Alles over sollicitatievragen (en antwoorden): ontdek ze hier!

Alles over sollicitatievragen: vragen die je kunt verwachten én die je zelf kunt stellen

Sollicitatievragen om te verwachten en om zelf te stellen

Vragen, vragen en nog eens vragen. Een sollicitatiegesprek is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en erachter te komen of er een match is. Dat doe je vooral door vragen te stellen. Om goed voorbereid je gesprek in te gaan is het daarom slim om vast na te denken over welke sollicitatievragen je kunt verwachten, en over jouw antwoorden daarop. Omdat een match van twee kanten moet komen, is het daarnaast goed om ook zelf voldoende vragen te stellen. Welke sollicitatiegesprek-vragen zijn dan het best? We hebben alles voor je op een rijtje gezet!  

 

Belangrijke vragen bij sollicitatiegesprekken die jij kunt verwachten 

Welke belangrijke vragen bij sollicitatiegesprekken kun je verwachten? Gelukkig worden er over het algemeen tijdens een sollicitatiegesprek veel standaard sollicitatievragen gesteld, daar kun je je in ieder geval op voorbereiden. Wat zijn nou standaard vragen die je tijdens sollicitatiegesprekken regelmatig tegenkomt? Bijvoorbeeld: 

  • Kun je iets over jezelf vertellen? Een zeer algemene vraag, waarop jij als antwoord kort en krachtig (dus geen antwoord van een half uur) iets vertelt over jezelf. Denk aan informatie over je achtergrond, werkervaring en hobby’s. Dit is vaak een opstapje naar verdiepende vragen.
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten? Ook zo’n typische sollicitatievraag. Soms vraagt de interviewer specifiek om 2 of 3 van beide punten. Sterke punten zijn waarschijnlijk niet zo moeilijk. Onthou vooral: maak het concreet. Waaruit blijkt dat je hier goed in bent? Geef voorbeelden. Zwakke punten zijn lastiger, want hoe voorkom je dat ze te negatief overkomen? Probeer je zwakke punten om te zetten in iets positiefs of te vertellen hoe je er al aan werkt om ze te verbeteren.
  • Waar zie jij jezelf over X jaar? Met andere woorden: wat zijn jouw doelen? Zorg dat je hier over na hebt gedacht en een concreet beeld hebt. Het hoeft echt niet tot in detail te zijn uitgedacht, maar je ambities duidelijk maken is belangrijk. Het zorgt ervoor dat jij én de interviewer kunnen inschatten of jij met die ambities bij dit bedrijf goed op je plek gaat zitten.  
  • Hoe ga je om met stress of druk? Zeker als de functie nu eenmaal wat druk of stress met zich meebrengt, is het belangrijk voor de interviewer om hier een antwoord op te krijgen. Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je onder druk moest presteren, veel tegelijk te doen had of van situaties die mogelijk stressvol zouden kunnen zijn, én hoe je daarmee om bent gegaan.  
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie? Vertel wat jou aansprak in de vacature, wat maakte dat je dacht: ik ga solliciteren? Zorg dat je voor je op gesprek gaat nog even goed hebt gekeken naar de vacaturetekst, zodat je dit soort informatie nog goed voor ogen hebt. 
  • Waarom ben je geïnteresseerd in dit bedrijf? Ook dat is een belangrijke: zo probeert de interviewer te achterhalen of jij de juiste motivatie hebt.  
  • Kun je iets meer vertellen over wat wij hier precies doen? Dat lijkt misschien een gekke vraag: de interviewer moet dat toch zeker zelf wel weten? Het is een manier om erachter te komen of jij je goed hebt voorbereid en ingelezen. Je hoeft hier zeker geen perfect antwoord te geven, het is juist ook een mooie opening voor jou om vragen te stellen over het bedrijf. Maar zorg wel dat je een goed basisantwoord kunt geven.  
  • Waar ben je het meest trots op? Hier kan de interviewer mogelijk doelen op je werkende leven of algemeen op een prestatie in je leven. Denk over beide gevallen na. Dit is een mooie kans voor jou om je sterke punten te laten zien.  

 

Strikvragen sollicitatiegesprek 

De meeste mensen zijn tijdens een sollicitatiegesprek toch een beetje op hun hoede: wat bedoelt de interviewer met een vraag? Is het niet stiekem een strikvraag? Gelukkig hebben de meeste interviewers de beste bedoelingen en willen ze vooral te weten komen of jij bij hen past, en zij bij jou. Je moet vragen daarom ook niet zien als strikvragen tijdens een sollicitatiegesprek. En juist door je goed voor te bereiden op allerlei mogelijke vragen kun jij rustig en weloverwogen antwoorden geven, ook als de vraag lastig lijkt. Geen zorgen over strikvragen bij sollicitatiegesprekken dus.

 

Hoe ga je om met moeilijke sollicitatievragen? 

Het kan best voorkomen dat je te maken krijgt met kritische of moeilijke sollicitatievragen. Hoe ga je daarmee om? 

  • Blijf rustig. Krijg je een moeilijke sollicitatievraag? Raak dan niet in paniek. Haal even rustig adem en behoud een goede lichaamshouding. Ga dus niet ineens wegkijken, friemelen of wiebelen en blijf rechtop zitten. Misschien voel je inwendig alsnog stress, maar zo komt het dan niet over bij je gesprekspartner. En dat helpt weer bij de indruk die je maakt.
  • Neem de tijd. Je mag gerust aangeven dat je even tijd nodig hebt om over een antwoord na te denken. Dat is logisch. Geef het wel even aan, zodat de interviewer niet denkt dat je uit het niets bent stil gevallen of de vraag niet hebt gehoord. 
  • Check of je het goed hebt begrepen. Weet je niet goed hoe je een lastige sollicitatievraag moet opvatten? Geef dat gerust aan. Herformuleer de vraag en check of je het zo goed hebt begrepen, voordat je antwoord geeft. 
  • Wees eerlijk. Niemand is perfect. Krijg je een kritische vraag tijdens je sollicitatiegesprek, geef dan eerlijk aan hoe het zit. Probeer het eventueel wel om te buigen naar iets positiefs, bijvoorbeeld door aan te geven dat je bereid bent om te leren en verbeteren.  

Blauwe gesprekswolkjes ter illustratie bij een artikel over sollicitatievragen

Sollicitatievragen om zelf te stellen 

Het gaat er zoals gezegd niet alleen om dat het bedrijf erachter komt of jij bij hen past. Net zo belangrijk is dat jij ontdekt of je daar eigenlijk wel wilt werken. Stel daarom ook zeker je eigen vragen om meer te weten te komen over de organisatie en de functie. Denk aan vragen zoals:  

  • Wat voor doorgroeimogelijkheden zijn er bij jullie? 
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor deze functie? 
  • Hoe zou je de bedrijfscultuur het best kunnen omschrijven? 
  • Hoe ziet de afdeling of het team eruit waar ik deel van ga uitmaken?  
  • Wat voor doelen heeft deze organisatie zich voor komend jaar gesteld en hoe werken jullie eraan om deze te behalen?  

Als bonus kun je door zelf vragen te stellen tijdens het gesprek een extra goede indruk achterlaten. Stel slimme vragen of grappige vragen, originele sollicitatievragen of een creatieve sollicitatievraag. Dan blijf je waarschijnlijk net iets beter hangen. Stel dit soort vragen overigens wel alleen als je ze echt wilt weten. Enkele voorbeelden zijn:  

  • Hoe gaan jullie om met diversiteit en inclusiviteit en welke initiatieven zijn er om dit te bevorderen? 
  • Wat is het leukste personeelsuitje dat jullie tot nu toe hebben georganiseerd?  
  • Waarom zou ik voor jullie moeten kiezen? Deze is misschien wat gedurfder, je vraagt je interviewer eigenlijk om het bedrijf te pitchen, net als zij waarschijnlijk daarvoor hebben gedaan. Het geeft je echter wel veel informatie over het bedrijf.  
  • Wat is de reden voor het vertrek van de laatste persoon die bij jullie is weggegaan? 

 

Sollicitatievragen stellen: ben jij er klaar voor?

Je hebt van ons een flinke lijst gekregen met sollicitatiegesprek-vragen om te beantwoorden en zelf te stellen. Als je al een sollicitatiegesprek op de planning hebt staan, kun je ze op korte termijn al toepassen.

Heb je nog geen gesprek ingepland of is de baan toch niets voor jou? Wij helpen je graag verder. Bij ons vind je heel veel interessante vacatures op het gebied van IT, finance, HR en sales. Neem eens een kijkje in onze vacaturebank!  

Wat bovendien fijn is als je via ons op een baan solliciteert, is dat onze recruitment consultants jou goed begeleiden tijdens het hele proces. Van je voorbereiden op je sollicitatiegesprek en welke vragen je kunt stellen of verwachten tot goed en persoonlijk advies over je arbeidsvoorwaardengesprek of salarisonderhandeling. Klinkt goed, toch? Op naar de vacaturebank dus!  

 

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

13 maart 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?