Een wervende vacaturetekst schrijven: dat lukt met deze 7 tips!

Een wervende vacaturetekst schrijven: met deze 7 tips lukt het

Wervende vacaturetekst schrijven: zo doe je dat

Een goede vacaturetekst is ontzettend belangrijk als je nieuw personeel zoekt. Een wervende vacaturetekst schrijven die precies de juiste doelgroep aanspreekt, vergroot de kans dat jouw perfecte kandidaat solliciteert. Met de 7 tips voor vacatureteksten die je in dit artikel vindt, kun jij zelf aan slag.

 

Tips wervende vacatureteksten schrijven

1. Kies de juiste functiebenaming

De functiebenaming die je kiest, is misschien wel het allerbelangrijkste van je hele vacaturetekst. Als die niet klopt of niet duidelijk is, komt je vacaturetekst niet bij geschikte kandidaten terecht. Je denkt misschien ‘Juist leuk toch, ik wil eruit springen, geen saaie benaming voor mijn vacature gebruiken’, maar helaas werkt het je eerder tegen. Er zijn namelijk grofweg twee manieren waarop iemand je vacaturetekst tegen kan komen: 

  • Via push: je deelt de vacature zelf via social media, je nieuwsbrief, advertenties, aanschrijfberichten op LinkedIn, etc. Als je dan een onduidelijke functiebenaming gebruikt die iemand niet herkent of die niet duidelijk is, scrolt je perfecte kandidaat rustig verder of klikt hij je berichtje weg. Want dat is niet wat hij zoekt, toch? 
  • Via pull: jouw perfecte kandidaat gaat actief op zoek en googelt. Wat voert hij in de zoekbalk in? De functiebenaming die hij denkt te moeten gebruiken. Google schotelt hem vervolgens pagina’s vol vacatures voor die zo veel mogelijk aansluiten op zijn zoekopdracht. Als jouw kandidaat dus denkt dat hij wil werken als ‘manager vastgoed’, maar jouw vacaturebenaming is ‘co-creator housing’, kom jij niet naar boven.  

Dit laatste punt heeft nog wel iets meer voeten in de aarde. Dit heeft namelijk te maken met SEO. Er zijn diverse tools waarmee je kunt onderzoeken waar jouw doelgroep het vaakst op zoekt. Dat zijn bij vacatures vaak combinaties van het woord ‘vacature’ plus de functietitel en eventueel de plaats. Google Search Console of Ubersuggest zijn twee handige (en gratis) tools die je daarbij kunnen helpen.  

Het is belangrijk dat je het zoekwoord/die zoekwoordcombinatie vermeldt in onder andere de URL van de vacature, de titel, metadata en in de alt-tekst van een afbeelding. Als je je tekst goed optimaliseert, vergroot je de kans dat je goed vindbaar wordt voor je doelgroep. 

 

2. Een goed begin is het halve werk

De kop is vaak het eerste wat mensen lezen op een pagina. Die moet dus helder zijn. Bij je wervende vacaturetekst heb je vaak weinig variatie, je titel is meestal gewoon de functiebenaming. Dat heeft ook weer te maken met het vindbaar maken van je vacaturetekst, waarover je bij tip 1 al meer hebt gelezen. 

Als de kop helder is (m.a.w.: mensen zien dat ze een functie voor zich hebben die zij zoeken), gaan ze door naar de intro. Met een goede inleiding maak je een potentiële sollicitant nieuwsgierig. Ga bij jezelf na wat deze vacature leuk, interessant of aantrekkelijk. Zorg ervoor dat je vermeldt wat deze functie de kandidaat oplevert (What’s in it for them?) en schrijf dus niet wat jij als bedrijf vraagt van de kandidaat. Functie-eisen bewaar je voor later. Sluit je inleiding af met een call-to-action. Spoor je lezer letterlijk aan om door te lezen of al direct te solliciteren.  

 

3. Maak je vacaturetekst scanbaar

Wist jij dat mensen online in een F-vorm lezen? Dat komt doordat mensen online vluchtiger lezen en globaal een tekst scannen op relevantie, waardoor ze de teksten op internet vaak niet volledig lezen. De tekst bovenaan is daarom belangrijk en verder is het goed om de tekst goed scanbaar te maken. Dat doe je door middel van tussenkopjes, bulletpoints, hyperlinks en afbeeldingen. Op die manier vinden ze sneller de belangrijkste aspecten van de vacature. 

 

4. Vermeld het salaris

De afgelopen jaren is er een taboe ontstaan rondom het vermelden van het salaris in een wervende vacaturetekst. Maar waarom? Je haalt mensen namelijk sneller over om te solliciteren wanneer het juist wel vermeld staat. Het is een belangrijke factor voor mensen bij het kiezen van een nieuwe baan. Laat je de indicatie weg, dan geef je mensen het idee dat er iets aan de hand is. Is het salaris dan zo weinig dat dit bedrijf het liever nog niet vermeldt? Wees daarom duidelijk! Bovendien rankt Google for Jobs een vacature hoger wanneer het salaris of een indicatie wordt benoemd.  

 

5. Vertel meer over de unieke voordelen van werken bij jouw bedrijf

De arbeidsmarkt is al tijden erg krap. Naast jouw vacature staan voor dezelfde functie tientallen of soms zelfs honderden vergelijkbare functies open. Waarom zou iemand dan voor jou kiezen? De functie-inhoud is natuurlijk belangrijk, maar dat is lang niet meer het enige.  

Licht goed uit waar iemand komt te werken. Hoe gaat het er bij jouw bedrijf aan toe? Wanneer past iemand hier? Maak de lezers enthousiast over je bedrijf. Vertel wat jouw organisatie uniek maakt of wat jullie dan zo leuk maakt. Organiseren jullie jaarlijks een bedrijfsfeest? Kan je dagelijks genieten van een gezellige lunch met al je collega’s? Of hebben jullie een lieve kantoorhond? Op die manier win jij de kandidaten voor je! 

 

6. Vertel je verhaal d.m.v. storytelling

Een leuke quote van je medewerkers over de werksfeer of een taakomschrijving zorgt ervoor dat de lezers al meer betrokken raken bij je organisatie. Storytelling zorgt er namelijk voor dat er 20% meer sollicitaties plaatsvinden. Door je boodschap verhalend te vertellen, zorg je ervoor dat emoties als enthousiasme beter overkomen en je verbinding creëert met je doelgroep. Belangrijk om het dus toe te passen, maar hoe doe je dat dan? Laat een medewerker aan het woord over waar en met wie de kandidaat komt te werken of hoe zijn of haar dag eruit komt te zien. Maak het levend d.m.v. afbeeldingen of video’s. Op die manier maak jij indruk op je toekomstige collega! 

 

7. Zet een employer branding-strategie in

Eigenlijk vallen alle tips die we je hiervoor hebben gegeven binnen een employer branding-strategie. Daarbij gaat het er namelijk om dat jij goed nadenkt over wie je bent als werkgever en hoe je dat aan de buitenwereld laat zien om zo geschikt en passend personeel te vinden. Dat zit ‘m in de functies die je uitzet, hoe je die uitzet, wat je vertelt over jezelf, in de ambassadeurs die je inzet (o.a. door middel van storytelling)… Een employer branding-strategie opzetten kost tijd, maar als je het eenmaal hebt staan, geldt je verhaal voor alle vacatures die je hebt, nu en in de toekomst. Daarom is het echt de moeite waard. 

 

FAQ’s wervende vacatureteksten schrijven

Wat mag wel en niet in een vacaturetekst?

Als je de tips hierboven volgt, krijg je al wel een beetje een idee van wat er ongeveer in een vacaturetekst moet komen. Vergeet in ieder geval de vereisten, verantwoordelijkheden, arbeidsvoorwaarden en voordelen van de functie niet. Vermijd echter discriminerende taal, onnodige eisen en het gebruik van clichés. Zorg dat de tekst geen misleidende informatie bevat. 

Wat is een wervende vacaturetekst?

Een wervende vacaturetekst is overtuigend en stimuleert kandidaten om te solliciteren. Het benadrukt niet alleen wat het bedrijf zoekt, maar ook wat het bedrijf te bieden heeft aan de kandidaten.

Hoe ziet een vacaturetekst eruit?

Over de inhoud van de vacaturetekst hebben we het al gehad, maar hoe ziet een vacaturetekst eruit op visueel gebied? We hebben je al als tip gegeven dat je tekst scanbaar moet zijn. Gebruik kopjes, bulletpoints en witregels. Voeg het liefst ook beeldmateriaal toe. Maak onderdelen klikbaar en interactief, zodat het nog makkelijker te lezen wordt. En zorg natuurlijk dat je wervende vacaturetekst qua opmaak aansluit bij de vormgeving van je bedrijf. Vergeet ook de call-to-action niet! Zorg ervoor dat je duidelijk en het liefst visueel iemand aanspoort om daadwerkelijk te solliciteren. Voeg direct een formulier toe waarin iemand kan solliciteren of maak duidelijke instructies. Ook een naam en foto van degene aan wie ze de sollicitatie kunnen richten of aan wie ze vragen kunnen stellen zijn fijn, dat maakt de drempel om echt te reageren minder laag.

 

Een wervende vacaturetekst schrijven laten schrijven? 

Met deze tips voor vacatureteksten kun je voorlopig vast wel even vooruit. Maar een wervende vacaturetekst schrijven blijft voor velen lastig, zeker als je dat niet zo vaak doet of als wat je nu doet niet lijkt te werken. Waar begin je? Wat zijn eigenlijk de unieke kenmerken die jou als werkgever aantrekkelijk maken? Een wervende vacaturetekst laten schrijven is heel eenvoudig: schakel de experts van Werving op Maat in! Onze recruitment marketeers weten precies hoe je een aantrekkelijke, wervende vacaturetekst schrijft en adviseren je graag over jouw employer brand. Neem contact met ons op, dan bespreken we samen alle kansen en mogelijkheden. 

Ilse Hendriks
Content marketeer

29 maart 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?