Een goede cv maken: alles wat je daarvoor nodig hebt lees je hier

Een cv maken: zo doe je dat!

Tips cv maken: vrouw zit voor laptop een goed cv te maken

Ga je op zoek naar een baan? Dan moet je waarschijnlijk een cv maken. Curriculum vitae is Latijn voor levensloop. Het laat, met andere woorden, jouw levenspad zien. De meeste mensen weten wel ongeveer wat je in je cv zet: werkervaring, opleidingen, contactgegevens… Maar hoe maak je een goede cv? Eentje die eruit springt en de aandacht trekt? Zeker als meerdere mensen solliciteren op dezelfde baan, wil je dat die van jou opvalt. Daarom vind je hier alles over een cv maken!

 

Tips cv maken: gebruik deze adviezen voor een goed cv

 

Tip 1: zorg voor een origineel cv

Misschien wel de belangrijkste tip is: wees creatief. Voordat de ontvanger naar de inhoud kijkt, valt het design van je cv al op. Een standaard Word-format zonder veel opmaak is echt zonde: je cv kan inhoudelijk nog zo goed zijn, als het er niet uit ziet, verdwijn je snel onder op de stapel. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Online vind je gelukkig veel (gratis) formats die er netjes en stijlvol uitzien. Gebruik bijvoorbeeld ontwerpplatform Canva. Liever nog net wat meer opvallen? Zeker bij creatieve banen zoals webdesigner, contentmarketeer of stylist is dat belangrijk. Pas zo’n bestaand format dan aan of zet je creativiteit in en maak zelf iets.

 

Tip 2: pas je cv op de functie aan

Elk bedrijf is anders en elke functie heeft weer andere eisen. Het is daarom belangrijk om jouw cv zo te maken dat deze aansluit bij de baan waarop je solliciteert. Vaak voeg je in je cv een aantal van je competenties toe. Pas die aan naar wat er in de vacature wordt gevraagd (op voorwaarde dat je die competentie ook echt beheerst natuurlijk).

Zeker als je al wat meer ervaring hebt of veel extra opleidingen hebt gevolgd, kun je soms niet altijd alles op je cv kwijt. Die wordt dan te lang. Kies daarom juist die dingen uit die aansluiten bij het gezochte profiel en varieer daarmee per vacature waar je op reageert.

 

Tip 3: maak het persoonlijk

Een cv is over het algemeen een vrij formeel document vol zakelijke informatie. Vertel daarom ook iets over je hobby’s en interesses. Dat maakt het persoonlijker en luchtiger. Zorg er wel voor dat je specifiek bent. Schrijf dus niet op “Koken”, maar bijvoorbeeld: “Uitgebreide maaltijden klaarmaken voor vrienden en familie. De Italiaanse keuken is mijn favoriet”. Dit zorgt ervoor dat jouw cv een stuk leuker wordt om te lezen en het zijn leuke dingen om later aan te halen in het sollicitatiegesprek.

Daarnaast kun je met een hobby ook indirect laten zien dat jij een bepaalde skill beheerst. Zet je bijvoorbeeld op je cv dat je vier keer in de week sport, dan laat dit zien dat je gedisciplineerd bent. Zet jij op je cv dat je van reizen houdt, dan laat dit zien dat je avontuurlijk bent en graag nieuwe dingen ontdekt.

 

Tip 4: keep it simpel

Last but not least, maak het overzichtelijk. Stel, je bent een werkgever en je hebt een stapel cv’s voor je liggen. Dan wil je snel kunnen zien wat iemand te bieden heeft. Zorg er daarom voor dat je cv niet volgepropt is met informatie, maar dat het rustig oogt. Dat doe je onder andere met behulp van vormgeving. Gebruik bijvoorbeeld icoontjes, zoals een academic cap naast je opleiding of een telefoontje naast je telefoonnummer.

Wees ook kritisch op wat je wel en niet op je cv zet. Je eerste paar bijbaantjes tussen 15 en 18 hoeven echt niet per se op je cv erbij als je voldoende serieuze werkervaring hebt. Niet elk behaald certificaat of diploma is het vermelden waard. Kies, zoals bij tip 2 ook al gezegd, de dingen uit die aansluiten bij de functie. Wil je bijvoorbeeld wel graag laten zien dat je altijd al hebt gewerkt, voeg dan een regel toe zoals ‘2000-2010: diverse bijbanen zoals…’.

 

Tip 5: kies een professionele foto op je cv

De meningen zijn verdeeld over of je wel of geen foto op je cv moet zetten. Het maakt je cv een stuk persoonlijker. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat mensen foto’s beter onthouden dan tekst, dus je vergroot de kans dat jouw cv wordt onthouden. Aan de andere kant loop je met een foto helaas wel het risico om (onbewust) gediscrimineerd te worden. Het is in ieder geval zeker niet verplicht, dus maak hier zelf een keuze in.

Als je wel kiest voor een foto, ga dan voor een professionele foto op je cv. Geen vakantiekiekjes of stapfoto’s dus. Een goede foto op je cv is een foto met een neutrale achtergrond, waarop je gezicht goed te zien is en waarop je nette kleding draagt. Ook de kwaliteit van de foto is belangrijk. Zorg dus dat de resolutie hoog genoeg is.

 

Hoe maak je een goede cv? Met hulp van WOM!

Je hebt in dit artikel antwoord gekregen op de vraag ‘Hoe maak je een goede cv?’. Dankzij deze tips voor cv’s maken kun je zelf aan de slag. Wil je meer adviezen op het gebied van carrière maken en de arbeidsmarkt? Bekijk al onze andere blogs hier.

Ilse Hendriks
Content marketeer

15 juli 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?