Carrièrepad uitstippelen met deze 4 tips: zo lukt het!

Stippel jouw carrièrepad uit met deze 4 tips

Nieuw carrièrepad? Maak de juiste keuze met onze tips

Als je op zoek bent naar een baan, zijn er vaak genoeg mensen die jou tal van adviezen geven over wat je het beste kunt doen. Goedbedoeld allemaal en soms ook wel handig, maar het blijft uiteindelijk jouw carrièrepad en niet dat van een ander. Hoe kom je erachter wat jij nou echt wilt doen? Waar jij gelukkig van gaat worden in je werkende leven? In deze blog lees jij 4 tips die jou helpen bij het uitstippelen van je carrièrepad.

 

1) Blik terug op het verleden

Nu zal je vast denken… terugblikken op het verleden? Ik wil toch juist een plan maken voor de toekomst? Wat we hier mee willen zeggen is dat het belangrijk is om terug te gaan naar de basis. Je hebt hoogstwaarschijnlijk een bepaalde studie afgerond, connecties gemaakt met allerlei mensen en daarnaast veel over jezelf geleerd de afgelopen jaren. Wat waren je drijfveren bij het kiezen van je studie? Wat vond je interessant aan de beroepsmogelijkheden? Bij welke mensen dacht je toen je ze leerde kennen ‘Wauw, zijn of haar baan/bedrijf/carrièrestap wil ik ook wel’? Ga na of die dingen van toen nog steeds overeenkomen met nu. Zo breng je voor jezelf in kaart wat je graag terug wilt zien bij je eerste of volgende baan. Die connecties uit het verleden kunnen trouwens ook meteen interessant zijn bij het waar maken van je nieuwe carrière. Misschien kunnen zij je helpen bij het vinden van een nieuwe uitdaging of goede adviezen geven.

 

2) Neem een persoonlijkheidstest af

Past een bepaalde vacature bij jouw persoonlijkheid en vaardigheden? Ga je bij een bepaald bedrijf en in een bepaalde functie echt op je plek zitten? Om daar wat meer inzichten in te krijgen, kun je een persoonlijkheidstest doen. Op internet zijn veel persoonlijkheidstesten te vinden. Zo biedt bijvoorbeeld Intermediair een gratis persoonlijkheidstest aan, een uitgebreidere versie vind je ook op 123test.

DISC- en drijfverenanalyse en Management Drives

Heb je er behoefte aan om met een expert in het echt een gesprek aan te gaan? Dan kunnen wij jou daarbij helpen. Onze recruitment en assessment consultant Pauline de Boer heeft er veel ervaring mee. Met een DISC- en drijfverenanalyse geeft zij jou inzichten in je gedragsstijlen en drijfveren. Deze methodiek voorspelt de manier waarop je bepaalde keuzes maakt en wat daarin je grootste motivatie is. Wil je weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn en wat je daarmee kunt? Hoe jij je gedraagt in normale situaties en stressmomenten? Management Drives staat in het teken van je leiderschapsstijl. Ook die kan ze bij jou afnemen. Het geeft je veel inzicht in carrièrestappen die bij jou kunnen passen.

 

3) Denk na over het type bedrijf

Of een bedrijf bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren. Welke branche spreekt jou bijvoorbeeld aan? Overheid, horeca, IT, techniek, transport, onderwijs, media, gezondheidszorg of de financiële wereld? Daarnaast kijk je of je liever wilt werken bij een commerciële organisatie of toch liever bijvoorbeeld een non-profit. En zie je jezelf eerder bij een groot bedrijf waar misschien meer hiërarchie is of toch liever bij een startend bedrijf waar je veel vrijheden en verantwoordelijkheden krijgt? Ten slotte is de organisatiecultuur ook een belangrijk aspect. Wat voor sfeer hangt er? Hoe gaan collega’s onderling met elkaar om? Daar krijg je tijdens sollicitatiegesprekken op kantoor vaak al snel een goed beeld van. Kijk daarnaast ook naar je eigen competenties. Heb je bijvoorbeeld een winnaarsmentaliteit? Dan past een resultaatgerichte organisatie waarschijnlijk het beste bij jou. Er zijn trouwens ook weer verschillende testen te vinden op het internet die je inzichten geven in wat voor soort bedrijf bij jou past. Ga dus voor jezelf na waar jij je volledig voor wilt inzetten en waar je energie van krijgt.

 

4) Bedenk voor jezelf een aantal doelen

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Wat wil je nog bereiken in jouw carrière of welke talenten wil je nog verder ontwikkelen? Dit zijn allerlei vragen waar je goed over na moet denken als je bezig bent met je carrièrepad. Stel naar aanleiding van deze vragen doelen voor jezelf op. Het kan van alles zijn: directeur worden, bepaalde diploma’s behalen, voor jezelf beginnen, maar ook juist minder werken of een baan met genoeg ruimte om ook je andere passies of talenten verder te ontwikkelen. Luister hierbij niet naar wat anderen zeggen dat je zou moeten doen of ‘hoe het hoort’. Doe waar jij gelukkig van gaat worden en waar jij energie van krijgt!

Extra tip
Wist je dat wanneer je je doelen ook echt opschrijft, je volgens onderzoek 33% succesvoller zou moeten zijn met het behalen ervan? Door het voor jezelf helder op papier te zetten, geef je jezelf eigenlijk goedkeuring om verder te kijken naar je vervolgstappen en dromen. Dit zorgt voor een stok achter de deur, waardoor je een grotere motivatie ervaart en aan de doelen blijft werken.

 

Jouw carrièrepad concreet uitstippelen?

Heb je dankzij deze tips goed kunnen nadenken over de eerste of nieuwe stap in je carrière? Of kom je er niet helemaal uit zelf? Wij helpen je graag met het vinden van een baan die bij je past. Neem contact met ons op via het formulier hieronder, dan kijken we samen hoe we samen jouw carrièrepad verder uitstippelen!

Ilse Hendriks
Content marketeer

19 mei 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?