Blog: Het verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie

Wat is het verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie?

Wat is nou exact het verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie? Deze termen worden losjes gebruikt of weleens door elkaar gehaald, maar er is een groot verschil. In dit artikel lichten we de belangrijkste verschillen toe.

Functieniveau

In veel gevallen wordt de term executive search gekoppeld aan het functieniveau. De top van de topposities. Je kunt hierbij denken aan DT- of MT-posities (commercieel directeur, sales director, manager finance, marketing manager etc.) of C-suite level (CEO, COO, CTO, CFO etc.).

Het jaarsalaris

Een functie met een jaarsalaris boven de € 80.000 valt over het algemeen onder Executive Search. Echter heeft iedere partij hier zo zijn/haar eigen definitie bij. Sommige bureaus nemen bijvoorbeeld een Executive Search rol aan dat minimaal een jaarsalaris van € 100.000 heeft.

De discrete werkwijze

Executive Search heeft ten opzichte van Werving & Selectie een geheel andere aanpak. Executive Search richt zich op het ‘grijze gebied’ van de markt. Dat betekent dat de focus ligt op het benaderen van mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe rol, maar wanneer ze een mooie opportunity aangeboden krijgen, wel een nieuwe stap overwegen. Waar bij Werving & selectie de vacature via verschillende kanalen onder de aandacht wordt gebracht, is bij Executive Search netwerken het belangrijkste medium. Meer weten over deze werkwijze? Bekijk de whitepaper.

Latent oriënterend

De hoofdreden dat Executive Search bestaat: de beste mensen of medewerkers zijn meestal in dienst en zijn óf passief óf latent oriënterend. Zoals eerder benoemd is het daarom van belang om enerzijds een connectie met die persoon in je netwerk te hebben en anderzijds discreet en met aandacht te benaderen. Een discrete aanpak is de sleutel in Executive Search.

Resource intensief

Executive Search is erg resource intensief. Executive Search gaat de diepte in en er komt grondig onderzoek aan te pas. Dit geeft klanten een grondig inzicht in wat ze precies nodig hebben om de rol te vervullen. Werving & selectie procedures gaan daarentegen vaak sneller van start.

Netwerk

We hebben het al een keer benoemd, maar we benadrukken het nogmaals: netwerken bij Executive Search, maar ook zeker bij Werving & Selectie, is ontzettend belangrijk. Alleen op die manier weet je op slimme wijze de juiste ingang te vinden om opdrachtgever en kandidaat met elkaar te verbinden.

Birgit van Herk
Marketing manager

28 juli 2022

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

  Sluiten

  Stuur ons je CV!

  Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw gegevens

   Voeg een cv toe
   Sluiten

   Upload hier jouw vacature

   Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   Direct contact?