Wat is detachering? En is het iets voor jou? Ontdek het hier!

Wat is detachering? Dit wil je weten!

Toelichting over wat is detachering

Wat is detachering? Wat betekent detacheren? Het is een begrip dat je wellicht weleens voorbij hebt horen komen. Iets met werken bij een derde partij, toch? Dat klopt, je zit al in de goede richting. Maar hoe zit het precies? Wat zijn de redenen om voor detachering te kiezen? En wat zijn de voor- en nadelen? Dit alles ontdek je in dit artikel!

 

Wat is detachering?

Laten we beginnen met de basis: wat betekent detacheren nu precies? Detachering is kort gezegd het uitlenen van personeel. Wanneer bedrijven op zoek zijn naar (tijdelijk) personeel, kunnen ze aankloppen bij een detacheringsbureau. Dit soort bureaus lenen voor een bepaalde periode werknemers uit aan een derde partij.

 

Hoe werkt detachering?

Als detachant heb je een contract bij een detacheringsbureau, maar werk je bij een derde partij. Je verricht je werkzaamheden bij dat bedrijf dat personeel nodig heeft voor een bepaalde periode. Doordat je dus wel op de loonlijst van het bureau staat, zijn zij formeel jouw werkgever. Daardoor zijn aspecten zoals ziekte en verlof ook bij een detacheringscontract goed geregeld.

 

Voor- en nadelen detachering

Nu zul je misschien denken; oké ik weet wat detachering inhoudt, maar waarom zou werken op detacheringsbasis interessant voor mij kunnen zijn? Om je bij die keuze op weg te helpen, hebben we de voor- en nadelen van detachering voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Je doet veel ervaring op

Wanneer je als detachant regelmatig van werkgever wisselt, kom je steeds in een nieuwe omgeving terecht. Je werkzaamheden veranderen, de mensen waarmee je samenwerkt en misschien zelfs de branche waarin je terecht komt ook. Dit zorgt voor veel leermomenten, waardoor je je als professional telkens verder ontwikkelt en blijft leren.

  • Als detachant ontvang je over het algemeen een hoger salaris

Wanneer je als detachant werkzaam bent, ontvang je vaak meer salaris dan wanneer je vast in loondienst bent. Je springt namelijk meestal in op een plek waar het bedrijf echt dringend iemand nodig heeft, wat betekent dat je beter kunt onderhandelen over je salaris en vaak dus wat hoger uitkomt. Dat is op het eind van de maand natuurlijk gunstig!

  • Eigen keuzes kunnen maken

Wanneer je als detachant werkzaam bent, treed je gemakkelijker als eigen baas op. Als detachant heb je namelijk de mogelijkheid om met het detacheringbureau waarbij je in dienst bent samen te kijken naar een volgende passende opdracht. Je hebt dus de flexibiliteit om zelf te bepalen waarmee je aan de slag gaat. Hierdoor kun je, als je dat interessant vindt, ook vaak sneller hogerop komen dan iemand die in loondienst werkzaam is.

  • Netwerk opbouwen

Doordat je op veel verschillende plekken werkt, bouw je sneller en gemakkelijker een netwerk op. Dit is niet alleen handig voor het heden, maar ook voor de toekomst. Wanneer je op zoek bent naar een volgende opdracht, kunnen jouw connecties daar mogelijk bij helpen.

Nadelen

  • Nieuwe opdrachten zoeken

Je gaat als detachant van opdracht naar opdracht. Het is wel zo fijn, zeker voor een stabiele inkomstenstroom, dat je opdrachten op elkaar aansluiten of elkaar in ieder geval zo snel mogelijk opvolgen. Je bent hier uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor. Hoe groter je netwerk, hoe makkelijker dat over het algemeen wordt. En gelukkig zijn er veel bureaus (zoals Werving op Maat) die je ook graag helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten.

 

Verschil tussen detachering en uitzenden

Wellicht ben je bekend met het wat meer gebruikelijke begrip ‘uitzenden’. In principe is dit hetzelfde als detachering, omdat het in beide gevallen gaat over een flexibele arbeidsvorm voor een bepaalde periode. Toch zijn er nog een aantal belangrijke verschillen te vinden.

  1. De lengte: detachering is vaak voor een langere periode bedoeld, uitzenden gaat vaak om een kortere periode.
  2. De betaling: bij detachering staat het contract voor een bepaalde periode vast. Dit houdt in dat je de gehele periode doorbetaald krijgt, ook wanneer het project eerder zou stoppen. Bij uitzenden krijg je een contract voor zo lang een project duurt. Wanneer een project ineens eerder stopt, wordt je contract dus plotseling ook eerder afgebroken en heb je geen recht meer op doorbetaling.

 

Ook aan de slag via detachering?

Je hebt in dit artikel antwoorden gekregen op de vragen ‘Wat is detachering?’, ‘Hoe werkt detachering’ en wat zijn de voor- en nadelen van detachering. Werken als detachant brengt zoals je hebt gezien vooral veel voordelen met zich mee. Zo ben je erg flexibel in je werkzaamheden, bouw je gemakkelijk een groot netwerk op, ontwikkel je jezelf als professional veel sneller en ontvang je een beter salaris.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan als detachant? Ben je op zoek naar een bureau dat interessante opdrachten voor je regelt die passen bij jou als persoon? Dan zit je goed bij Werving op Maat! Wil je eerst graag vrijblijvend wat meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag met je mee wat we voor jou kunnen betekenen. Bel of app met onze detacheringspecialist Bart Verplak. Je bereikt hem op 06-49847373.

Ilse Hendriks
Content marketeer

02 januari 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?