Alles wat je moet weten over de functie van financial controller

alles wat je moet weten over de functie van financial controller

Blog financial controller

Overweeg jij een carrière als financial controller? Of ben je al financial controller en wil je weten of je bijvoorbeeld wel genoeg verdient? In dit artikel vind je de meest relevante informatie die je moet weten als je wilt beginnen of verder wilt als controller, zoals:

 1. Wat doet een financial controller?
 2. Wat is het salaris van een financial controller?
 3. Competenties 

 

Wat doet een financial controller?

Laten we beginnen met een belangrijke basisvraag: wat doet een financieel controller eigenlijk? Als financieel controller ben jij verantwoordelijk voor het overzicht houden op de financiële activiteiten binnen een organisatie. Typische financial controller werkzaamheden zijn bijvoorbeeld: het analyseren van financiële gegevens, opstellen van rapportages, budgetbeheer, risicobeoordeling en de financiële acties boekhoudkundig correct verwerken. Jij speelt dan ook een cruciale rol bij het ondersteunen en het tijdig delen van relevante financiële informatie met de juiste collega’s. Deze kunnen hier vervolgens de strategische besluitvorming onderbouwen. Dit is cruciaal om de financiële gezondheid van de onderneming te waarborgen.

 

Wat is het salaris van een financial controller?

Het salaris voor jou als een financiel controller is gebaseerd op je ervaring. Ben jij een junior , dan ligt jouw salaris logischerwijs lager dan dat van een senior. Het start-jaarsalaris ligt vaak rond de € 42.000 bruto. Heb je ondertussen zo’n 5 jaar ervaring kan het oplopen naar ongeveer € 47.000 tot € 65.000 bruto. Bouw je daarna nog meer ervaring op en word je senior? Dan lopen de salarissen nog verder op, van € 70.000 tot € 110.000 bruto. Kortom, hoe meer ervaring, hoe hoger het salaris voor financial controllers!

 

Welke competenties komen kijken bij de rol?

De basiscompetenties voor jou als financial controller worden aangeleerd tijdens de studietijd. Dit kan zijn tijdens jouw hbo finance and control-opleiding. Je kunt daarna bijvoorbeeld ook doorstuderen met een post hbo-opleiding en tot slot een wo-master finance and control. Hierbij leer je analytische en exacte vaardigheden maar ook digitale vaardigheid.

Wil jij jezelf als financieel controller nog verder ontwikkelen? Dit kan gedaan worden door de basiscompetenties te combineren met competenties als communicatievaardigheden en conceptdenken. Hierdoor kun jij bijvoorbeeld nuttigere input terugkoppelen in jouw rapportages en analyses. Hieronder staat in het kort opgesomd wat belangrijke competenties zijn om door te groeien als controller.

 • Analytische kundigheid
 • Communicatief sterk
 • Analytisch
 • Digitale ervaring
 • Taalvaardig
 • Rapporteren

 

Wil jij werken als financial controller?

Klinkt de informatie uit deze blog als iets wat jij goed kunt en leuk vindt? Solliciteer dan op onze controller vacatures! Je vindt ze hier. Wil je eerst meer weten of heb je vragen?  App, mail of bel naar Merel via 06-43491810 of merel@wervingopmaat.nl Je kunt natuurlijk ook het contactformulier invullen en je vraag achterlaten bij ons.

Jesper Arends
Marketingmedewerker

12 februari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?