Houding sollicitatie: het belang van non-verbale communicatie

Houding sollicitatiegesprek: het belang van non-verbale communicatie

Houding sollicitatie: belang non-verbale communicatie

Je hebt je elevator pitch klaar, je kent je sterke en minder sterke kanten uit je hoofd, je hebt je helemaal ingelezen in het bedrijf en je hebt een lijstje met goede vragen klaarliggen die je zelf kunt stellen. En toch is dat nog geen garantie dat je de baan krijgt. Want dat wat je niet zegt, is minstens net zo belangrijk als dat wat je wel zegt: non-verbale communicatie bij sollicitatiegesprekken. In dit artikel leer je daarom alles over je houding bij sollicitaties.

 

Wat is non-verbale communicatie bij sollicitatiegesprekken?

Non-verbale communicatie gaat over alle manieren waarop we informatie overbrengen zonder woorden te gebruiken: lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren, oogcontact… Iemand die veel oogcontact maakt tijdens een sollicitatiegesprek, straalt vaak vertrouwen uit. Zit je rechtop, dan kom je geïnteresseerder over dan wanneer je onderuitgezakt in je stoel zit. Je houding bij sollicitaties, dat wat je zonder woorden (dus non-verbaal) overbrengt, heeft veel invloed op de uitkomst van je sollicitatiegesprek.

 

Hoe belangrijk is de juiste houding bij sollicitatiegesprekken?

De juiste houding bij sollicitatie en effectieve non-verbale communicatie zijn heel belangrijk. Zo blijkt uit onderzoek van CareerBuilder dat 67% van de ondervraagde werkgevers vindt dat het niet maken van oogcontact tijdens een sollicitatiegesprek voor hen een dealbreaker is.

Uit onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat het aannemen van een ruime houding je niet alleen krachtiger doet lijken, maar dat het ook je hormoonspiegels beïnvloedt, waardoor je kansen op succes worden beïnvloed. Ga je bijvoorbeeld rechtop zitten met je benen naast elkaar in plaats van over elkaar en je armen op de leuningen of tafel voor je in plaats van gekruist, dan neem je meer ruimte in beslag. Dat maakt indruk!

 

Tips voor goede non-verbale communicatie tijdens sollicitatiegesprekken

 • Geef een stevige handdruk als je binnenkomt en als je vertrekt. Als je dit moeilijk vindt, oefen dan met iemand die je kent. Het verschil tussen een stevige handdruk en iemands hand fijnknijpen is klein..
 • Zit rechtop en durf ruimte in te nemen. Zo kom je zelfverzekerd en betrokken over.
 • Maak oogcontact. Durf je gesprekspartners aan te kijken. Vind je dat lastig, kijk dan naar iemands neus in plaats van recht in de ogen.
 • Kruis je armen niet, hou ze open. Leg ze op de armleuningen, op de tafel voor je of leg alleen je handen in je schoot in elkaar. Dat geeft je een open, geïnteresseerde houding.
 • Niet frunniken! Dan kom je namelijk nerveus over. Vouw je handen samen als je dit lastig vindt of hou je vingertoppen tegen elkaar. Doe geen ring aan of een armband om als je weet dat je daar onbewust aan gaat zitten.
 • Spiegel je gesprekspartner (subtiel!). Dat zorgt voor een gevoel van verbondenheid en begrip.

 

Voorbereiding op je volgende sollicitatiegesprek

Wat je zegt, is essentieel, maar hoe je het zegt, kan het verschil maken tussen een gewoon gesprek en een moment waarop je carrière verandert. Ben jij klaar om de stille taal van succes te spreken?

Neem een kijkje in onze vacaturebank voor heel veel interessante baankansen. Wie weet breng jij de tips die je net gelezen hebt binnenkort wel in de praktijk tijdens je sollicitatie op een van onze mooie uitdagingen!

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

03 januari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?