7 slimme tips voor personeelsbehoud | Werving op Maat

7 slimme tips voor personeelsbehoud voor de lange termijn

Personeelsbehoud

Personeelsbehoud is van essentieel belang voor organisaties die succesvol willen zijn op de lange termijn. Het behouden van gekwalificeerd personeel is niet alleen kostenefficiënter dan het aannemen en trainen van nieuwe werknemers, het kan ook bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur en een hogere productiviteit. Je krijgt in dit artikel zeven slimme tips om je personeel te behouden voor de lange termijn. 

 

Wat is personeelsbehoud? 

Laten we beginnen bij het begin: wat is personeelsbehoud? Personeelsbehoud verwijst naar het vermogen van een organisatie om werknemers te behouden en ervoor te zorgen dat ze langdurig in dienst blijven. 

Een term die in dit verband ook vaak gebruikt wordt, is ‘retentie’? Wat is retentie van medewerkers? Dat is eigenlijk hetzelfde: het gaat erom dat je medewerkers behoudt.  Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je personeel blijft? Onderstaande 7 tips helpen je daarbij! 

 

Tips voor personeelsbehoud

1. Bied competitieve arbeidsvoorwaarden 

Een van de belangrijkste redenen waarom werknemers overstappen naar een andere organisatie is vanwege de arbeidsvoorwaarden. Het bieden van een competitief salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden kan helpen om werknemers te behouden voor de lange termijn. Dit betekent niet dat je als werkgever altijd de hoogste salarissen moet bieden, maar het is belangrijk om te weten waar de behoeften van je werknemers liggen en wat er speelt op de arbeidsmarkt.

2. Investeer in loopbaanontwikkeling 

Werknemers willen graag weten dat er kansen zijn om te groeien binnen de organisatie. Door te investeren in de loopbaanontwikkeling van werknemers kunnen zij nieuwe vaardigheden ontwikkelen en doorgroeien. Bied bijvoorbeeld trainingen, workshops, coaching of een uitgestippeld loopbaanontwikkelingstraject aan.

3. Zorg voor een goede werk-privébalans 

Voor de hand liggend, maar niet minder waar: een goede balans tussen werk en privé is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. Door flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en vakantiedagen aan te bieden kun je de werk-privébalans van werknemers verbeteren. Blijf vooral in gesprek met je medewerkers zodat je weet wat zij nodig hebben.

4. Luister naar feedback en communiceer regelmatig 

Het is al een keer eerder benoemd, maar het is belangrijk om te luisteren naar de feedback van werknemers en open te communiceren over de doelen en visie van de organisatie. Dit draagt bij aan een gevoel van betrokkenheid en vertrouwen. Regelmatige evaluatiegesprekken en informele gesprekken kunnen helpen om te begrijpen wat er speelt binnen de organisatie en hoe werknemers zich voelen. Hiermee toon je ook gelijk goed werkgeverschap.

5. Creëer een positieve werkcultuur 

Verbondenheid en betrokkenheid bij de organisatie zorgen voor een positieve werkcultuur. Organiseer bijvoorbeeld sociale activiteiten, bied mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en/of waardeer diversiteit en inclusiviteit binnen de organisatie.

6. Geef erkenning en beloningen

Het geven van erkenning en beloningen voor goed werk is een motivator voor je medewerkers. Reik bijvoorbeeld certificaten of bonussen uit of geef extra vakantiedagen.  Maar het kan ook simpel zijn: zet je medewerkers wat vaker in het zonnetje. Een blijk van waardering doet bijzonder veel!

7. Zorg voor een gezonde werkomgeving 

Een gezonde werkomgeving draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Bied bijvoorbeeld gezonde voedingsopties, ergonomische werkplekken en wekelijkse bootcampsessies voor extra beweging en teambuilding aan!  

 

Personeelsbehoud is een continu proces 

Het behouden van personeel is voor veel werkgevers een uitdaging, maar door tijd en middelen te investeren om je medewerkers te laten groeien en zich gewaardeerd te laten voelen, bouw je loyaliteit op. Dus, wil je stappen maken in je personeelsbehoud? Gebruik dan de slimme tips voor personeelsbehoud we in dit artikel hebben besproken of neem gerust contact met ons op. Of dat nu is om te sparren over jouw situatie of om concrete tips te ontvangen, wij staan voor je klaar.  

 

Birgit van Herk
Marketing manager

11 mei 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?