Interview met Finn: IT-recruitment consultant bij Werving op Maat

In gesprek met Finn: IT-recruitment consultant bij Werving op Maat

Recruitment consultant Disc assessment

Finn heeft toegepaste psychologie gestudeerd en heeft altijd al een passie gehad om met mensen te werken. Daarom is hij per januari 2022 aan de slag gegaan als IT-recruitment consultant bij Werving op Maat. Dat je echt de tijd kunt nemen voor kandidaten en een persoonlijke band op kunt bouwen, maakt Werving op Maat volgens hem uniek. Wat doet Finn als IT-recruitment consultant? Waar let hij op bij het zoeken naar kandidaten en wat zijn de grootste uitdagingen voor hem? Hij vertelt het je graag!

Hoe introduceer jij het werk van Werving op Maat aan anderen?

“Wij zijn een specialistisch werving- en selectiebureau. Ik benoem altijd ‘specialistisch’ omdat wij allemaal een eigen specialisme hebben, zoals dat bij mij IT is bijvoorbeeld. Daarnaast benoem ik altijd wat Werving op Maat speciaal maakt. Wij kijken echt verder dan alleen iemands cv en stellen goede verdiepende vragen. Zo koppelen we altijd de juiste persoon aan de juiste organisatie. Als een persoon niet binnen een organisatie past, kijken we ook of de kandidaat wellicht bij een andere organisatie past binnen ons eigen netwerk. Verder zijn wij altijd transparant naar zowel de kandidaat als de organisatie. Past een kandidaat in onze ogen toch niet helemaal goed in een bedrijf? Dan zeggen wij dat altijd eerlijk.”

Wat is jouw rol en expertise binnen Werving op Maat?

“Mijn rol is IT-recruitment consultant met als expertise IT, ook al ben ik daar zelf nog steeds lerende in. Het is namelijk een heel breed spectrum waarin veel valt te leren. Ik heb met veel verschillende doelgroepen te maken, waardoor er veel diversiteit is. Verder ligt mijn expertise bij het stellen van de juiste verdiepende vragen. Hierdoor kan ik goed onderzoeken of een persoon past bij de betreffende organisatie.”

 Waar let je vooral op bij het selecteren van IT-kandidaten?

“Meestal let ik op de belangrijkste punten in een vacature. Er zijn natuurlijk veel systemen en programmeertalen en vaak worden binnen bedrijf, merk ik, sommige systemen of talen maar kleinschalig gebruikt. Hierdoor is er ruimte voor iemand om zaken aan te leren. Ik kijk daarom vaak als eerst naar de meest belangrijke skills die vermeld staan in een vacature, de skills die dus echt niet kunnen ontbreken. Vervolgens ga ik kijken naar de persoon en of hij of zij past binnen de organisatie en ook andersom, past de organisatie wel bij de persoon? Het is natuurlijk ook weer verschillend per functie, IT is namelijk heel breed. .NET developers, technical consultants of applicatiebeheerders, alles heeft weer een andere aanpak nodig. ”

Wat vinden werkgevers belangrijke competenties van IT-kandidaten?

“Wat ik heb gemerkt is dat de welwillendheid om te leren erg belangrijk is voor de meeste werkgevers. Verder zijn er natuurlijk heel veel verschillende soorten systemen en programmeertalen en ze werken allemaal net wat anders. In deze tijd vinden werkgevers het allerbelangrijkst dat iemand welwillend is om zich hierin te verdiepen en zich hierin te ontwikkelen.”

Welke IT-kennis heb je het laatste jaar opgedaan?

“Wat ik vooral heb geleerd is hoe iets opgebouwd is binnen de IT. Wij noemen dat het ‘hamburger model’ (zie afbeelding). De basis waar alles op is gebouwd en hoe alles in verbinding met elkaar staat. Van het netwerk tot aan de back- en frontend tot alles wat daar nog tussen zit zoals de databases. De IT-wereld is gigantisch en er zijn zoveel verschillende rollen, maar toch werkt alles uiteindelijk samen. Dat is wat ik vooral heb geleerd.”

Full stack IT

Waar zou je nog meer kennis van op willen doen op het gebied van IT-recruitment?

“Het is een gigantisch breed vakgebied, waarin ik merk dat elke IT’er weer heel anders is met een eigen pakket aan vaardigheden. Daarom zijn er altijd veel verschillende dingen om te leren. Als ik een ding zou moeten noemen waarin ik me graag zou willen ontwikkelen dan zou ik graag nog meer verbindingen tussen verschillende netwerken, platforms en programmeertalen willen zien. Zodat ik nog beter om kan gaan met IT’ers die vooral in vakjargon praten.”

Wat is de grootste uitdaging binnen IT-recruitment?

“Er zijn zoveel mooie organisaties die aantrekkelijk IT-vacatures hebben en wij moeten ervoor zorgen dat wij opvallen ten opzichte van anderen. Dat is voor ons de grootste uitdaging, maar ook een van onze sterke punten. Want hoe zorg je ervoor dat wij ons onderscheiden van alle andere recruitment organisaties? Ik denk dat dat het lastigste is. Dit doe ik door meteen vanaf het begin mezelf te zijn en door een persoonlijke band op te bouwen. Ik kijk niet gelijk naar wat ik eraan verdien, maar ik kijk juist eerst naar de persoon. Het werk gaat een belangrijk onderdeel van zijn of haar leven zijn, dus wil ik ook dat diegene daar gelukkig mee is. De grootste uitdaging is dus ook een van onze sterke kanten, misschien een beetje tegenstrijdig, maar dit verklaart wel waarom wij als Werving op Maat goed bezig zijn!”

Birgit van Herk
Marketing manager

06 september 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?