Een professioneel netwerk opbouwen, uitbreiden en onderhouden?

Een professioneel netwerk opbouwen, uitbreiden en onderhouden

Professioneel netwerk opbouwen, uitbreiden en onderhouden: lees hier de tips

Wil jij een professioneel netwerk opbouwen of je netwerk uitbreiden? Dat is slim! Het opbouwen, uitbreiden en onderhouden van een professioneel zakelijk netwerk kan een groot verschil maken voor je carrièrekansen, of je nu net begint met op de arbeidsmarkt of op een later moment op zoek bent naar nieuwe kansen. Daarom vind je in dit artikel handige tips en informatie over professioneel netwerken!

 

Waarom is een professioneel netwerk opbouwen zo belangrijk? 

Netwerken is ontzettend waardevol. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen met het vinden van een nieuwe baan. Misschien weten jouw connecties van banen die je anders nooit had gevonden en je wordt vaak sneller op gesprek uitgenodigd als iemand in het bedrijf je aanbeveelt. Ook is een netwerk interessant voor samenwerkingen en waardevolle inzichten. Je kunt van elkaar leren, elkaar helpen met adviezen en informatie en zo samen beter worden. Tijd om aan de slag te gaan met jouw eigen professionele netwerk dus! 

  

Je professionele netwerk opbouwen en uitbreiden 

Het lijkt misschien best lastig: je netwerk opbouwen en uitbreiden. Want hoe pak je het aan? Waar vind je mensen die interessant voor jou zijn? Gebruik daarom in ieder geval deze tips: 

 • Doelgericht netwerken: identificeer allereerst welke industrieën, bedrijven en professionals relevant zijn voor jouw carrièredoelen. Focus je op deze gebieden om gerichter en effectiever te netwerken. 
 • Evenementen en workshops: ga naar (lokal)e netwerkevenementen, workshops en seminars om gelijkgestemde professionals te ontmoeten. Deze evenementen bieden jou kansen om te leren van experts en direct in contact te komen met andere mensen uit je  vakgebied of met dezelfde interesses. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je op zo’n event niet alleen aanwezig bent, maar ook echt contact maakt. Dat is misschien spannend, maar gelukkig heb je op zo’n event in ieder geval iets om over te praten: jullie hebben duidelijk dezelfde interesses! 
 • Online platformen: maak gebruik van professionele online platformen zoals LinkedIn om je netwerk uit te breiden. Zorg voor een goed gevuld profiel en deel regelmatig inhoud die relevant is voor jouw vakgebied. Vergeet ook zeker niet om de mensen die je bijvoorbeeld op events tegenkomt toe te voegen op LinkedIn! 
 • Vraag om introducties: wie in jouw bestaande netwerk zou jou in contact kunnen brengen met interessante mensen? Vraag om een introductie! Dat maakt contact maken veel gemakkelijker omdat je ‘warm’ binnenkomt.

  

Je netwerk onderhouden 

Oke, je bent naar een netwerk-event geweest, je hebt via-via interessante professionals gesproken of op een andere manier connecties opgedaan. Wat nu? Als je na die ene ontmoeting nooit meer in contact met elkaar komt, heb je er natuurlijk niet zo veel aan. Je netwerk onderhouden is daarom heel belangrijk! Hoe je dat doet? 

 • Houd regelmatig contact met je netwerkcontacten. Dit kan zo simpel zijn als af en toe een bericht sturen om bij te praten. Vraag hoe het gaat, of ze een bepaalde belangrijke gebeurtenis in jullie gedeelde vakgebied hebben gezien en wat ze er van vinden of vraag hen of ze ook aanwezig gaan zijn op bepaalde events waar jij naartoe gaat.
 • Netwerken draait om het opbouwen van wederzijdse relaties. Als iemand jou altijd alleen contacteert omdat hij of zij iets van je nodig heeft, heb je dat snel genoeg door. En dat voelt niet prettig. Andersom geldt hetzelfde. Bied daarom jouw hulp aan anderen aan! Breng jouw nieuwe connecties bijvoorbeeld ook weer in contact met mensen die jij al kende, geef tips als ze die nodig hebben of zoek naar andere samenwerkingen waar jullie allemaal beter van worden. 
 • We hebben ‘m ook al hierboven als tip gegeven als het gaat om je netwerk onderhouden, maar deze blijft op alle vlakken van netwerken heel belangrijk: deel af en toe updates over je carrière en prestaties met je netwerk, bijvoorbeeld via een platform als LinkedIn. Dit houdt je connecties op de hoogte en kan leiden tot felicitaties en mogelijk nieuwe kansen. 

  

Een netwerk voor tijdens je gehele carrière 

Zakelijk netwerken is een krachtig hulpmiddel dat kan leiden tot nieuwe kansen en waardevolle inzichten. Van bewust jouw professionele netwerk opbouwen, uitbreiden en je netwerk onderhouden heb je een carrière lang profijt. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, je eigen onderneming start, als inteirmmer werkt of in loondienst bent en je bedrijf kan helpen. 

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

01 december 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?