Een carrièreswitch maken: durf jij het aan? Ontdek handige tips!

Durf jij een carrièreswitch te maken?

carrièreswitch maken: welke kant kies jij?

Een carrièreswitch maken: als jij daar over nadenkt, ben je in dit artikel aan het juiste adres! Uit onderzoek van het UWV blijkt dat Nederlanders tegenwoordig vaker een carrièreswitch maken. Toch is en blijft dit voor velen een spannende opgave. Er komen natuurlijk veel vragen bij kijken. Ga je de zekerheid bij je huidige werkgever opgeven? Krijg je de nieuwe functie wel snel in de vingers? Krijg je wel een eerlijke kans als je geen relevante opleiding hebt afgerond? Of juist: ik wil een carrièreswitch, maar wat? Hoewel het dromen over een andere baan vaak gemakkelijk gaat, is de stap van het daadwerkelijk maken van een carrièreswitch dus soms wat lastiger. Welke carrièreswitch nu voor jou ook de juiste is, in deze blog nemen wij jou graag mee in hoe je een carrièreswitch het beste aanpakt. Op die manier maak ook jij de juiste carrièrestap!

 

Carrièreswitch maken in de huidige markt

Je baan verdwijnt, je bent op zoek naar meer flexibiliteit of je wil simpelweg iets nieuws proberen; er zijn allerlei redenen om een overstap te maken. Gelukkig is dit in de huidige arbeidsmarkt goed te doen. De banen liggen in veel sectoren momenteel voor het oprapen en er zijn veel tekorten. Daardoor is het ook gemakkelijker om met goede voorwaarden over te stappen. Dit is daarom het moment om de sprong in het diepe te wagen. Mocht je carrièreswitch het uiteindelijk toch net niet zijn, dan kun je in sommige gevallen weer terug naar je oude werkgever of stuit je snel weer op een andere vacature. Dat maakt het risico om zonder werk te komen zitten kleiner.

 

Wat wordt mijn volgende uitdaging?

Je weet dat dat wat je nu doet, je niet meer gelukkig maakt. Tijd voor een carrièreswitch dus, maar wat? Want wil je meer de richting op van accountancy? IT? Het onderwijs? Journalistiek? Advocatuur? Bouwkunde? De zorg? Er zijn heel veel carrièreswitch-voorbeelden te bedenken en dat maakt het dan ook moeilijker om een keuze te maken. Daarom zijn er handige tests ontwikkeld die je helpen bij het in kaart brengen van je interesse en ontdekken waar jij energie uithaalt.

 

Een carrièreswitch zonder opleiding

Je wil een carrièreswitch maken, maar beschikt niet over het juiste diploma. Is dat een probleem? Tegenwoordig is een carrièreswitch zonder opleiding steeds minder vaak ene probleem. De arbeidsmarkt is krap, dus werkgevers stellen vaak wat minder strenge eisen. Ook zien steeds meer bedrijven in dat een papiertje niet alles zegt. De juiste motivatie en persoonlijkheid zijn net zo belangrijk, soms nog wel belangrijker. Bovendien: er zijn heel veel mogelijkheden om je te laten om- of bijscholen. Is een bepaald diploma toch essentieel, dan kun je wellicht een interne opleiding volgen. Wil je je kans op een baan nog meer vergroten? Dan is het STAP-budget een mooie optie die jou kan helpen.  Met al deze opties is een carrièreswitch zonder opleiding, of in ieder geval zonder de juiste opleiding, vaak zeker toch mogelijk.

 

Carrièreswitch op latere leeftijd

Of je nu op je veertigste, vijftigste of zestigste nog wil switchen van baan, het kan allemaal. Vaak zien we dat deze doelgroep zich zorgen maakt over of ze dan nog wel ergens aan de slag kunnen. Ben ik niet te oud of te duur als ik een carrièreswitch op latere leeftijd wil maken? Die zorgen zijn vaak nergens voor nodig, want juist de praktijkervaring (van je huidige functie) die jij als werknemer meebrengt of je grote netwerk is heel waardevol voor een bedrijf. Daarnaast brengen deze werknemers ook vele andere voordelen met zich mee naar kantoor. Zo bieden ze over het algemeen meer stabiliteit in het team en jobhoppen ze vaak niet meer. Bovendien zijn er tegenwoordig veel bedrijven die juist op zoek zijn naar medewerkers die al een lange tijd actief zijn op de arbeidsmarkt, dus kansen genoeg voor een carrièreswitch op latere leeftijd.

 

Hulp bij een carrièreswitch maken?

Wil jij nu graag de stap zetten, advies van een sparringpartner of meer duidelijkheid over je loopbaan? Bel ons via 0262067001 of mail naar info@wervingopmaat.nl voor hulp bij carrièreswitches, zodat we samen jouw carrièrepad kunnen uitstippelen.

Ilse Hendriks
Content marketeer

01 december 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?