen van je huidige organisatie deze informatie niet zien, als je niet wil dat zij weten dat je verder kijkt. Maar door die status aan te passen, kunnen andere recruiters dat wel zien en kunnen zij je beter benaderen voor interessante functies.

 

Extra tip: is solliciteren via LinkedIn zichtbaar voor anderen?

Is solliciteren via LinkedIn zichtbaar voor je huidige werkgever? Die vraag horen we vaker. Het antwoord is nee, in principe niet. Want, zoals we net hierboven al schreven bij de laatste tip, je aangepaste status (en ook andere informatie die gevoelig zou kunnen liggen) laat LinkedIn niet zien aan anderen uit jouw organisatie. Behalve als jij zelf actief dingen gaat delen over je sollicitaties, zou solliciteren via LinkedIn niet zichtbaar moeten zijn als jij dat niet wilt. LinkedIn geeft daarbij overigens wel aan dat ze daar geen 100% garantie voor kunnen bieden, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Als het heel gemakkelijk was om dit soort informatie op te zoeken, zou LinkedIn een groot deel van zijn doelgroep direct kwijtraken en dat willen ze natuurlijk niet.

Wat ziet een recruiter op LinkedIn?

Een recruiter (dus van een ander bedrijf dan het jouwe) ziet op jouw LinkedIn je profiel, inclusief werkervaring, vaardigheden, opleiding en aanbevelingen. Zo kan deze recruiter beoordelen of jij mogelijk past bij de vacature waarvoor hij of zij aan het werven is.

 

Op zoek naar jouw droombaan?

We hebben het in dit artikel gehad over de vraag ‘Hoe werkt solliciteren via LinkedIn?’, we hebben je solliciteren via LinkedIn tips gegeven voor het creëren een sterk LinkedIn-profiel en we zijn kort ingegaan op de vraag of solliciteren via LinkedIn zichtbaar is voor je huidige werkgever. Nu weet je als het goed is alles wat je moet weten! Solliciteren via LinkedIn is zeker handig. Heb je op dit moment toch nog vragen? Of kun je wel wat hulp gebruiken met het vinden van een interessante vacature? Laat ons je dan helpen!

Bij Werving op Maat vind je heel veel interessante vacatures op het gebied van IT, HR, sales en finance. Neem eens een kijkje in onze vacaturebank.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

23 juni 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?