We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Welke soorten verzuim zijn er?
(Ziekte)verzuim: iedere werkgever heeft er op enig moment wel mee te maken. Er zijn verschillende soorten verzuim: wit, grijs, zwart en roze verzuim. Van die eerste drie heb je wellicht al eens gehoord, die laatste is voor velen een stuk minder bekend. Wat zijn dit voor verschillende soorten verzuim? En wat moet je er als werkgever mee? Alles wat je moet weten over de verschillende soorten ziekteverzuim die er zijn, lees je in dit artikel.
Wit, grijs en zwart verzuim
De meest bekende verdeling in soorten verzuim is die van wit, grijs en zwart verzuim. Daarnaast heb je ook nog de variant roze verzuim. Wat houden al deze verschillende soorten ziekteverzuim in? Wat is het verschil tussen wit, grijs, zwart en roze verzuim?
Wit verzuim
Wat is wit verzuim? Wit verzuim houdt in dat je medewerker echt ziek is, zich ziek meldt en dus ook niet komt werken. Hij of zij heeft dan bijvoorbeeld griep of een operatie. Twijfel je over of iemand echt ziek is, dan kun je altijd een bedrijfsarts inschakelen. Wit ziekteverzuim is over het algemeen vrij helder.
Grijs verzuim
Wat is grijs verzuim? Grijs verzuim gaat erover dat je medewerker wel een beetje ziek is, maar niet genoeg om echt volledig thuis te blijven. Soms meldt iemand zich dan toch ziek. Liever heb je natuurlijk dat je samen overlegt over wat deze medewerker dan nog wel kan doen. Iemand die bijvoorbeeld zijn been breekt, kan als hij niet te veel pijn heeft nog prima computerwerk doen vanuit huis. Iemand met alleen een verkoudheid hoeft niet de hele dag in bed te blijven liggen, maar kan vanuit huis (om anderen niet aan te steken of te storen) doorwerken.
Bespreek bij grijs ziekteverzuim met je medewerker wat er mogelijk is en hoe je er samen voor kunt zorgen dat hij of zij op een passende manier nog wel een gedeelte van het werk kan uitvoeren.
Zwart verzuim
Wat is zwart verzuim? Bij zwart verzuim meldt je medewerker zich ziek, terwijl hij of zij eigenlijk helemaal niet ziek is. Het kan ook zo zijn dat je medewerker helemaal niets laat weten en gewoon niet komt opdagen. In dat laatste geval is het duidelijk dat je hem of haar dan ook niet hoeft te betalen. Het eerste geval is lastiger, want hoe weet je zeker dat je medewerker echt niet ziek is? Gelukkig komt dit niet zo vaak voor. Ga, als je zwart ziekteverzuim vermoedt, het gesprek aan. Geef eventueel een officiële waarschuwing en overweeg ontslag als dit vaker voorkomt. Komt het uiteindelijk tot ontslag, dan zijn die officiële waarschuwingen belangrijk, omdat die als bewijs bij de rechter kunnen dienen.
Roze verzuim
Wat is roze verzuim? Roze verzuim houdt in dat je medewerker ziek is, maar zich niet ziek meldt en dus gewoon komt werken. Dat is waarschijnlijk niet bepaald goed voor zijn of haar productiviteit en (mentale) gezondheid. Bovendien lopen je andere medewerkers risico om ook besmet te raken of op een andere manier hinder te ondervinden van een minder presterende werknemer. Ga, als je roze verzuim vermoedt, dus in gesprek met je medewerker. Als iemand over zijn of haar grenzen heen gaat, duurt herstel veel langer of leidt het uiteindelijk tot langdurige uitval. Het is dus voor iedereen beter als je medewerker zich ziek meldt op het moment dat hij of zij ook echt ziek is
Omgaan met verschillende soorten verzuim
Zoals je hebt gelezen, komt het bij de verschillende soorten ziekteverzuim eigenlijk altijd neer op in gesprek gaan. Bij wit verzuim bespreek je kort met je medewerker hoe het gaat en hou je in de gaten wanneer hij of zij weer beter is. In de andere gevallen is het extra belangrijk om samen te bespreken wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Meldt iemand zich ziek terwijl hij of zij eigenlijk niet goed op zijn plek zit of omdat er iets anders aan de hand is? Werkt iemand te hard door vanwege een te hoge werkdruk? Alleen door erover te praten krijg je duidelijkheid en kun je passende maatregelen en oplossingen treffen. Met het uiteindelijke doel natuurlijk tevreden, gezonde medewerkers!
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.