Eerste werkdag: onze tips om je voor te bereiden én te slagen

Eerste werkdag? Tips om je voor te bereiden en te slagen

Eerste werkdag tips om je voor te bereiden

Heb je een gave nieuwe uitdaging gevonden en daarom binnenkort je eerste werkdag? Spannend! Wat kun je verwachten? Wat moet je doen? Wat moet je aan? Het is logisch dat je allerlei vragen hebt over je eerste werkdag. Je wil een goede indruk maken. Gelukkig staat deze blog vol met eerste werkdag-tips en alles wat je moet weten om goed voorbereid op je nieuwe werk te verschijnen!

 

Voorbereiding op je eerste werkdag

Laten we beginnen met de voorbereiding op je eerste werkdag. Een goede voorbereiding is niet voor niets het halve werk.  Zeker als je je eerste werkdag spannend vindt. Waar moet je aan denken?

 • Waar ga je ook alweer aan de slag? Doe vooraf onderzoek naar het bedrijf. Lees wat je kunt vinden over de bedrijfsgeschiedenis, de bedrijfscultuur, de klanten, de producten en/of diensten en de huidige strategie. Bekijk de website en volg hun socialmedia-accounts. Misschien is het al even geleden dat je je sollicitatiegesprekken hebt gehad, dus het is goed om nog even helder te hebben waar je ook al weer precies begint. Misschien zie je op de socials dat ze onlangs een bedrijfsfeest hebben gehad. Daar kun je dan bijvoorbeeld vragen over stellen aan je nieuwe collega’s om het ijs te breken. 
 • Ga op tijd naar bed. Om ervoor te zorgen dat je goed uitgerust bent voor je eerste werkdag is het belangrijk dat je de avond ervoor voldoende slaap krijgt. Zo ben je mentaal klaar om alle indrukken van je eerste werkdag te verwerken en begin je de dag fris en energiek.  
 • Wat doe je aan op je eerste werkdag? Zorg ervoor dat je een outfit kiest die past bij de dresscode van het bedrijf. Als je in een kantoor werkt, kies je voor een nette broek of een rok met een mooi overhemd of bijvoorbeeld een jasje. Zorg ervoor dat je kleding schoon, gestreken en netjes is. Schoenen met gesloten teen zijn beter geschikt voor de meeste werkomgevingen. Als je veel onderweg bent voor je werk, bedenk dan of superhoge hakken de beste optie zijn. 
 • Stel je vragen! Dingen als hoe laat je precies aanwezig moet zijn op je eerste dag worden nog wel eens vergeten tijdens alle arbeidsvoorwaardengesprekken en ander geregel. En dan kan het zomaar zijn dat je je een week voor je eerste werkdag ineens realiseert dat je helemaal niet weet hoe laat je eigenlijk aanwezig moet zijn. Stel dat soort vragen gewoon aan je contactpersoon! Dat is helemaal niet gek!

 

Tijdens je eerste werkdag  

Wat moet je doen op je eerste werkdag? Op je eerste werkdag meld je jezelf bij de receptie of bij jouw contactpersoon. Waarschijnlijk maak je gedurende deze dag kennis met collega’s, krijg je een introductie over het bedrijf en de regels, en begin je met het inwerken op je nieuwe taken. Hoe stel je jezelf voor tijdens je eerste werkdag? Ook dat voelt misschien spannend. Je gaat (hopelijk) nog heel lang met je nieuwe collega’s samenwerken dus er is tijd genoeg om elkaar uitgebreid te leren kennen. Benoem bij de eerste ontmoetingen daarom bij in ieder geval naam en de nieuwe functie die je gaat vervullen. Afhankelijk van de situatie voeg je wat meer toe over waar je vandaan komt, wat je achtergrond en ervaring is of wat je graag doet in je vrije tijd.

Hoe maak je indruk op je eerste werkdag? Een goede eerste indruk is belangrijk, zeker als je nog niet al je nieuwe collega’s tijdens de sollicitatierondes hebt ontmoet. Als je op tijd op je eerste werkdag bent, laat je zien dat je professioneel bent en je verantwoordelijkheid neemt. Zorg ervoor je zo’n 15 minuten voor de aanvang van je dag op je werkplaats bent. Probeer ook een positieve en energieke houding aan te nemen. Stel je open voor feedback en suggesties.

Laat vooral ook je interesse zien in je werk en stel vragen! Welke vragen stel je op je eerste werkdag dan precies? Op je eerste werkdag kun je vragen stellen zoals:

 • Kun je meer vertellen over de bedrijfscultuur?
 • Wat zijn mijn belangrijkste verantwoordelijkheden?
 • Met wie zal ik nauw samenwerken?
 • Hoe verloopt de communicatie binnen het team?
 • Zijn er specifieke doelen voor deze functie op korte termijn?
 • Hoe lang duurt het voordat je goed ingewerkt bent?

De duur van het inwerkproces varieert per functie en organisatie. In het algemeen duurt het enkele weken tot enkele maanden voordat je volledig ingewerkt bent en alle aspecten van je functie goed beheerst.

 

Afsluiting van je eerste werkdag  

Na je eerste werkdag is het belangrijk om je taken voor de volgende dag te plannen. Neem de tijd om je takenlijst voor de volgende dag te bekijken en plan waar je mee moet beginnen. Het is daarnaast ook goed om de tijd nemen om alle nieuwe indrukken te verwerken. Neem de tijd om alles wat je hebt geleerd te laten bezinken en stel je zelf vragen zoals: Wat heb ik vandaag geleerd? Wat heb ik geleerd over het bedrijf en de mensen? En maak hier aantekeningen van zodat je informatie gemakkelijk terugvindt. Zo kun je je kennis en ervaringen verder ontwikkelen en je voor komende uitdagingen nog beter voorbereiden.   

Al die nieuwe indrukken verwerk je het beste in rust. Plan dus voor jezelf na een eerste werkdag geen superdrukke avond in, maar ga lekker sporten of hang een avondje op de bank. Zo start je ook je tweede werkdag uitgerust en scherp. 

 

Wil jij ook een nieuwe eerste werkdag?   

Je eerste werkdag is spannend, maar als je goed voorbereid bent, voel je je veel zekerder.  Met de juiste voorbereiding en onze eerste werkdag tips ga je je nieuwe baan met vertrouwen aan. Wist je trouwens dat je die voorbereiding helemaal niet alleen hoeft te doen? Als je via ons aan een nieuwe baan begint, helpen onze recruitment consultants jou met advies en tips, precies afgestemd op jouw nieuwe bedrijf en baan. Zoek vandaag nog naar de perfecte vacature op onze website! Je vindt al onze openstaande vacatures hier.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

07 februari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?