Wat zijn soft skills en hard skills? Uitleg, voorbeelden en meer!

Wat zijn soft skills en hard skills? Inzicht & uitleg!

Soft skills en hard skills: wat zijn de verschillen? Alles hierover lees je in deze blog.

Soft skills en hard skills, deze termen ken je ongetwijfeld. Maar wat zijn nou precies de verschillen en welke skills zijn het belangrijkst voor een succesvolle carrière? In dit blog ontdek je alle ins & outs en krijg je antwoord op de vraag: ‘Wat zijn de belangrijkste skills anno 2024?’. 

 

Wat zijn soft skills en hard skills?

Wat zijn soft skills en hard skills? Het verschil tussen de skills kunnen we eenvoudig toelichten: 

 • Hard skills (harde vaardigheden) zijn meet- en leesbare vaardigheden en zijn puur professioneel en technisch/inhoudelijk van aard. Heb je bijvoorbeeld een diploma in IT behaald en hier veel kennis in opgedaan? Dan behoort dit tot jouw hard skills.  
 • Soft skills (zachte vaardigheden) zijn subjectieve vaardigheden en hebben een persoonlijk karakter. Ben je van nature bijvoorbeeld erg sociaal en functioneer je daardoor goed binnen het team? Dan behoort dit tot jouw soft skills.   

Enkele voorbeelden van soft skills en hard skills vind je in onderstaande afbeelding.
Soft skills en hard skills: tabel met voorbeelden

Soft en hard skills ontwikkelen

Geen enkele persoon beheerst álle soft en hard skills. Daarom is en blijft persoonlijke en professionele ontwikkeling voor iedereen belangrijk. Het is zowel voor professionals als voor organisaties belangrijk om het functioneren en de groei die beiden willen doormaken te blijven evalueren.

Enkele manieren om je zachte vaardigheden te ontwikkelen zijn: 

 • Assertiviteitstrainingen 
 • Communicatietrainingen voor medewerkers die moeite hebben om zich verbaal of schriftelijk helder uit te drukken 

Enkele manieren om je harde vaardigheden te ontwikkelen zijn: 

 • Klassikaal onderwijs 
 • (Online) cursussen, workshops en trainingen 
 • Training on the job
 • Lezen van boeken
 • Uitvoeren van (experimenteel) onderzoek 

Weet je eigenlijk nog niet zo goed wat jouw soft skills en hard skills zijn? Ga dan voor een assessment! Daarmee krijg je inzicht in jouw persoonlijkheid, je motivaties en welke soft en hard skills jij al goed beheerst of welke je nog zou kunnen ontwikkelen.

 

Selecteren op soft skills wordt steeds belangrijker

Steeds vaker horen we dat soft skills belangrijker worden dan hard skills. Hiring for soft skills is in principe niks nieuws. Al jaren wordt de nadruk gelegd op het zoeken van professionals die sociaal goed uit de voeten kunnen, sterk in de samenwerking zijn en een goed probleemoplossend vermogen hebben. Tegelijkertijd zie je vanwege de krapte op de arbeidsmarkt op dit moment dat werkgevers vaak niet langer kunnen wachten om personeel met de juiste zachte vaardigheden te vinden.

 

Waar moet jij je op focussen in 2024

Maar wat zijn anno 2024 nu eigenlijk de belangrijkste skills op de arbeidsmarkt? Dit verschilt per situatie, functie en/of organisatie. Want welke soft en hard skills passen bij de functie en waar ben je als organisatie concreet naar op zoek? Het belangrijkste is dat je de juiste balans vindt tussen de soft en hard skills. Heb je bepaalde kennis nodig die je op dit moment niet hebt? Dan wegen de hard skills op dat moment zwaarder. Ben je op zoek naar iemand die het overzicht kan bewaren en structuur aanbrengt? Dan ga je op zoek naar een professional die deze soft skills beheerst.   

In de meest ideale situatie zoek je dus tijdens het werving- en selectieproces naar de juiste combinatie tussen de soft en hard skills. Door dus zorgvuldig te kijken naar welke hard en soft skills dit zouden moeten zijn, vind je de beste match tussen organisatie en professional.  

 

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opstellen van een gewenst functieprofiel binnen jouw organisatie? Wij plannen graag een inventarisatie in en stellen een functieprofiel voor je op. Zoek je een assessmenttool waarmee je je eigen soft skills of die van een kandidaat in beeld brengt? Neem contact met ons op via info@wervingopmaat.nl.  

Birgit van Herk
Marketing manager

06 juli 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?