De betekenis achter de DISC-kleuren: hier staan ze voor

De betekenis achter de DISC-kleuren

DISC-kleuren: rood, geel, blauw en groen uitgelged

Een DISC-test bestaat uit vier verschillende DISC-kleuren: rood, geel, groen en blauw. Deze kleuren vertegenwoordigen elk een verschillend persoonlijkheidstype. Door de DISC-testkleuren te begrijpen, krijg je meer inzicht in het gedrag van jezelf en anderen. Dit leidt tot effectievere communicatie en betere samenwerking. In deze blog leggen we je uit wat de vier persoonlijkheidstypes zijn en welke kenmerken daarbij horen.

 

DISC-kleuren uitleg

Hieronder vind je de DISC-kleuren met uitleg over waar ze elk voor staan.

Rood staat voor dominant

We beginnen met de kleur rood. Rood is de kleur die het dominante type in de DISC-test vertegenwoordigt. Mensen die deze kleur als uitkomst krijgen zijn vaak competitief, assertief, vastbesloten en zelfverzekerd. Ze zijn direct, nemen de leiding en doen er alles aan om hun doel te bereiken. Door hun taakgerichte instelling kunnen ze in sommige gevallen wat onpersoonlijk overkomen.

Geel staat voor invloed

De tweede kleur in de DISC-test is geel, wat staat voor invloed. Mensen met deze kleur zijn vaak extravert, enthousiast, expressief en optimistisch. Waar rode personen meer taakgericht zijn, ligt de focus bij gele mensen juist meer op de mens. Ze zijn sociaal, graag onder de mensen en vinden het leuk om anderen te motiveren. Een geel persoon laat zichzelf graag horen en weet op energieke en enthousiaste wijze de ander te overtuigen.

Groen staat voor stabiliteit

Groen vertegenwoordigt het stabiele type. Groene mensen hebben een aantal herkenbare persoonlijkheidskenmerken zoals zorgzaam, kalm, geduldig, bescheiden, meegaand, empathisch en een wat afwachtende houding. Deze personen hebben een luisterend oor en sterke behoefte aan harmonie en stabiliteit. Ze nemen graag de tijd om te komen tot een weloverwogen beslissing. Tot slot staan ze graag voor iedereen klaar en zijn ze loyaal naar anderen. Conflicten vermijden ze liever.

Blauw staat voor conformisme

Blauw is de kleur van het consciëntieuze type. Dit type persoon is te omschrijven als analytisch, nauwkeurig, kritisch en systematisch. Ze zijn gericht op kwaliteit en detail en zijn vaak perfectionistisch. Hierdoor kunnen ze kritisch overkomen. Daarnaast zijn ze voorzichtig, gereserveerd en hebben ze een sterke behoefte aan structuur en duidelijkheid. Plannen en organiseren geven blauw veel energie.

 

DISC-kleuren voor werving en selectie

De DISC-testkleuren zijn zeer waardevol bij het werven van nieuwe medewerkers. Door de kleuren van kandidaten te begrijpen, kunnen werkgevers een beter beeld krijgen van iemands gedrag en of dat overeenkomt met de vereisten van de functie. Bijvoorbeeld: als een functie vereist dat de kandidaat nauwkeurig en gedetailleerd werkt, kan een blauw persoon geschikter zijn dan iemand met een rood profiel, die meer gericht is op snelheid en resultaten.

 

Welke kleur typeert jou?

De DISC-kleuren bieden inzicht in de verschillende persoonlijkheidstypes en kunnen je helpen om effectiever te communiceren en samen te werken met anderen. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst de kleur van jezelf en die van de ander leren kennen. Alleen dan kun je elkaars communicatiestijl beter begrijpen en makkelijker inspelen op behoeftes. Ben jij benieuwd welke DISC-profielkleuren bij jou en je (potentiële) collega’s horen? Onze recruitment- en assessment consultant Pauline helpt je graag! Neem contact met haar op via 06 – 28 34 66 67 of pauline@wervingopmaat.nl.

 

Ilse Hendriks
Content marketeer

24 maart 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?