Sollicitatiegesprek voorbereiden werkgever: gebruik deze tips

Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever? Gebruik deze tips! 

Sollicitatiegesprek voorbereiden werkgever

Een sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever? Je wilt aan het einde van je gesprek zo goed mogelijk kunnen inschatten of de kandidaat geschikt is voor de functie en past bij jouw organisatie. Bovendien is het net zo noodzakelijk dat jij een goede indruk maakt op de kandidaat als dat de kandidaat een goede indruk op jou moet maken. Het sollicitatiegesprek goed voorbereiden als werkgever is dus heel belangrijk. Hoe je dat doet? Je leest het hier. 

 

Waarom is een goede voorbereiding belangrijk? 

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk moment in het wervingsproces. Het is een kans om de kandidaat beter te leren kennen en te beoordelen of deze persoon geschikt is voor de functie. Je wilt natuurlijk dat degene die je uiteindelijk aanneemt zo goed mogelijk presteert, past bij je organisatie en lang in dienst blijft. 

Bovendien is het goed om je te realiseren dat we met een zeer krappe arbeidsmarkt zitten. Sollicitanten hebben vaak keuze uit veel bedrijven, dus waarom zouden ze voor jou kiezen? Het is belangrijk dat ook jij een goede indruk maakt en jezelf en je bedrijf goed neerzet. Daarbij is een goede voorbereiding en het sollicitatiegesprek leiden op een professionele en prettige manier belangrijk. Gebruik daarom de volgende tips over een sollicitatiegesprek leiden: 

 

Tip 1: ken de vacature en de kandidaat

Zorg dat je voor het gesprek precies weet wat de rol inhoudt en wie je op gesprek krijgt. Zeker als je meerdere gesprekken hebt, meerdere vacatures open hebt staan of bijvoorbeeld als directeur niet direct zult samenwerken met de medewerker, maar wel graag bij het sollicitatieproces betrokken bent.  Zo kun je gericht vragen stellen aan de sollicitant, over hoe hij of zij past bij de functie of bijvoorbeeld over hoe hij of zij bepaalde werkzaamheden zou invullen.  

 

Tip 2: sollicitatiegesprek afnemen: voorbeeldvragen die je kunt stellen

Bij het afnemen van een sollicitatiegesprek zijn allerlei voorbeeldvragen interessant om te stellen. Denk aan vragen over werkervaring, competenties of motivatie. Door gerichte vragen te stellen, kun je beter beoordelen of de sollicitant geschikt is voor de functie. Denk aan: 

  • Kun je iets over jezelf vertellen? 
  • Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie? 
  • Wat zijn jouw sterke eigenschappen? 
  • Wat zijn jouw ontwikkelpunten? 
  • Wat spreekt je aan in ons bedrijf? 
  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je een probleem moest oplossen? 
  • Hoe ga je om met stressvolle situaties? 
  • Hoe zou je jouw communicatieve vaardigheden omschrijven? 
  • Hoe werk je het liefst? 
  • Wat zijn jouw doelen en ambities op lange termijn? 

Het is belangrijk om open vragen te stellen en door te vragen als de kandidaat een antwoord geeft. Zo krijg je een beter beeld van de persoon en kun je bepalen of deze geschikt is voor de functie.  

 

Tip 3: stel de sollicitant op zijn/haar gemak

Een sollicitatiegesprek kan voor de sollicitant best spannend zijn. Als werkgever kun je de sollicitant helpen om zich op zijn/haar gemak te voelen. Begin het gesprek bijvoorbeeld met een kort praatje over het weer of een ander informeel onderwerp. Dit breekt het ijs en zorgt voor een ontspannen sfeer. Je krijgt dan niet alleen een realistischer beeld van iemand, maar ook meer oprechte antwoorden.

 

Tip 4: let op non-verbale communicatie

Tijdens een sollicitatiegesprek is niet alleen de verbale communicatie belangrijk, maar ook de non-verbale communicatie. Let op de lichaamstaal van de sollicitant en let op signalen zoals oogcontact en gebaren. Zit iemand bijvoorbeeld constant achterover? Dan kan hij ongeïnteresseerder overkomen. Ook kun je uit iemands handdruk, intonatie en volume van de stem achterhalen of iemand bijvoorbeeld zelfverzekerd is of niet. Alle signalen van non-verbale communicatie kunnen je helpen om beter te beoordelen of de sollicitant oprecht en enthousiast is en past bij de functie-vereisten.  

 

Tip 5: sluit het gesprek goed af

Het is belangrijk om het gesprek goed af te sluiten. Bedank de sollicitant voor zijn/haar tijd en geef aan wanneer hij/zij een reactie kan verwachten. Laat de sollicitant ook weten wat de vervolgstappen zijn en hoe het wervingsproces verder zal verlopen. Dit zorgt voor duidelijkheid en transparantie.

 

Sollicitatiegesprek voorbereiden werkgever: zelf aan de slag!

in dit artikel heb je alles gelezen over een sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever. Je weet nu hoe je een sollicitatiegesprek leiden moet en waar je op moet letten. Tijd om aan de slag te aan dus! Toch kan een beetje hulp of advies nodig? Heb je een vraag of wil je ons graag inschakelen om te ondersteunen bij jouw werving- & selectieproces? Neem dan contact op via info@wervingopmaat.nl of bel naar 026-2067001.

Laura van Moolenbroek
Copywriter en employerbranding-specalist

12 januari 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?