We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Een motivatiebrief schrijven: zo moet het!
Een goede motivatiebrief schrijven is de eerste stap richting een nieuwe uitdaging in jouw carrière. Het is een manier om te laten zien wie je bent, wat jouw ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan voor jou geschikt is. Hoe moet je een motivatiebrief schrijven? In deze blog vind je verschillende motivatiebrief-tips en een handige opbouw voor motivatiebrieven om ervoor te zorgen dat jij vanaf nu altijd supereffectieve motivatiebrieven schrijft!
Opbouw motivatiebrief: wat is een goede opzet?
Je kunt jouw motivatiebrief natuurlijk helemaal opbouwen en vormgeven op een manier die bij je past. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wat een goede opbouw van je motivatiebrief is? Gebruik dan onderstaande motivatiebrief-opzet.
1. De formaliteiten en aanhef
Een formele brief, zoals een motivatiebrief, bevat altijd de datum en de plaats waar je de brief hebt geschreven. Meestal zijn deze rechts bovenin uitgelijnd. Daaronder plaats je eventueel een onderwerpregel waarin je beschrijft waar jouw brief over gaat. De laatste voorbereidende stap is het kiezen van de juiste aanhef. Het werkt het beste wanneer je de naam van de betreffende persoon weet, dit maakt het persoonlijker. Een zakelijke aanhef zoals ‘beste’ werkt tegenwoordig het best(e).
Nu kun je aan de slag gaan met schrijven van de motivatiebrief zelf! Een goede opbouw van een motivatiebrief bestaat vervolgens uit 3 essentiële onderdelen:
2. De inleiding
Het belangrijkste aan de inleiding van een motivatiebrief is om direct de aandacht te trekken. Je vertelt in het kort waarom deze vacature jou op het lijf is geschreven. Doe dit vooral op een originele manier, bijvoorbeeld in de vorm van een anekdote. Een standaardzin als “Ik wil d.m.v. deze brief mijn interesse kenbaar maken voor de functie…” werkt niet goed. Uit een stapel van 20 motivatiebrieven moet jij namelijk degene zijn die een brief schrijft die blijft hangen. Dat doe je door een goede en originele inleiding.
3. De kern van je motivatie
Dan de kern van jouw brief, de daadwerkelijke motivatie. Hier krijg je de ruimte om jouw motivatie uit de inleiding toe te lichten met voorbeelden uit de praktijk. Bewijs waaruit het blijkt dat jij dé perfecte kandidaat bent voor deze functie. Waarom vind je dit zo’n interessante functie en waarom past die goed bij jou? Dat wil je in de motivatie goed overbrengen. Gebruik hiervoor vooral de onderstaande tips!
4. De afsluiting
Dit is jouw laatste kans om een positieve indruk achter te laten. Geef nog een korte samenvatting van waarom jij een perfecte match bent. Verder is het in de afsluiting in ieder geval belangrijk om te vertellen dat je graag op gesprek komt. Maar ook hiervoor geldt dat de standaardzin minder goed werkt. Maak er wat creatiefs van!
Drie handige motivatiebrief-tips
Je hebt net gelezen hoe je een motivatiebrief opbouwt. Je vertelt wie je bent, waar je goed in bent en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Maar hoe zorg je ervoor dat je een unieke en opvallende motivatiebrief schrijft? Met deze motivatiebrief-tips gaat dat helemaal goed komen!
-
Maak jouw brief persoonlijk
Werkgevers krijgen voor sommige vacatures tientallen motivatiebrieven binnen, dus moet je ervoor zorgen dat jouw motivatiebrief opvalt. Dit kun je goed doen door een persoonlijk verhaal te vertellen. In plaats van dat je vertelt dat je goed bent in teksten schrijven, vertel je waar jouw passie voor schrijven ontstaan is. Oftewel ‘Show, don’t tell’. Hieronder kun je hier een voorbeeld van zien, zo moet het dus wél!
“Een klein paars schriftje met een klavertje vier op de voorkant: ik herinner me mijn eerste echte verhalenschriftje nog goed. Urenlang zat ik als jong meisje aan de eettafel verhalen te schrijven. Dat ik later copywriter zou worden, was toen al geen verrassing.”
-
Zorg voor ervoor dat jouw tekst goed leesbaar is
Maak jouw motivatiebrief vooral niet te ingewikkeld. Het is belangrijk dat de tekst goed leesbaar is om de brief ook daadwerkelijk goed over te laten komen. Maak je tekst leesbaar door actief te schrijven en voornamelijk korte zinnen te gebruiken. Hieronder vind je een voorbeeld waarin je ziet waarom actief schrijven een stuk makkelijker te lezen is. De dikgedrukte werkwoorden zorgen ervoor dat deze zin passief of actief is.
Voorbeeld passief geschreven zin:
Er wordt een blog over motivatiebrieven schrijven geschreven.
Voorbeeld actief geschreven zin:
Ik schrijf een blog over motivatiebrieven schrijven.
-
Koppel eisen van de vacature aan voorbeelden uit de praktijk
Potentiële werkgevers vragen gegarandeerd om bepaalde goede eigenschappen waar jij aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een functie (bijvoorbeeld in de vacaturetekst). Om een werkgever volledig te overtuigen van jouw kwaliteiten koppel je ze het beste aan voorbeelden uit de praktijk. Ben je bijvoorbeeld creatief? Vertel over een mooi project waar je aan hebt gewerkt. Ben je stressbestendig? Vertel over de vele deadlines waarmee je eerder hebt moeten werken. Zo bewijs je als het ware wat je zegt. Dat is veel overtuigender dan alleen maar zeggen dat je iets kunt of bent.
Zelf aan de slag met jouw motivatiebrief schrijven?
Je hebt nu een aantal tips van ons gekregen en gezien hoe je een goede motivatiebrief opbouwt. Tijd om zelf aan de slag te gaan! Heb je hulp nodig met het vinden van jouw droombaan? Wij helpen je graag. Neem bijvoorbeeld een kijkje in onze vacaturebank en ontdek al onze openstaande IT-, HR-, finance- en salesvacatures van dit moment!
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.