Een motivatiebrief schrijven? Opbouw, tips en meer vind je hier!

Een motivatiebrief schrijven: zo moet het!

Een goede motivatiebrief schrijven is de eerste stap richting een nieuwe uitdaging in jouw carrière. Het is een manier om te laten zien wie je bent, wat jouw ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan voor jou geschikt is. Misschien dacht je dat een motivatiebrief en een sollicitatiebrief hetzelfde zijn, maar een motivatiebrief is echt iets anders dan een sollicitatiebrief. De nadruk ligt bij een motivatiebrief meer op persoonlijke aspecten en bij een sollicitatiebrief ligt de nadruk meer op jouw cv. Maar hoe moet je een motivatiebrief schrijven? In deze blog vind je verschillende motivatiebrief-tips om ervoor te zorgen dat jij nooit meer een slechte motivatiebrief schrijft!

 

Opbouw van een motivatiebrief

Elke motivatiebrief is anders en er bestaat daarom ook geen perfect voorbeeld van een motivatiebrief. Maar er is wel altijd een vaste motivatiebrief-opzet die je kunt aanhouden om het makkelijker te maken voor jezelf. Een formele brief, zoals een motivatiebrief, bevat altijd de datum en de plaats waar je de brief hebt geschreven. Meestal zijn deze rechts bovenin uitgelijnd. Daaronder plaats je eventueel een onderwerpregel waarin je beschrijft waar jouw brief over gaat. De laatste voorbereidende stap is het kiezen van de juiste aanhef. Het werkt het beste wanneer je de naam van de betreffende persoon weet, dit maakt het persoonlijker. Een zakelijke aanhef zoals ‘beste’ werkt tegenwoordig het best(e).

Nu kun je aan de slag gaan met schrijven van de motivatiebrief zelf! Een goede opbouw van een motivatiebrief bestaat uit 3 essentiële onderdelen:

  1. De inleiding

Het belangrijkste aan de inleiding van een motivatiebrief is om direct de aandacht te trekken. Je vertelt in het kort waarom deze vacature jou op het lijf is geschreven. Doe dit vooral op een originele manier, bijvoorbeeld in de vorm van een anekdote. Een standaardzin als “Ik wil d.m.v. deze brief mijn interesse kenbaar maken voor de functie…” werkt niet goed. Uit een stapel van 20 motivatiebrieven moet jij namelijk degene zijn die een brief schrijft die blijft hangen. Dat doe je door een goede en originele inleiding.

  1. De kern van je motivatie

Dan het belangrijkste gedeelte van jouw brief, de motivatie. Hier krijg je de ruimte om jouw korte motivatie uit de inleiding toe te lichten aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Bewijs waaruit het blijkt dat jij de perfecte kandidaat bent voor deze functie. Waarom vind je dit zo’n interessante functie en waarom past die goed bij jou? Dat wil je in de motivatie goed overbrengen. Gebruik hiervoor vooral de onderstaande tips!

  1. De afsluiting

Dit is jouw laatste kans om een positieve indruk achter te laten. Geef nog een korte samenvatting van waarom jij een perfecte match bent. Verder is het in de afsluiting in ieder geval belangrijk om te vertellen dat je graag wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar ook hiervoor geldt dat de standaardzin minder goed werkt. Maak er wat creatiefs van!

 

3 motivatiebrief-tips

Je hebt net gelezen hoe je een motivatiebrief opbouwt. Je vertelt wie je bent, waar je goed in bent en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Maar hoe zorg je ervoor dat je een unieke en opvallende motivatiebrief schrijft? Met deze motivatiebrief-tips gaat dat helemaal goed komen!

  1. Maak jouw brief persoonlijk

Werkgevers krijgen voor sommige vacatures tientallen motivatiebrieven binnen, dus moet je ervoor zorgen dat jouw motivatiebrief opvalt. Dit kun je goed doen door een persoonlijk verhaal te vertellen. In plaats van dat je vertelt dat je goed bent in teksten schrijven, vertel je waar jouw passie voor schrijven ontstaan is. Oftewel ‘Show, don’t tell’.  Hieronder kun je hier een voorbeeld van zien, zo moet het dus wél!

“Een klein paars schriftje met een klavertje vier op de voorkant: ik herinner me mijn eerste echte verhalenschriftje nog goed. Urenlang zat ik op mijn knieën aan de salontafel verhalen te schrijven.”

  1. Zorg voor ervoor dat jouw tekst goed leesbaar is

Maak jouw motivatiebrief vooral niet te ingewikkeld. Het is belangrijk dat de tekst goed leesbaar is om de brief ook daadwerkelijk goed over te laten komen. Maak je tekst leesbaar door actief te schrijven en voornamelijk korte zinnen te gebruiken. Hieronder vind je een voorbeeld waarin je ziet waarom actief schrijven een stuk makkelijker te lezen is. De dikgedrukte werkwoorden zorgen ervoor dat deze zin passief of actief is.

Voorbeeld passief geschreven zin:

Er wordt een blog over motivatiebrieven schrijven geschreven.

Voorbeeld actief geschreven zin:

Ik schrijf een blog over motivatiebrieven schrijven.  

  1. Koppel eisen van de vacature aan voorbeelden uit de praktijk

Potentiële werkgevers vragen gegarandeerd om bepaalde eisen waar jij aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een functie. Om een werkgever volledig te overtuigen van jouw kwaliteiten koppel je ze het beste aan voorbeelden uit de praktijk. Ben je bijvoorbeeld creatief? Noem een innovatief project waar je aan hebt gewerkt bij een vorige werkgever. Dit is veel overtuigender dan alleen zeggen dat je creatief bent.

 

Zelf aan de slag met jouw motivatiebrief schrijven?

Je hebt nu een aantal tips van ons gekregen en gezien hoe je een goede motivatiebrief opbouwt. Tijd om zelf aan de slag te gaan! Heb je hulp nodig met het vinden van jouw droombaan? Wij helpen je graag. Neem bijvoorbeeld een kijkje in onze vacaturebank en ontdek al onze openstaande IT-, HR-, finance- en salesvacatures van dit moment!

Ilse Hendriks
Content marketeer

09 januari 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

Sluiten

Stuur ons je CV!

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Jouw gegevens

Voeg een cv toe
Sluiten

Upload hier jouw vacature

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Direct contact?