Slechte eigenschappen sollicitatie? Ontdek hoe je ermee omgaat!

Slechte eigenschappen sollicitatie: zet ze om in iets positiefs!

Slechte eigenschappen sollicitatie: hoe ga je ermee om?

Slechte eigenschappen: in sollicitatiegesprekken komen ze vaak aan bod. Jouw gesprekspartner wil namelijk graag weten wat voor iemand hij of zij tegenover zich heeft zitten. Kun je goed antwoord geven als ze je vragen naar je slechte eigenschappen, dan toon je zelfkennis en weet je nieuwe leidinggevende waar hij of zij rekening mee zal moeten houden als hij of zij je aanneemt. Een logische vraag dus, maar leuk is anders. Het voelt vaak spannend en lastig om hier over te praten. Hoe ga je om met vragen over je slechte eigenschappen in sollicitatiegesprekken? Alles wat je moet weten vind je in dit artikel. 

 

Slechte eigenschappen: noem ze anders 

Het belangrijkste eerst: we hebben het liever niet over ‘slechte eigenschappen’. Dat klinkt zo negatief. Bovendien hoeven ze helemaal niet slecht te zijn. Veel van dit soort eigenschappen kun je namelijk heel goed ombuigen naar iets positiefs. Of maak er ontwikkel- of leerpunten van!  

Door ze zo te noemen, voelen ze direct een stuk minder zwaar en spannend. Over je ontwikkelpunten kun je best wat vertellen in een sollicitatiegesprek toch?

 

Slechte eigenschappen sollicitatie ombuigen 

Goed, ombuigen dus. Maar hoe? We geven je een aantal tips. 

Kies relevante eigenschappen 

Iedereen heeft wel dingen waar hij of zij minder goed in is, die je nog moet leren of niet leuk vindt. Maar niet alles is relevant voor je sollicitatiegesprek. Dat je niet goed bent in presenteren is geen enkel probleem als je dat voor je nieuwe baan nooit hoeft te doen. Het heeft dan dus ook geen zin om dat te benoemen. De reden dat jouw gesprekspartner je vraagt naar je slechte eigenschappen/ontwikkelpunten, is om te ontdekken of er een match is tussen jou, de functie en de organisatie. Benoem dus relevante eigenschappen waar je voor de functie misschien nog meer van zou moeten leren of die je zou moeten verbeteren.  

Wees eerlijk 

Stel dat jij een hele belangrijke eigenschap voor de functie nu echt nog niet hebt, geef dat dan toch eerlijk aan. Zelfs als de kans bestaat dat je daardoor de baan niet krijgt. Want: doe je jezelf anders of beter voor, dan begin je straks met een baan begint die helemaal niet bij je past of die je niet leuk vindt. Dan kun je je zoektocht vervolgens weer opnieuw beginnen. Zonde van ieders tijd en jij gaat er ook niet gelukkiger van worden.  

Ombuigen of er leerpunten van maken 

Heb je eenmaal de eigenschappen gevonden die over jou gaan en die relevant zijn voor de functie, dan kun je ze ombuigen of er leerpunten van maken. Gebruik daarvoor deze slechte eigenschappen sollicitatievoorbeelden: 

  • Ben je erg verlegen? Dan doe je waarschijnlijk pas je mond open als je echt iets zinnigs te zeggen hebt. Je denkt goed na over je antwoorden. En dat is juist goed!  
  • Ben je erg kritisch of perfectionistisch? Dan vind jij kwaliteit heel belangrijk. 
  • Heb je voor een bepaalde IT-functie nog geen kennis van de gebruikte software? Dan kun je daar een cursus voor volgen.
  • Ben je niet goed in time-management? Stel dan een hulpprogramma voor dat jou hiermee zou kunnen helpen.
  • Heb je nog helemaal geen kennis van de branche waarin je gaat starten? Geef dan aan dat je graag wil leren, stel voor om met bepaalde collega’s kennissessies te houden of vraag om tips bij je gesprekspartner voor hoe je nu alvast aan de slag kunt met die kennis updaten. Dat toont je motivatie! 

 

Slechte eigenschappen sollicitatie: maak er wat positiefs van

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, hoeven slechte eigenschappen bij sollicitaties helemaal geen probleem te vormen. Kies alleen de eigenschappen uit die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Wees eerlijk en maak er iets positiefs van! En ben je nog op zoek naar inspiratie voor dingen waar je wel goed in bent? Lees dan eens ons artikel over goede eigenschappen bij sollicitatiegesprekken.

Vind je dit alles toch nog lastig? Heb je hulp nodig of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? In al die gevallen kunnen wij jou helpen! Neem eens een kijkje in onze vacaturebank en vind een vacature binnen IT, finance, HR of sales die bij jou past! Of stuur je cv in, dan gaan wij voor jou op zoek. Hebben we iets gevonden dat bij jou past? Dan begeleiden wij jou door het hele traject heen. Daar hoort ook zeker bij dat we je helpen bij het in kaart brengen en ombuigen van je ‘slechte eigenschappen’! Samenwerken? Vul het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op!  

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

18 juli 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?