Een counteroffer: te mooi om waar te zijn?

Counteroffer, te mooi om waar te zijn?

Nieuwe uitdaging of counteroffer? Tegenbod salaris en andere zaken uitgelegd

Je bent klaar voor een volgende stap in je carrière. Je gaat op onderzoek uit en gaat in gesprek bij verschillende bedrijven. Met succes! Totdat je huidige werkgever met een counteroffer (tegenbod salaris) komt, in de hoop je te kunnen overtuigen om te blijven. In deze blog deelt accountmanager Eileen Bakker haar ervaringen rondom counteroffers en geeft ze een aantal tips!

 

Wat is een counteroffer?

“Bij een counteroffer krijg je een tegenvoorstel van je huidige werkgever. Vaak als reactie op het opzeggen van je baan omdat je een andere uitdaging hebt gevonden. Je kunt daarbij denken aan uitspraken zoals: ‘Wat kunnen we doen om je te behouden?’, ‘Wat als we 500 euro boven het aanbod wat je hebt gekregen gaan zitten?’ en ‘Deze functie kun je bij ons ook vervullen!’. Opeens lijkt alles mogelijk bij je huidige werkgever, maar is dat wel echt zo? Vaak houdt het tegenbod salarisverhoging in, maar het kan dus ook om andere zaken gaan.”

 

Wat zijn redenen om op een tegenbod in te gaan?

“Ik kan me voorstellen dat een counteroffer heel aantrekkelijk klinkt, want je kent je huidige werkplek en collega’s, je voelt je daar comfortabel bij en je hoeft je niet meer te bewijzen. Plus, je voelt je gevleid omdat je huidige werkgever er alles aan wil doen om je te behouden. Het kan op zo’n moment aanvoelen alsof er opeens allemaal deuren opengaan, die voorheen gesloten bleven. En als je tegenbod salaris bevat, lijkt meer verdienen natuurlijk altijd interessant.”

 

Hoe komt het dat er steeds vaker counteroffers worden gedaan?

“De frequentie van counteroffers heeft in mijn ogen alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Iedereen weet hoe moeilijk het is om personeel te vinden, maar daarnaast ook om te binden en behouden. Organisaties steken veel energie in het behouden van hun personeel. Maar hoe erg is het eigenlijk als er op een gegeven moment sprake is van een natuurlijk verloop? Een nieuwe carrièrestap is op een bepaald moment juist ook goed voor de ontwikkeling van een medewerker, maar ook voor een organisatie.”

 

Hoe ga je het beste om met een counteroffer?

“De vraag is eerder of het werkt om op een counteroffer in te gaan. In veel gevallen zie je dat een counteroffer niet goed uitpakt, want in bijna de helft van de gevallen loopt de arbeidsrelatie binnen een jaar toch nog stuk. Volgens mij valt en staat alles met de relatie met je manager. Veel leidinggevenden zijn namelijk goed in het procesmatig aansturen van organisaties, maar staan minder dicht op de mens en dus op het personeel. Hierdoor vatten zij signalen met betrekking tot de wensen en ambities van medewerkers niet altijd even goed op. Mocht je een counteroffer krijgen, vraag jezelf dan de volgende zaken oprecht af:

  • Is hiermee het probleem opgelost waarvoor je in de eerste plaats ontslag nam?
  • Voel je je serieus genomen?
  • Heb je het vertrouwen in een goede relatie en succesvolle samenwerking met je manager of leidinggevende?

 

De belangrijkste tip die ik wil meegeven: zorg dat je in gesprek blijft met je huidige werkgever zodat zij op de hoogte zijn van jouw ambities. Probeer altijd een counteroffer te voorkomen voordat je elders gaat solliciteren of ingaat op een aanbieding.”

 

Welke tip geef je bedrijven met betrekking tot counteroffers?

“Probeer te voorkomen dat personeel je organisatie wil verlaten door te weten wat er speelt en wat hun wensen en ambities zijn. Peil ook eens bij een recruitmentbureau of dat wat jullie momenteel bieden nog marktconform is. Ook wij bij Werving op Maat voeren voor organisaties risicoanalyses uit en geven hierover advies. Op deze manier breng je in kaart hoe groot de kans is dat je personeel blijft of vertrekt. Ook geeft het je inzicht in de concurrenten en beweegredenen van medewerkers. Zo blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktdata-platform Jobdigger dat salaris de nummer 1 reden is voor mensen om de overstap te maken.”

Arbeidsmarktdata - pullfactoren

“Een verandering in salaris is niet overal mogelijk (bijvoorbeeld vanwege een salarishuis), maar aan de andere kant zijn de kosten hoger wanneer je personeel gaat lopen. Het stemt mij in ieder geval positief dat er steeds meer bedrijven zijn die hun functies en de daar bijhorende salarissen gaan heroverwegen.”

 

Hoe gaan wij om met counteroffers richting kandidaten die via WOM in procedures zitten?

“Onze intakes en eerste gesprekken zijn altijd persoonlijk. Tijdens deze gesprekken vragen we goed door zodat we weten hoe kandidaten in de wedstrijd staan. In hoeverre zijn zij bereid om over te stappen? En met welke mogelijke beweegredenen? De keuze ligt altijd bij de kandidaat. Maar, vanuit onze expertise adviseren wij altijd om heel goed na te denken voordat je op zo’n counteroffer in gaat. Want, zoals eerder gezegd, in de meeste gevallen is zo’n tegenbod te laat.”

 

Meer weten?

Wil je meer informatie of wil je eens sparren over dit onderwerp? Of je nu een kandidaat of werkgever bent, wij helpen je graag op weg! Neem vrijblijvend contact met ons op via het formulier hieronder.

Eileen Bakker
Business unit manager

14 maart 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?