Eerste werkdag onze tips om je voor te bereiden én te slagen

Eerste werkdag? Tips om je voor te bereiden en te slagen

Het beginnen van een nieuwe baan is een spannende ervaring. Je bent misschien zenuwachtig, onzeker of opgewonden. Je hebt waarschijnlijk veel vragen over wat je moet verwachten. Dat is heel normaal. Maar je kunt je gelukkig goed voorbereiden om je eerste werkdag zo gemakkelijk mogelijk te maken. Mijn eerste werkdag bij Werving op Maat was een mijlpaal voor mij. Ik was opgewonden, maar ook een beetje nerveus. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar ik was vastbesloten om mezelf te laten zien. En dat lukte. In deze blog laat ik je daarom zien hoe jij je ook goed voorbereidt op je eerste werkdag. Ik geef je tips over wat je moet doen, wat je het beste draagt en hoe je de dag het beste kunt aanpakken.  

Voorbereiding op je eerste werkdag  

Doe vooraf onderzoek naar het bedrijf. Lees wat je kunt vinden over de bedrijfsgeschiedenis, de bedrijfscultuur, de klanten, de producten en/of diensten en de huidige strategie. Bekijk de website en volg hun socialmedia-accounts. Om ervoor te zorgen dat je goed uitgerust bent voor je eerste werkdag is het belangrijk dat je de avond ervoor voldoende slaap krijgt. Zo ben je mentaal klaar om alle indrukken van je eerste werkdag te verwerken en begin je de dag fris en energiek.  

Wat je op je eerste werkdag aan doet, is belangrijk. Zorg ervoor dat je een outfit kiest die past bij de dresscode van het bedrijf. Als je in een kantoor werkt, kies je voor een nette broek of een rok met een mooi overhemd of bijvoorbeeld een jasje. Zorg ervoor dat je kleding schoon, gestreken en netjes is. Schoenen met gesloten teen zijn beter geschikt voor de meeste werkomgevingen. Als je veel onderweg bent voor je werk, bedenk dan of superhoge hakken de beste optie zijn. 

Probeer ook om stress te vermijden door tijdig met je voorbereidingen te beginnen en je klaar te maken voor je eerste werkdag.   

Tijdens je eerste werkdag  

Een goede eerste indruk is belangrijk, zeker als je nog niet al je nieuwe collega’s tijdens de sollicitatierondes hebt ontmoet. Als je op tijd op je eerste werkdag bent, laat je zien dat je professioneel bent en je verantwoordelijkheid neemt. Zorg ervoor je zo’n 15 minuten voor de aanvang van je dag op je werkplaats bent. Probeer ook een positieve en energieke houding aan te nemen. Stel je open voor feedback en suggesties. Laat je interesse zien in je werk en vraag hoe je je taken het beste uitvoert. Wees niet bang om vragen te stellen als je niet zeker bent van iets, maar laat ook zien dat je je best doet om het te begrijpen. Investeer tijd in het begrijpen van de bedrijfsprocessen. Door deze processen te bestuderen, krijg je inzicht in hoe je zo goed mogelijk je werk kunt doen.   

Afsluiting van je eerste werkdag  

Na je eerste werkdag is het belangrijk om je taken voor de volgende dag te plannen. Neem de tijd om je takenlijst voor de volgende dag te bekijken en plan waar je mee moet beginnen. Het is daarnaast ook goed om de tijd nemen om alle nieuwe indrukken te verwerken. Neem de tijd om alles wat je hebt geleerd te laten bezinken en stel je zelf vragen zoals: Wat heb ik vandaag geleerd? Wat heb ik geleerd over het bedrijf en de mensen? En maak hier aantekeningen van zodat je informatie gemakkelijk terugvindt. Zo kun je je kennis en ervaringen verder ontwikkelen en je voor komende uitdagingen nog beter voorbereiden.   

Al die nieuwe indrukken verwerk je het beste in rust. Plan dus voor jezelf na een eerste werkdag geen superdrukke avond in, maar ga lekker sporten of hang een avondje op de bank. Zo start je ook je tweede werkdag uitgerust en scherp. 

Wil jij ook een nieuwe eerste werkdag?   

De eerste dag van je nieuwe baan is spannend, maar als je goed voorbereid bent, voel je je veel zekerder.  Met de juiste voorbereiding ga je je nieuwe baan met vertrouwen aan. Wist je trouwens dat je die voorbereiding helemaal niet alleen hoeft te doen? Als je via ons aan een nieuwe baan begint, helpen onze recruitment consultants jou met advies en tips, precies afgestemd op jouw nieuwe bedrijf en baan. Zoek vandaag nog naar de perfecte vacature op onze website! Je vindt al onze openstaande vacatures hier 

Santiago Rios Velez
Marketing medewerker

07 februari 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?