Kleding sollicitatiegesprek: maak een goede indruk met deze tips

Kleding sollicitatiegesprek: maak een flitsende eerste indruk met deze 4 kledingtips

Kleding sollicitatiegesprek: 4 tips om je op weg te helpen

Een pak, blouse of toch een spijkerbroek met T-shirt? Kleding voor sollicitatiegesprekken uitzoeken is een uitdaging waar iedereen wel eens tegenaan loopt. Je wilt natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten. Dat is al helemaal belangrijk als je beseft dat de eerste indruk al binnen 5 minuten gevormd wordt. Het is daarom verstandig om goed na te denken over je kledingkeuze tijdens een sollicitatiegesprek. Met deze 4 tips over kleding bij sollicitatiegesprekken zorg je ervoor dat jij goed voor de dag komt!

 

Welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek? Let hier op:

1. Verdiep je in de organisatie

Elke organisatie is anders, dus bij elke sollicitatie past ook een andere sollicitatie-outfit. Verdiep je daarom eerst in de organisatie. Bekijk bijvoorbeeld de website van het bedrijf om een indruk te krijgen van wat de huidige werknemers in die organisatie dragen. Je zou kunnen denken dat een nette blouse met colbertje altijd goed is, maar anno 2022 is dit niet meer per se zo. Het kan zo maar voorkomen dat je tegenover een werkgever komt te zitten die gewoon een spijkerbroek en t-shirt aan heeft. Draag jij dan een heel formele outfit, dan krijgt die werkgever wellicht de indruk dat je niet past binnen hun bedrijfscultuur. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om van tevoren goed onderzoek te doen. Over het algemeen geldt de ongeschreven regel dat bedrijven die veel fysiek contact hebben met klanten, zich zakelijker kleden dan bedrijven waar geen enkel fysiek contact is met klanten.

 

2. Kies de juiste kleur

Kleuren hebben een groot effect op ons brein. Ze roepen verschillende associaties bij ons op die wij als mens onbewust koppelen aan bepaalde emoties en karaktereigenschappen. Om een goede eerste indruk te maken, is het dus extra belangrijk om de juiste kleur aan te trekken, passend bij de gelegenheid. Eerst moet je jezelf afvragen: wat wil ik uitstralen? Over het algemeen zou ik adviseren om de wat hardere kleuren zoals rood, oranje of felgroen te vermijden. Dit zit zijn namelijk kleuren die overheersend over kunnen komen of zelfs af kunnen schrikken, dat wil je natuurlijk niet. De beste kleuren zijn blauw, grijs, wit of aardetinten. Dit zijn namelijk allemaal redelijk neutrale kleuren die rust uitstralen en die meestal betrouwbaar, professioneel en vriendelijk overkomen. Wil je een specifieke eigenschap uitstralen die jouw persoonlijkheid het beste weerspiegelt? Klik dan hier en bekijk onze socialmediapost om precies te leren welke kleur wat uitstraalt!

 

3. Less is more

Draag geen kleding met grote logo’s, cijfers of andere printjes. Dit leidt namelijk alleen maar af tijdens een sollicitatiegesprek. Daarnaast komt het ook minder professioneel over. Eenvoudige sollicitatiekleding, zonder al te veel toeters en bellen, werkt dus vaak het beste. Wat je wel kunt doen om jouw kleding meer persoonlijkheid te geven, is wat (kleurrijke) details toevoegen zoals sieraden, een opvallende riem of een mooi horloge.

 

4. Ga niet buiten jouw comfortzone

Dan de laatste, maar misschien wel de meest belangrijke tip: draag vooral iets waar jij jezelf prettig in voelt. Voel je je namelijk niet helemaal jezelf in je kleding, dan straal je dat ook naar buiten toe uit. Als je kleding aan hebt die bij jou past, kom je een stuk zelfverzekerder over. Dat helpt je enorm bij het binnenslepen van die gave rol.

 

Kleding sollicitatiegesprekken: advies nodig?

Heb je na het lezen van deze tips over sollicitatiekleding al meteen voor ogen wat er in jouw kledingkast geschikt is voor je volgende sollicitatiegesprek? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Solliciteer dan via onze vacaturebank, dan kun je rekenen op het advies van onze recruitment consultants. Zij beantwoorden al jouw vragen en geven je als je dat fijn vindt bijvoorbeeld ook advies over welke kleding bij sollicitatiegesprekken geschikt is, specifiek ook welke kleding past bij het bedrijf waar jij op dat moment op gesprek mag komen.  De vraag ‘Wat draag je naar een sollicitatiegesprek?’ hoef je dus als je met ons samenwerkt gelukkig niet alleen te beantwoorden. Neem daarom eens een kijkje in onze vacaturebank!

Ilse Hendriks
Content marketeer

15 september 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?