Videosollicitatie: zo sleep je jouw droombaan binnen!

Videosollicitatie: zo zorg je dat jouw sollicitatie opvalt

Videosollicitatie: hoe pak je dat aan?

Heb jij jouw droombaan gevonden en wil je er alles aan doen om die in de wacht te slepen? Zorg dat je sollicitatie opvalt: maak een videosollicitatie. Alles wat je daarover wilt weten, lees je in dit artikel. 

 

Wat is een videosollicitatie? 

Laten we even beginnen bij het begin: wat is een videosollicitatie? Een videosollicitatie is een manier van solliciteren waarbij je jezelf presenteert op video. Je stuurt die video dan met je cv samen toe naar het bedrijf waar je wilt werken. De video is kort en bedoeld als een aanvulling op je cv.  

We hebben het hier dus niet over videosollicitatie in de zin van dat je sollicitatiegesprek plaatsvindt via bijvoorbeeld Teams of Google Meet. 

 

Waarom zou je via video solliciteren als werkzoekende? 

  • Je valt op! Videosollicitaties zijn namelijk nog relatief nieuw. Op de baan waar je voor solliciteert, zal het bedrijf waarschijnlijk op dit moment niet nog 10 andere videosollicitaties ontvangen. Wil je de baan heel graag? Dan kan je video ervoor zorgen dat je blijft hangen, dat je opvalt. En dus dat je sneller wordt uitgenodigd. 
  • Het is persoonlijk. Een goede sollicitatiebrief zou ook zeker persoonlijk moeten zijn, maar met tekst is het voor veel mensen toch lastiger om hun persoonlijkheid goed over te brengen. In een video, met jou in beeld, gaat dat direct al een stuk makkelijker.  
  • Zet centraal wat jij belangrijk vindt. Misschien heb je voor de baan waarop je solliciteert niet precies de juiste diploma’s, maar beschik je wel over eigenschappen of vaardigheden die je alsnog heel geschikt maken. De video is bij uitstek de plek om die kanten te belichten.
  • Benadruk passende kwaliteiten. Gaat het om een functie waarbij bijvoorbeeld creativiteit, presentatieskills of misschien zelfs videovaardigheden belangrijk zijn? Laat die kwaliteiten dan zien met je video. Zo overtuig je de ontvangers nog sneller dat jij de perfecte kandidaat bent.

 

Tips voor videosollicitaties: zo maak je een sterke video 

Een video is natuurlijk alleen van toegevoegde waarde als het een goede video is. Maar hoe maak je die? Gebruik deze tips voor videosollicitaties! 

  1. Bereid je goed voor. Het beste resultaat krijg je met goede apparatuur, zoals een professionele camera en microfoon, maar we begrijpen het als je dat niet hebt liggen. De camera op je telefoon werkt vaak ook prima, als je zorgt voor een goede voorbereiding en setting. Denk aan: 
    • Voldoende licht. Zorg dat je goed te zien bent. Niet tegen de zon in dus bijvoorbeeld. 
    • Helder geluid. Zorg dat je rustig zit, niet gestoord wordt en geen last hebt van vervelende achtergrondgeluiden.  
    • Een stevig staande camera. Iemand die de camera vasthoudt en ‘m dan (waarschijnlijk niet expres) steeds een beetje beweegt, geeft een veel minder professioneel resultaat dan als je de camera stevig neerzet. 
    • Denk goed na over wat je wilt zeggen. Het kan helpen om je verhaal een keer helemaal uit te schrijven, maar als je voorleest, komt je verhaal vaak vrij onnatuurlijk over. Probeer het zo spontaan mogelijk te houden. Je kunt je video zo vaak opnemen als je wilt, dus als het niet direct perfect gaat, pas je het bij de volgende opname gewoon aan. 
  2. Trek passende kleding aan. Wat zou je aandoen naar het echte sollicitatiegesprek? Wat past bij dit bedrijf? Denk daar goed over na en trek vergelijkbare kleding aan bij het opnemen van je videosollicitatie. 
  3. Praat rustig en duidelijk. Een video opnemen is misschien wat spannend. Veel mensen hebben dan de neiging om heel snel te praten. Door rustig en helder te praten kom je zelfverzekerder over en maak je dus een betere indruk. 
  4. Stem af op de functie en het bedrijf. Vertel dingen over jezelf die relevant zijn voor de functie én die niet letterlijk in je cv staan. Je opleidingen of werkervaring opsommen voegt niets toe, gebruik de video echt voor toevoegingen. Vertel over je motivatie, waarom je zo enthousiast bent over de functie bijvoorbeeld. Vertel waarom jij denkt dat je geschikt bent en waar jouw krachten liggen.  
  5. Wees creatief. Zeker als het om een creatieve functie gaat, is het goed om jouw creativiteit te laten zien in je video. Dat doe je met editing of bijvoorbeeld door je verhaal op een bijzondere manier in te steken. Laat hier vooral je eigen creativiteit vrij en maak er wat moois van. Blijf wel opletten op tip 4, dat het bij de functie en het bedrijf past. 
  6. Hou het kort. Stuur geen video van een half uur in. De ontvanger heeft daar waarschijnlijk geen tijd voor, of geen zin om tijd te maken want hij of zij kent jou tenslotte nog niet. Een video van maximaal 2 minuten is lang genoeg. Het gaat om de belangrijkste argumenten voor jou om op gesprek te mogen komen. De rest vertel je in het sollicitatiegesprek dan wel!  
  7. Stuur je videosollicitatie op de juiste manier op. Het handigst is om een YouTube-account aan te maken en de video daar te plaatsen. Zo kun je het bedrijf een linkje sturen. Voeg je het videobestand toe aan een mail, dan is de kans groot dat je in de spambox terecht komt en dat is natuurlijk zonde. Door je YouTube-video bij de privacyinstellingen op ‘Verborgen’ te zetten, kunnen alleen mensen met het linkje de video bekijken. Geen zorgen dus dat je huidige werkgever ‘m tegenkomt bijvoorbeeld. 

 

Videosollicitatie: ga ermee aan de slag 

Je hebt in dit artikel gelezen waarom een videosollicitatie interessant kan zijn en je hebt tips voor videosollicitaties gekregen. Nu kun je zelf aan de slag! Maak een toffe video en sleep dat sollicitatiegesprek, en hopelijk natuurlijk die baan, in de wacht. Heb je hulp of advies nodig? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Laat ons je helpen! De recruitmentexpets van Werving op Maat hebben interessante vacatures op het gebied van IT, HR, sales en finance voor je. Neem eens een kijkje in onze vacaturebank of neem contact met ons op. 

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

15 mei 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?